Izrađuje stalke za butelje: Koristim samo prirodne materijale vezane uz vinarstvo i podrumarstvo

Jozo Kordić
(FOTO: Tomislav Milanović)

04.03.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 16441

"Ručno izrađen stalak za butelju zaokružuje cjelovitu vinsku priču koja vodi do ovog finalnog proizvoda. U izradi stalka su iskorišteni materijali koji su bili najvažniji čimbenici u procesu tog stvaranja, bez kojih ni vina ni butelje ne bi moglo biti" rekao nam je Kutjevčanin Jozo Kordić, autor stotinjak originalnih stalaka za butelje.



Na ideju za stalke je došao pri krčenju jednog starog vinograda i podruma gdje su ljudi odbacivali dijelove bureta "čokote" pa mu je palo na pamet kako bi ih mogao spojiti s granama loze u jednu jedinstvenu priču.





- Većinom se baziram na čokotu pa prema njemu radim ostali dio. Trudim se da svaki bude drugačiji. Izradio sam do sada stotinjak stalaka i malo koji je identičan. Radio sam ih u obliku tamburice, hrvatskog grba, čamca, s motivima grožđa i drugima. Koristim sve prirodno i sve što se koristi u vinogradarstvu. Radim to za svoju dušu i često poklanjam ljudima koji uvijek budu oduševljeni – priča nam Jozo.



Kaže da mu prosječno za izradu jednog stalka treba jedan dan, ali sve ovisi i o vremenskim uvjetima i temperaturi pri lakiranju koje mora obaviti dva do tri puta kako bi drvo bilo u potpunosti zaštićeno. Teško mu je izdvojiti najdraži stalak i najviše bi volio kad bi ih sve izrađene imao na jednom mjestu, ali dosta njih je poklonio.

- Nisam vidio nigdje ništa slično. Ima puno stalaka za butelje, ali niti jedan nije u ovom obliku da se koriste samo dijelovi iz vinograda i podrumarstva. Svaki stalak je predviđen s mjestom za butelju i čašu. Obično su za po jednu butelju, a izrađujem i za dvije - priča nam Jozo.



Osim stalaka, u garaži koja je jedan pravi mali muzej, ručno je izradio i šank, mali bife, stolice, ukrasnu bocu, kola, korpe i veliki stol. Počeo je s ručno izrađenim okvirima za slike i to je sve predviđeno kao jedan prostor za druženje prilikom kirvaja, klanja, pričesti, krizme, dječjih rođendana i ostalih svečanosti. Osim njegovih vlastitih ručnih radova posjeduje i mnogobrojne starinske alate.



- Krenuo sam od "pile Amerikanke" koju sam našao kod kuće, imam starinsko vreteno, runilicu za kukuruze, "vrenjaču" za bure, stari ručni top za kobasice i još mnoge druge pomalo zaboravljene stvari. Moj kum također skuplja stvari pa ih razmjenjujemo. Nastojao sam u ovom prostoru napraviti jednu cjelinu i mislim da sam uspio u tome – rekao nam je za kraj Jozo.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI