Kutjevo diže 5,8 mil. kuna kredita: ¨Igra je dosta opasna¨

Miro Petrovicki (SDP)
(FOTO: Lidija Galić)

06.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6182

"Grad Kutjevo će se u ovoj godini dugoročno zadužiti za potrebe financiranja projekta izgradnje odvodnje i postavljanja uređaja za odvodnju naselja Bektež u visini od 2,7 milijuna kuna te izgradnju zapadne obilaznice Vetovo u visini od 2,8 milijuna kuna. Ukupne dugoročne obveze Grada tako će s 31. prosincem ove godine biti 5,8 milijuna kuna", rekao je gradonačelnik Josip Budimir na osmoj sjednici Gradskog vijeća Kutjeva.

- Budimo iskreni, to je novo zaduženje. Kakva je trenutačna situacija s dugovanjima Grada, kolika su nam dugovanja prema dobavljačima. Jesu li isključene sve opasnosti da ne dođemo u situaciju da ne dobijemo povrat sredstava za te projekte koja trebamo dobiti po njihovom završetku. Žao mi je što nema gospodina Špoljarića (stručni savjetnik za financije i proračun u Gradu Kutjevu) da nam pojasni kakva nam je trenutačno krvna slika? – pitao je Ante Pavković (HSP). Isto je zanimalo i SDP-ovog Stjepana Kordiša.




- Srećom imamo dva financijaša u gradu, gospodina Špoljarića koji je referent za financije i dogradonačelnika koji je magistar financija. Ne vidim problem u ovom zaduživanju jer će nam se novac u 100-postotnom iznosu vratiti iz IPARD programa. Ukupni troškovi za ta su dva projekta 5,8 milijuna kuna, a IPARD će nam isplatiti 6,1 milijun kuna što znači da će Grad ostvariti prihod kojim će platiti kamate za te kredite u iznosu od oko 20 tisuća kuna mjesečno. Vetovo će vjerojatno biti završeno i prije tako da će nam ostati novca – odgovorio je Budimir. Pojašnjenje o trenutačnim dugovanjima Grada dao je dogradonačelnik Ivica Malnar.




- Obveze Grada s 4. svibnjem su 4,3 milijuna kuna, lani su u ovo vrijeme bile oko sedam milijuna. Od toga su dva milijuna kuna krediti. Dospjele obveze prema dobavljačima su 2,3 milijuna kuna od čega 950 tisuća kuna dugujemo gospodinu Jurčaku za radove. U kontaktu smo s njim i molili smo ga za strpljenje do realizacije kredita. Lani su u ovo vrijeme dospjele obveze prema dobavljačima bile 4,5 milijuna kuna – pojasnio je.

- Nisam protiv projekata, ali igra je dosta opasna. Izgubili smo vrijeme. Gdje smo, što smo, dvije godine ništa radili nismo. Da me je strah- strah me je. Samo da se ne dogodi nešto nepredviđeno jer smo u problemima. Ponavljam, igra je dosta opasna – ustvrdio je Miro Petrovicki (SDP).

Odluka o novom kreditnom zaduženju na kraju je jednoglasno usvojena.

Predsjednica vijeća Josipa Miličević je ustvrdila da je bila u pravu krajem 2013. kada je tvrdila da je za kreditno zaduženje potrebna odluka Gradskog vijeća i Ministarstva financija na čemu je inzistirala i tada kada se Grad kreditno zaduživao. Tadašnja ju je vladajuća struktura, podsjetila je, uvjeravala da to nije točno, a nakon toga su uslijedili novi izbori.

Na dnevnom je redu sjednice bilo deset točaka i sve su bez puno rasprave i jednoglasno usvojene.

Na prijedlog Ante Pavkovića nije usvojena odluka gradonačelnika o pomoći djelatnicima gradske uprave u slučaju bolovanja dužeg od 90 dana. Vijećnici, naime, smatraju da prihvaćanjem ove, kako je pojašnjeno, solidarne mjere, nisu u istim odnosima s ostalim građanima.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI