Sve je više djece koju roditelji tuku: ¨Odmaknite se i ohladite te problem riješite kasnije¨

Martina Vlašić, ravnateljica Centra za soc. skrb i Mirjana Jugović, predstojnica Obiteljskog centra
(FOTO: Lidija Galić)

30.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9836

Za čak 20 posto porastao je broj djece koju roditelji tuku. Na ovaj su problem ukazali danas na radionici u Obiteljskom centru održanoj u povodu Međunarodnog dana odgoja bez batina.

- Situacija je alarmantna i zbog toga posebnu pozornost posvećujemo ovom danu. Uspoređujući podatke iz 2013. i 2014. godine vidljiv je značajan porast broja nasilja u našoj sredini. Svako fizičko nasilje povlači za sobom psihičke posljedice i fizičko i verbalno zlostavljanje djece najčešće dolaze zajedno. Kod utvrđivanja nasilja postupamo odmah, neodgodivo i krajnja mjera je oduzimanje zlostavljanje djece roditeljima - rekla nam je predstojnica Obiteljskog centra Mirjana Jugović.

U takvu obitelj, pojašnjava, izlazi tim sastavljen od pravnika, psihologa i socijalnog radnika koji utvrđuju sve okolnosti određenog slučaja. Ako se utvrdi da je dijete višestruko zanemareno i zlostavljano, izdvaja se i poduzimaju se određene mjere prema roditeljima.





- Svjesni smo sve većih pritisaka i zahtjeva koji se stavljaju pred roditelje, ali svoje probleme trebaju odmaknuti od brige i skrbi za dijete. U konfliktnoj se situaciji trebaju odmaknuti i "ohladiti" te naknadnim razgovorom to riješiti, nikako u gorućim situacijama kao npr. kad nas roditelji nazovu na telefon i pitaju što da rade jer su im se upravo dvije srednjoškolke potukle oko odjeće prije škole. Savjetujemo im da se smire te razgovaraju s njima po povratku iz škole. Postoje situacije kad razgovor ne pomaže, ali mogu doći kod nas i mi ćemo im savjetovati drukčije, učinkovitije načine - kaže Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega.

- Roditeljima je to instant rješenje za smirivanje situacije nepoželjnog djetetovog ponašanja jer se prekid takvog ponašanja događa odmah. Roditelji ne izdvajaju dovoljno vremena za učenje roditeljskih vještina i u današnjim uvjetima materijalne ugroženosti ne stižu se baviti roditeljstvom već prepuštaju odgoj instinktu. Batina im je tu najlakše rješenje, ali poslovica "Batina je iz raja izašla" ne drži vodu - dodala je Mirjana Jugović te najavila Školu roditeljstva koja će biti organizirana i u Požegi.

Pozvala je roditelje da se za svaku vrstu pomoći obrate u Obiteljski centar čije su usluge besplatne.

- Ne znam više kako i što ću s njom. Ponaša se ovako ili onako. Ne znam što ću s njim, dovedite ga vi jer ne želim već treći vikend dolaziti po njega - znaju nam, primjerice, reći roditelji čiju djecu vikendom dežurni timovi Centra za socijalnu skrb i Obiteljskog centra zateknu u gradu nakon dozvoljenog vremena. I s jednima i s drugima u takvim slučajevima treba raditi - zaključuje Martina Vlašić.

Letak tiskan u povodu Međunarodnog dana djeteta podijelit će u školama i vrtićima te na adrese udomitelja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI