Yoga: ¨Nakon dva sata vježbanja, umor je toliki da zaboravljamo sve probleme koji nas koče¨

Pozdrav Suncu
(FOTO: Lidija Galić)

17.01.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 13053

"Vrijeme je novogodišnjih odluka i prava prilika za učvrstiti svoju volju i namjeru kako bismo zaista učinili pomak ili promjenu kojoj težimo. Velika podrška u tome je i tradicionalnih 108 pozdrava Suncu koji se u Indiji izvode prije početka velikih radova ili za pojačanje osobne namjere", pojašnjava prof. Marija Treger, voditeljica Ekam studija u Požegi.







Najuporniji su vježbači stoga odlučili odraditi 108 pozdrava Suncu, odnosno vježbi koje se redovito izvode na početku svakog sata yoge.


- Zašto 108? U azijskoj tradiciji 108 označava idealan broj jer 1 plus 8 je devet, a njima je devet savršen broj, odnosno zadnji jednoznamenkasti broj. Devet po njima izražava tajnu svemira i njihova krunica koju mole ima 108 zrnaca. Tek kad izmole svih 108, odnosno savršen krug, napravili su za sebe nekakav oblik žrtve koji ima u sebi savršenu namjeru - pojasnila je Marija Treger.






108 pozdrava ima i pojašnjenje s fizičkog stajališta.
- Možemo odraditi i 54 i samo devet pozdrava Suncu. Međutim, vježbanje traje oko dva i pol sata i nakon drugog sata na neki način zbog fizičkog umora tijelo više ne šalje impulse umora, preiscpljeno ja da bilo što poruči i dolazi do potpunog opuštanja mozga. Isključe se sve obrane ega. Ako imate namjeru npr. popraviti svoj život, vrlo brzo dolaze opravdanja poput: malo sam lijen, ne mogu to izdržati i slično. Ovakav način vježbanja omogućuje nam da pređemo preko tih ograničenja i zabrana. Naša želja tad dobiva čistu energiju i poticaj da ustrajemo - dodala je.


(Marija Treger, voditeljica Studija Ekam)



Vježbe traju nešto više od dva sata, mogu se izvoditi i kod kuće i što je odluka i promjena kojoj težimo veća, to je i dinamika izvođenja češća, dodala je Marija Treger.







Tradicionalnih 108 pozdrava Suncu imalo je i humanitarni karakter. Od dobrovoljnih je priloga vježbača prikupljeno 700 kuna za Udrugu za zaštitu životinja Sirius.




















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI