Riđi šišmiši u centru grada prava su rijetkost (foto)

Stručnjaci su u centru Požege ulovili i pregledali 17 riđih šišmiša
(FOTO: Vjeran Blašković)

29.07.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 10186

Naš je grad po nečemu poseban i to ne samo u našoj državi. Potkrovlje poslovne zgrade na Trgu Sv. Trojstva 20 u Požegi već godinama naseljavaju vrlo osjetljivi i strogo zaštićeni riđi šišmiši koji su uvršteni u crvenu knjigu zaštićenih sisavaca u Hrvatskoj.

Neobično da su baš u centru

- Ovakvih porodiljnih kolonija riđih šišmiša ima općenito vrlo malo i ovo je prava rijetkost za vidjeti, pogotovo u samom centru grada. U pravilu ovakve kolonije riđeg šišmiša naseljavaju osamljena područja, a u centar Požege vjerojatno ih dovodi podobna klima za razmnožavanje u potkrovlju te blizina izvora hrane na Požeškoj gori - izjavila je za 034portal stručna suradnica u Zavodu za zaštitu prirode u Zagrebu biologinja Daniela Hamidović.


Ona je u društvu kolege Vladimira Lindića, višeg inspektora zaštite okoliša Ministarstva kulture boravila u Požegi kako bi zajedno utvrdili činjenično stanje nakon što im je s 034portala krajem lipnja dojavljeno o velikoj koloniji šišmiša na Trgu Sv. Trojstva.


Ulovljene odrasle ženke

Nakon početnog "igranja" lovice sa šišmišima po tavanu stručnjaci iz Zagreba uspjeli su uloviti 17 šišmiša te su utvrdili kako se radi o riđem šišmišu. Uhvaćeni šišmiši bili su starije i mlađe ženke te mlađi mužjaci.
Pregledom životinja biologinja Hamidović utvrdila je kako su odrasle ženke ove godine dojile podmladak te kako se uistinu radi o porodiljnoj koloniji ove ugrožene vrste šišmiša.

Čist okoliš

- Ovo je potpuno pozitivna priča i Požežani mogu biti sretni. Ne trebaju se plašiti šišmiša jer šišmiši se hrane kukcima, a ljude izbjegavaju. Njihova pojava u samom centru grada govori i o čistoći okoliša, nezagađenosti i može biti indeks zdravlja okoliša - izjavila je Hamidović dodajući kako bi bilo dobro da šišmiši tu gdje jesu i ostanu.

Tekuća i 2012. godina u svijetu su proglašene godinom šišmiša. Svi uključeni u projekt time žele javnosti skrenuti pozornost na šišmiše koji su kao posebna grupa među sisavcima iznimno ugrožena vrsta. Zadnjih desetljeća, procjenjuju stručnjaci, njihov se broj na Zemlji drastično smanjuje.

17 šišmiša ulovljeno je u centru Požege
50 šišmiša trenutno je u koloniji (procjena)
250-300 šišmiša bilo je u koloniji prije mjesec dana
7,5 grama prosječna im je težina
4 centimetra duljina im je podlaktice







FOTO Pogledajte cijelu fotogaleriju hvatanja šišmiša iz centra Požege.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI