Planinar s mnogim priznanjima: ¨Upoznaj zemlju da bi ju više volio!¨

Dražen Mlinarić osvojio je 100 hrvatskih vrhova
(FOTO: Facebook)

05.12.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6225

"Planinarim preko 30 godina. Velebit je lijep, Dinara je lijepa, dalmatinske planine su prelijepe, ali i naše slavonske gore su posebne. Svaka planina i brdo su lijepi na svoj način", rekao je Dražen Mlinarić, planinar iz Gradca pored Pleternice koji je ovih dana od Hrvatskog planinarskog saveza dobio brončanu, srebrnu i zlatnu značku te Posebno priznanje za osvojenih 100 od 150 zadanih vrhova u Hrvatskoj.






Objasnio nam je kako se radi se o nagradi koju savez dodjeljuje u sklopu Hrvatske planinarske obilaznice. Ona povezuje sva važnija brda, vrhove i planine u Hrvatskoj. Podijeljeni su na 20 regija u kojima postoji određeni broj vrhova. Za deset prijeđenih regija i 25 vrhova dobije se brončana značka, za 15 regija i 50 vrhova, u sklopu kojih je obavezan najviši vrh Hrvatske na Dinari, dobije se srebrna značka i za 20 regija i 75 vrhova se dobije zlatna značka. Nakon toga slijede priznanja i plakete. To su posebno priznanje za 100 vrhova, visoko priznanje za 125 vrhova i na kraju najviše priznanje za 150 vrhova iz svih 20 regija.






- U bližoj budućnosti planiram obići još preostalih 50 vrhova kako bi dobio najviše priznanje. Radi se o cijeloj Hrvatskoj i teško je odrediti točno kada ću to uspjeti. Nemam neki vremenski rok, a sve ovisi i o ekipi s kojom planinarim. Nije mi prioritet obaviti to što prije jer uživam u planinarenju – rekao je Dražen koji je gotovo 20 godina član HGSS-a, vodič A, B i D standarda i predavač u planinarskim školama. I danas je na Jankovcu, na predavanju i ispitu planinarske škole Bršljan-Jankovac iz Osijeka.

Osim hrvatskih planina te onih u susjednim državama, Mlinarić je osvojio i mnoge europske vrhove, a najponosniji je na osvajanje Matterhorna i Mont Blanca.





Na kraju je imao poruku za sve mlađe ili starije ljude koji ne provode dovoljno vremena u prirodi.

- Planinarenje je za sve koji žele zdravo živjeti. Ne budite previše u zatvorenom prostoru, priroda je prekrasna i treba što više vremena provesti u njoj. Postoji izreka "Upoznaj zemlju da bi ju više volio!" - kaže na kraju Mlinarić.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI