Planinar s mnogim priznanjima: ¨Upoznaj zemlju da bi ju više volio!¨

Dražen Mlinarić osvojio je 100 hrvatskih vrhova
(FOTO: Facebook)

05.12.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6273

"Planinarim preko 30 godina. Velebit je lijep, Dinara je lijepa, dalmatinske planine su prelijepe, ali i naše slavonske gore su posebne. Svaka planina i brdo su lijepi na svoj način", rekao je Dražen Mlinarić, planinar iz Gradca pored Pleternice koji je ovih dana od Hrvatskog planinarskog saveza dobio brončanu, srebrnu i zlatnu značku te Posebno priznanje za osvojenih 100 od 150 zadanih vrhova u Hrvatskoj.






Objasnio nam je kako se radi se o nagradi koju savez dodjeljuje u sklopu Hrvatske planinarske obilaznice. Ona povezuje sva važnija brda, vrhove i planine u Hrvatskoj. Podijeljeni su na 20 regija u kojima postoji određeni broj vrhova. Za deset prijeđenih regija i 25 vrhova dobije se brončana značka, za 15 regija i 50 vrhova, u sklopu kojih je obavezan najviši vrh Hrvatske na Dinari, dobije se srebrna značka i za 20 regija i 75 vrhova se dobije zlatna značka. Nakon toga slijede priznanja i plakete. To su posebno priznanje za 100 vrhova, visoko priznanje za 125 vrhova i na kraju najviše priznanje za 150 vrhova iz svih 20 regija.






- U bližoj budućnosti planiram obići još preostalih 50 vrhova kako bi dobio najviše priznanje. Radi se o cijeloj Hrvatskoj i teško je odrediti točno kada ću to uspjeti. Nemam neki vremenski rok, a sve ovisi i o ekipi s kojom planinarim. Nije mi prioritet obaviti to što prije jer uživam u planinarenju – rekao je Dražen koji je gotovo 20 godina član HGSS-a, vodič A, B i D standarda i predavač u planinarskim školama. I danas je na Jankovcu, na predavanju i ispitu planinarske škole Bršljan-Jankovac iz Osijeka.

Osim hrvatskih planina te onih u susjednim državama, Mlinarić je osvojio i mnoge europske vrhove, a najponosniji je na osvajanje Matterhorna i Mont Blanca.





Na kraju je imao poruku za sve mlađe ili starije ljude koji ne provode dovoljno vremena u prirodi.

- Planinarenje je za sve koji žele zdravo živjeti. Ne budite previše u zatvorenom prostoru, priroda je prekrasna i treba što više vremena provesti u njoj. Postoji izreka "Upoznaj zemlju da bi ju više volio!" - kaže na kraju Mlinarić.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI