Pogledajte unutrašnjost nove knjižnice u Pleternici! (foto)

Gradonačelnica Antonija Jozić ispred nove zgrade knjižnice
(FOTO: Anđelko Banović)

21.10.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 10505

"Trenutačno se uređuje fasada. Odrađeni su priključci za vodu, struju i kanalizaciju. Preostalo je još odraditi vanjsko uređenje te završne unutarnje radove, kao što je ličenje zidova i ponovno lakiranje parketa. Uglavnom, praktički smo gotovi. Kroz desetak dana završit će se radovi na samoj građevini, a novu knjižnicu planiramo otvoriti 6. prosinca za Dan grada", rekla nam je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice na temu konačnog završetka četverogodišnjih radova na novoj zgradi Hrvatske knjižnice i čitaonice.






Ukupna financijska konstrukcija kompletnih radova iznosit će oko 12 milijuna kuna. Financiralo ih je prvo Ministarstvo kulture RH, da bi se zatim priključilo i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, a na kraju je sufinancirao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.






- Mi sada u staroj zgradi knjižnice radimo u 150 četvornih metara, a u njoj držimo oko 35.000 naslova. Nova će, suvremena knjižnica imati 850 četvornih metara, a kapacitet knjiga će biti oko 50.000 naslova. U staroj knjižnici smo imali gotovo sve potrebne sadržaje, međutim uvjeti su bili loši. Novi će objekt imati Odjel za djecu s igraonicom, veliku multimedijalnu dvoranu za prezentacije, konferencije i okrugle stolove, video projekcije i slično. Imat će i odjel za mlade, odrasle, glazbeni odjel. Bit će tu lift, mogućnost pristupa osoba s invaliditetom i sve što jedna moderna knjižnica mora imati - pojašnjava gradonačelnica Jozić.





Poput Poduzetničkog centra, i nova zgrada knjižnice proizvodit će električnu energiju za vlastite potrebe putem panela na krovu zgrade. - Očekujemo da će nova knjižnica, s obzirom na kapacitet, veći prostor i uređaje, trošiti više struje i vjerujem da će proizvoditi sama dovoljno za vlastite potrebe - ustvrdila je gradonačelnica.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI