¨Gledamo li naprijed, prvo što želim je dovršetak knjižnice kako bi bila u adekvatnom prostoru¨

Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega
(FOTO: Lidija Galić)

16.10.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 8006

"Koja dobra knjiga" naziv je izložbe otvorene u Gradskom muzeju Požega u povodu 170. godina utemeljenja čitaonice Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi. Prikazuje knjigu nekad i sad te značaj knjige kroz povijest.

- Izložba je samo jedan od načina obilježavanja 170. obljetnice knjižnice u Požegi. Krenuli smo još s Noći knjige, preko različitih programa i aktivnosti, do otvaranja stacionara i postavljanja Mini knjižnica u Požegi. Sve je to s ciljem poticanja čitanja, razvijanja ljubavi prema knjizi i širenju knjižnične mreže - rekla je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi.







- Ako se osvrnemo unazad vidjet ćemo dugovječnost, ali ako gledamo naprijed prvo što vidim i želim jest dovršetak dogradnje knjižnice kako bi bila u adekvatnom prostoru koji će zadovoljiti potrebe naših korisnika - dodala je.





- Čitaonica je osnovana 1845. godine, no nije to bila knjižnica u današnjem smislu riječi, nego čitaoničko društvo koje je okupljalo požeške odličnike. Čitaonica je bila središte kulturnog i povijesnog života što je prikazano na izložbi. Prikazana je i privatna knjižnica Franje Cirakija. Njezin značaj očituje se u tome što Požega u to vrijeme nije imala knjižnicu pa je njegova privatna knjižnica funkcionirala kao narodna. Građani su mogli doći u njegovu kuću, posuditi knjigu i razmijeniti s njim dojmove o pročitanom - predstavila je izložbu Dijana Klarić koja je uz Ljiljanu Marić autorica izložbe.





Na izložbi su predstavljeni i suvremeni tokovi poput e-čitača.

- To nas ponekad navodi na pitanje jesu li, uz svu tu digitalizaciju i medije, knjige uopće potrebne. Odgovor je: naravno da mjesta za knjižnice i knjige uvijek ima - dodala je.





- Izložba je ujedinila tri kulturne ustanove u gradu: muzej, kazalište i knjižnicu i zasigurno je najveći kulturni događaj godine u našem gradu - rekla je na svečanosti otvaranja ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić.















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI