Dobra ekipa 2 hektara obreže za 10 dana: ¨Vinograd treba slugu, a ne gazdu¨

Dražen Čakalić
(FOTO: Tomislav Milanović)

04.03.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 13256

"Ako se okupi dobra ekipa rezača vrlo lako riješimo ovih dva hektara površine našeg vinograda u desetak dana.  Rezidba je najbitnija što se tiče uroda, moramo malo reducirati pupove da ne bude previše uroda jer to ruši kvalitetu grožđa", rekao je Dražen Čakalić iz Češljakovaca, vlasnik "Vina Čakalić" i vinograda u Hrnjevcu.



Obitelj Čakalić vinogradarstvom i vinarstvom se bavi osam godina. Prošla sezona je kako Dražen kaže bila jako dobra količinski, što se tiče uroda. Što se tiče kvalitete grožđa baš i nije, ali zadovoljni su. Većinom proizvode graševinu i to desetak tisuća litara godišnje.





- Hrnjevački kraj, Venje i Mitrovac po meni su najbolji položaji za vinograd i svi vinari ovdje imaju jako dobre rezultate. Kad krenemo u prvom mjesecu u rezidbu do berbe u listopadu, potreban je gotovo svakodnevni obilazak vinograda jer se vrlo lako sve može promijeniti u jednom danu – pojašnjava nam Dražen.  

Najčešće bolesti loze su kaže gljivično oboljenje "pepelnica" i "plemenjača", a nešto rjeđi su napadi grinja. Sve to se može jako dobro sanirati na vrijeme raznim sredstvima, ali potreban je oprez i konstantan rad.



- Gledajući iz svoje perspektive imati vinograd i proizvoditi vino je jako lijep posao, ali traži puno odricanja, posla i pažnje. Vinogradu moraš posvetiti sebe, obitelj i puno slobodnog vremena, ali sve se to na kraju isplati – rekao nam je Dražen

- Vinograd treba slugu, a ne gazdu. Njega treba njegovati i poslovi se moraju napraviti u zadanom vremenskom roku i po određenim normama. Naš vinograd je nekad "milostiv gospodar", a nekad i nije i puno toga naravno ovisi i o vremenskim uvjetima – rekla nam je "gazdarica vinograda", Draženova supruga Marijana Čakalić.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI