Požeška triatlonka: Bit ću prva Hrvatica koja je odradila deseterostruki ironman

Dženi Vujković
(FOTO: Iz privatne kolekcije D.Vujković)

24.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 11635

"Primarni sport mi je biciklizam jer u vožnjama najviše uživam, a interes za ironman je počeo sasvim slučajno nakon što sam 2013. godine pročitala članak o našoj ultra-triatlonki iz Varaždina. Tada sam znala da je to sport za mene godinu poslije počela sam trenirati trčanje", rekla nam je Dženi Vujković, triatlonka koja već šest godina živi u Požegi.

Dženi namjerava nastupiti na Svjetskom kupu ultra-triatlona u Buchsu u Švicarskoj. To natjecanje traje deset dana i svaki se dan odrađuje po jedan ironman (3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara biciklom i 42 kilometra trčanja). Deseterostruki ironman je u Hrvatskoj do sada odradio jedino triatlonac Roberto Setnik. Ona bi bila jedina Hrvatica kojoj je to pošlo za rukom.  

"Nakon par mjeseci sam odradila svoj prvi maraton na Plitvicama 2014. godine pa zatim još jedan. U srpnju prošle godine sam se prijavila na ironman u mađarskom gradu Nagyatad. Samog natjecateljskog iskustva nemam puno jer me utrke nisu toliko oduševljavale iako imam preko sto tisuća kilometara na biciklu u zadnjih deset godina. Trčat sam počela prije dvije godine, u 31. godini života i to isključivo radi ironmana – priča nam o počecima bavljenja ironmanom Dženi.


Nije ljubitelj svakojakih utrka. Ide samo na one koje ju natjeraju na razmišljanje može li to, kako bi imala maksimalnu motivaciju. Onog trena kad se zamisli kako prolazi kroz cilj, zna da je spremna za prijavu na utrku.




- Meni triatlon osobno nije baš previše zahtjevan sport jer sam sa godinama bicikliranja navikla slušati svoje tijelo. Ponekad  preskočim trening i sačuvam se od ozljeda koje su kod nas neizbježne i nikada ne forsiram brzinu naspram izdržljivosti. Smatram da brzina hrani ego, ali da izdržljivost gradi karakter. Ionako, što je duža utrka to je brzina manje važna, više ni oprema ne znači puno, bitna je samo glava – pojasnila nam je.

Priča kako je triatlon jako skup sport, počevši od same opreme pa do startnina koje iznose i po 18 tisuća kuna. Kad se uračuna smještaj, prijevoz i hrana za 14 dana dođe se do cifre od oko 28 tisuća kuna za samo jednu utrku u sezoni. Zato je neke kvalitetnije rezultate teško postići bez pomoći sponzora

- Obzirom da imam disbalans kukova i bicikliranje i trčanje dovodi me do konstantnih bolova u leđima, ali navikla sam na to. Uostalom, bol je jedan od dokaza da smo i dalje živi. Da se probudim ujutro bez bolova u leđima, vjerojatno bi pomislila da sam umrla i otišla u raj – rekla nam je Dženi.

Nada se da će do kraja veljače osigurati sponzorstvo i uplatiti kotizaciju za natjecanje. Poslije toga je na njoj trening i ono najbitnije kako kaže - psihičke pripreme za ustajanje deset dana za redom ranom zorom da bi se odradio još jedan ironman.

- Mislim da je dobar dio nas u stanju postati ironman, samo glava je ta koja nas koči. 99 posto vas koji ovo čitate već sada ne vjerujete da je to moguće i glavna kočnica je povučena. Kada osjetim da ljudi oko mene misle da nisam u stanju odraditi utrku, tek tada sam apsolutno spremna. Dolazim iz obitelji gdje nikada nisam čula od svojih roditelja da misle da je nešto nemoguće ili da oni to ne mogu, što je bitan faktor jer me je upravo to izgradilo u ostatku života – rekla je za kraj Dženi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI