Rehabilitacijski centar - utočište osoba s posebnim potrebama

Centar udruge Mi
(FOTO: Udruga "Mi")

21.07.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 5560

Pokrenuta je inicijativa za hvalevrijedan projekt vezan uz osobe s posebnim potrebama. Nositelj je Hrvatski zavod za zapošljavanje, a udruga "Mi" je partner projekta. Radi se o projektu Europske unije o pripremi za zapošljavanje teško zapošljivih skupina, konkretno osoba s posebnim potrebama. Krajem kolovoza će njihova komisija odlučiti o projektu.

Udruga "Mi" trenutačno broji 96 obitelji sa 113 djece s posebnim potrebama, svih dobnih skupina i svih vrsta oboljenja. S obzirom da Požeško-slavonska županija nema specijaliziranu ustanovu za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, Udruga je izgradila vlastiti Rekreacijsko-rehabilitacijski centar za djecu i osobe s posebnim potrebama. Prva je zgrada izgrađena isključivo donacijama, radom Udruge i njenih članova, a druga iz projekta CARDS 2004.

- Ponedjeljkom imamo radionice od  devet do 13 sati, a srijedom u poslijepodnevnim satima druženje. Druga zgrada za rehabilitaciju je završena, međutim nije opremljena. Sredstva prikupljena u prošlogodišnjoj akciji oročili smo i sada smo u fazi prikupljanja ponuda za opremu. Aplicirali smo par projekata kao na primjer za jačanje kapaciteta Udruge, te ako nam budu odobreni, angažirali bi psihologa i logopeda kao i fizioterapeuta - rekla je Snježana Marić, voditeljica centra.


Udruga "Mi" također priprema tri javna nastupa od kojih će prvi biti u rujnu povodom manifestacije "Jakšić ususret jeseni". Socijalizacija osoba s posebnim potrebama je od posebne važnosti kao i njihova međusobna interakcija.


- Nekima od tih obitelji je ovo jedini izlazak. Roditelji su konstantno uz svoju djecu na način koji iziskuje ogromne količine energije i ovo im je mjesto gdje se svi mogu opustiti i biti među sebi jednakima. Većina te djece ništa ne zna, ali kad dođe ponedjeljak ili srijeda, već pitaju roditelje hoće li danas u centar. Volonteri su divni, terapeuti i odgajatelji strašno puno pomažu - kaže Snježana Burić, djelatnica Centra.

Pojedini roditelji imaju poteškoće sa samim prijevozom budući da su članovi s područja cijele županije. Snježana Marić kaže kako je za sada vozilo velik problem, kako zbog samog vozila tako i ostalih troškova te širine područja. Svaka pomoć je dobrodošla. Centar je otvoren za donacije i volontere. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI