Akijom spašavali unesrećene; pas tražio zatrpanog u lavini

Vježba požeškog HGSS-a
(FOTO: HGSS Požega)

09.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5274

14 članova požeške stanice HGSS-a odradili su jučer na Papuku redovitu zimsku vježbu potrage i spašavanja. Iako je prvotni plan bio otići na Zavižan, zbog nepovoljnih vremenskih prilika odlučili su je ipak odraditi na domaćem terenu. Gotovo 60 centimetara snijega, a na pojedinim dijelovima i više, bilo je sasvim dovoljno za dobro odrađenu vježbu.






- Koristili smo opremu za zimske uvjete, odnosno skije i krplje za kretanje po snijegu. Imali smo trening s akijom i uređajima za potrage iz lavina te akciju spašavanja osobe pomoću potražnog psa – rekao nam je voditelj vježbe, pročelnik požeškog HGSS-a Dario Švajda. Ističe da se zimske vježbe održavaju svake godine te uz njih ljetne i speleo vježbe kako bi bili spremni za sve situacije u kojima se mogu naći tijekom akcija.






Požeški su HGSS-ovci na skijama i krpljama prešli put od Velike do Jankovca i natrag. Posebno je zanimljiva bila vježba s potražnim psom, belgijskom ovčarkom Larom koja je dio potražnog tima požeškog HGSS-a već dvije godine.-





Simulirali smo potragu osobe zatrpane pod lavinom. Dok smo markiranta zatrpavali u snijeg Lara je bila skrivena. Vrlo brzo je odradila sve tri vježbe, nadzemnu i u tzv. "bijelom grobu" – rekao nam je Miro Mesić, vodič potražnog psa.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI