Mladi pivar: ¨Proizvedem 4.000 litara mjesečno, sve je rezervirano i unaprijed prodano¨ (video)

Sandi Mance
(FOTO: Vjeran Blašković)

07.08.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 34185

Zadnjih godina proizvodnja piva u malim pivarskim postrojenjima postaje hit, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Požega je nekada davno imala svoje pivare, čak se spominju tri, no proizvodnja je davno i ugašena, a pivo se na komercijalnoj razini u Požegi nije proizvodilo sve do lipnja ove godine, gotovo 130 godina. Revitalizaciju požeškog pivarstva i proizvodnju u svojoj pivovari pokrenuo je ove godine 28-godišnji Sandi Mance, po struci medicinski tehničar.

- Trebao sam početi raditi u struci, ali se izjalovilo. Oženio sam se, došlo je i dijete, bio sam bez posla i novca. Mama i punac su me posjeli i pitali što znam raditi osim struke. Rekao sam im da već 6 godina iz hobija kuham domaće pivo. Obišao sam banke tražeći kredit, kako sam bio nezaposlen niti jedna mi ga nije htjela dati. No, kredit su mogli dobiti mama i punac koji su odgovorni što je proizvodnja zaživjela. Oni su bili kreditno sposobni, a ja imao isprobani recept za moje prvo komercijalno pivo Slawoner - priča nam Požežanin Sandi Mance svoju poslovnu priču koje ne bi bilo bez pomoći majke i supruginog oca. U proizvodnju je uloženo oko 30.000 eura.







- Prvih šest mjeseci ove godine prolazio sam kroz pakao hrvatske birokracije. Šetali su me od vrata do vrata, tražili nepostojeće papire koje kao proizvođač ne moram imati, ali evo, sve je to riješeno i danas mjesečno proizvodim 4.000 litara piva koje sve prodam na lokalnom tržištu.

Problema s potražnjom nema, ali ima s velikim pivovarama kojima baš nije drago što na lokalnom tržištu imaju malu pivovaru koja proizvodi vrhunsko pivo od samo četiri sastojka.
- To su hmelj, slador, voda i pivski kvasac. Nema umjetnih aroma, nema konzervansa, nema svega onoga što sitnim slovima piše na uobičajenim pivskim etiketama. Moje pivo je napravljeno u skladu sa strogim njemačkim zakonom o čistoći piva, a to pilci i osjete i cijene - govori Sandi svjestan potencijala proizvodnje piva.



- Naše količine koje možemo prodati unaprijed su dogovorene. Sve što proizvedemo već je rezervirano, a naš moto je da radimo s lokalnim ugostiteljima, onima koji nisu vezani ugovorima s velikim pivovarama. Postoje čak i slučajevi kada te velike pivovare zabranjuju ugostiteljima da u ponudu uvrste naše pivo, to nije u skladu sa zakonima, ali situacija na tržištu je takva.

Kaže kako veliku ulogu u širenju informacija o proizvodnji piva ima internet gdje su dostupne sve informacije potrebne za proizvodnju vrhunskog domaćeg piva. - Internet je odigrao veliku ulogu, ali velika uloga može biti i pivarstva za turizam našega kraja. Male pivovare mogle bi zajedno, kaže Mance, biti dio nove turističke ponude kao što to imaju poznati pivarski gradovi u Europi, posebno u Češkoj.

Sandi nam je u videu otkrio i pokazao proces proizvodnje piva u njegovoj mini pivovari smještenoj u zapadnom dijelu Požege.



- Žalosno je što se proizvodnjom hmelja u Hrvatskoj nitko ne bavi. Hmelj za pivo kupujem u Sloveniji dok slador nabavljam u Novoj Gradiški. Vodu koristim iz požeškog gradskog vodovoda s izvora Požeške gore. Voda je odlična, dali smo je naravno analizirati. Mnogi me pitaju upravo za vodu jer je ona osnova vrhunskog piva, kada im kažem da je iz požeškog vodovoda ne mogu vjerovati.

Proizvodnju za sada ne planira povećavati, već radi na novim pivima. - Mi mali pivari možemo eksperimentirati, dozvoliti si sve ono što veliki ne mogu. Ove jeseni tržištu ćemo ponuditi crno požeško pivo, s nešto većim udjelom alkohola, a kasnije i zimsko svijetlo pivo - najavio je mladi požeški pivar Mance.





Na kraju kroz smijeh kaže i kako su ga banke nedavno ipak kontaktirale. - Kada sam otvorio tvrtku i pokrenuo proizvodnju, kada je krenulo, nazvale su me sve s prijedlogom da otvorim kod njih račun i budem njihov klijent.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI