¨Morali smo skidati potpuno postavljenu izložbu da bi udovoljili željama g. Fajdića¨

maja Žebčević Matić
(FOTO: Anđelko Banović)

21.03.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 11634

Na izjave Josipa Fajdića, predsjednika Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita "Predstavili smo preko 30 recentnih likovnih imena u prostoru Gradskog muzeja Požega. Sad to više ne možemo iako prostor zjapi prazan 160 dana u godini. To je uz blagoslov lokalne politike i gradskih otaca" oštro je danas reagirala ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić.

- Gradski muzej Požega je nakon 90 godina strpljivog rada u vrlo teškim uvjetima, posebice posljednjih desetak godina devastiranja njegove kulturne politike stihijskim izložbama kratkog daha i prostora koji je bio na dispoziciji svima, samo ne muzeju, gotovo potpuno izgubio posjetitelje. Shodno tome okrenuo se dugoročnom i sustavnom procesu ponovnog odgajanja mladih posjetitelja. Krajem 2014. godine, ova je ustanova uz potporu Upravnog vijeća, Muzejskog dokumentacijskog centra  i Grada Požege prihvatila novu izložbenu shemu koju ostvaruje u suradnji s velikim hrvatskim muzejima i napose školama, te je prema njoj prostor muzeja zauzet gotovo svih 365 dana u godini što je za sada rezultiralo duplo većim brojem posjetitelja, odnosno šest puta većim prihodima od ulaznica - ističe u svom priopćenju ravnateljica.

Dodaje da se u Gradskom muzeju Požega svakih se mjesec i pol dana izmjenjuju vrijedne gostujuće kooprodukcijske izložbe. Obzirom da se radi ograničenih sredstava, jedna skida i druga postavlja u roku od svega nekoliko dana (što je presedan u profesionalnoj muzejskoj struci koji zahtjeva od nekolicine zaposlenih u požeškom muzeju cjelodnevni rad), muzej nikada nije prazan, čak niti preko ljeta.


- Sa svim gore navedenim, gospodin Fajdić je upoznat usmenim i pismenim putem, ali je odbio bilo kakvo osobno pregovaranje s upravom muzeja, inzistirajući na dosadašnjim odnosima po kojima bi muzej LZD Vili Velebita trebao i dalje osigurati nekoliko termina godišnje po isključivo njegovom izboru (travanj i listopad, kada je inače top sezona školskih posjeta), tražeći punu uslugu muzejskog osoblja prilikom postavljanja i predstavljanja izložbe, uz izričito odbijanje plaćanja vrlo simboličkog najma za režijske troškove (za razliku od ostalih udruga koje su najam uvijek uredno podmirivale). Da bi osigurao respektabilnu brojku od 30 izložbi kako se navodi u tekstu članka, do sada su se u suradnji s g. Fajdićem događale apsurdne situacije u kojima je Gradski muzej Požega, kako bi ispunio njegovu želju za određenim terminom morao skinuti svoju potpuno postavljenu izložbu (Tradicijsko vinogradarstvo u Požegi i Požeštini, svibanj 2010.), te ju tek nakon održane njegove izložbe ponovno vratiti. Jednako tako se se muzej sa svojim izložbama morao uklanjati iz vlastitih prostora (Lermanologija, prosinac 2013.) kako bi udovoljio prohtjevima g. Fajdića da dobije s potpunom uslugom u željenom terminu besplatno muzejski prostor - tvrdi ravnateljica.


Smatra da muzej kao kulturna institucija ne može dozvoliti da bilo tko, bez obzira na njegove dobre namjere, kreira izložbenu politiku ustanove koja za to ima zaposlene stručne djelatnike s odgovarajućim fakultetima.

- Pozivamo gospodina Fajdića da se odazove otvorenjima izložbi i brojnim drugim programima u muzeju te se i sam osvjedoči da prostori muzeja niti u jednom trenutku nisu prazni. Vjerujemo da će gospodin Fajdić kao predsjednik LZD Vila Velebita, osvjedočeni zaljubljenik u ovaj grad i promicatelj pravih vrijednosti podržati muzej u njegovim nakanama da za nekoliko godina strpljivog i upornog provođenja gore iznesene izložbene sheme budemo svjedoci dugačkog  reda nestrpljivih Požežana na  muzejskim događajima - poručuje na kraju ravnateljica Žebčević Matić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI