Akijom spašavali unesrećene; pas tražio zatrpanog u lavini

Vježba požeškog HGSS-a
(FOTO: HGSS Požega)

09.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5269

14 članova požeške stanice HGSS-a odradili su jučer na Papuku redovitu zimsku vježbu potrage i spašavanja. Iako je prvotni plan bio otići na Zavižan, zbog nepovoljnih vremenskih prilika odlučili su je ipak odraditi na domaćem terenu. Gotovo 60 centimetara snijega, a na pojedinim dijelovima i više, bilo je sasvim dovoljno za dobro odrađenu vježbu.






- Koristili smo opremu za zimske uvjete, odnosno skije i krplje za kretanje po snijegu. Imali smo trening s akijom i uređajima za potrage iz lavina te akciju spašavanja osobe pomoću potražnog psa – rekao nam je voditelj vježbe, pročelnik požeškog HGSS-a Dario Švajda. Ističe da se zimske vježbe održavaju svake godine te uz njih ljetne i speleo vježbe kako bi bili spremni za sve situacije u kojima se mogu naći tijekom akcija.






Požeški su HGSS-ovci na skijama i krpljama prešli put od Velike do Jankovca i natrag. Posebno je zanimljiva bila vježba s potražnim psom, belgijskom ovčarkom Larom koja je dio potražnog tima požeškog HGSS-a već dvije godine.-





Simulirali smo potragu osobe zatrpane pod lavinom. Dok smo markiranta zatrpavali u snijeg Lara je bila skrivena. Vrlo brzo je odradila sve tri vježbe, nadzemnu i u tzv. "bijelom grobu" – rekao nam je Miro Mesić, vodič potražnog psa.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI