Izviđači podigli šatore pa krenuli na Požešku goru (foto)

Požeški izviđači
(FOTO: Aleksandar Grlić)

31.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7945

Izviđački odred "Jozo Koutni" iz Požege ovog je vikenda napravio prvi tabor na prostoru Udruge Mi pored Orljave. Mali izviđači su učili kako podići, osigurati i opremiti šator, a potom su krenuli na 14 kilometar dalek izlet Požeškom gorom. Djece je bilo 30-ak, ali neki su poveli cijele obitelji.

- Djeca su to baš htjela, pristao sam na njihovu inicijativu i onda smo uključili čitavu obitelj. Najbolje je tako. Davno, prije 20 godina sam naučio neke stvari i sad ih prenosim na njih. Idemo na izlete, bolje je to nego da budu kod kuće pred računalom. To neka čuvaju za zimu kad se nikamo ne može, a kad je god lijepo vrijeme, mi smo u prirodi na svježem zraku - ispričao nam je Požežanin Darko Šmit.







- Super mi je, najviše volim druženje i prijatelje. Zapravo me je nagovorila prijateljica Lucija. S njom se znam iz ulice i škole, sada smo zajedno i u izviđačima. Sve radimo zajedno. Jučer smo učili kako se prave šatori, ali mi smo još premali pa smo samo pisali. Lijepo se provodim s tatom i bratom Petrom - ispričala nam je Barbara Šmit.





Dalibor Blažević, načelnik izviđačkog odreda Jozo Koutni nam je pojasnio da imaju još jedan povod za ovo okupljanje. Uručit će nagradu najstarijem izviđaču na ovim prostorima.

- Povod druženja je i predaja svečanog priznanja našem članu Borisu Ožaniću koji je izviđač već 60 godina. Pokušat ćemo da nam ovo svake godine bude tradicionalno okupljanje i tabor. Sada idemo prema križu pa na Gradske i Crkvene Vrhovce, zatim na Seoce i spuštamo se iza katedrale. Cijeli dan ćemo biti u prirodi. Imamo naravno logistiku koja će nam pomagati ako djeca ne budu mogla dalje. Ruta je nekih 14 kilometara. Poslije toga imamo svečanu prisegu jer imamo još dosta djece koja je nisu dala. Na taborovanju su učili kako podići, osigurati i opremiti šator. Kasnije smo uz vatru imali lijepu pričicu o vučićima. Ovo im je prvi tabor, a spavali su kao bubice, što nas je pomalo iznenadilo. Ovo treba biti nešto što će im ostati u pamćenu - rekao nam je načelnik Blažević.





Bilo je i nekoliko gostiju iz Zagreba. Požežanin Zdravko Crnković je sa sinovima aktivan član Odreda izviđača Jarun. Već nekoliko desetljeća živi u Zagrebu, ali nije zaboravio obiteljske i izviđačke korijene. Tako su Zdravkovi sinovi Matija i Vlatko već dobro upoznati s Požeškom gorom.

- Tata nas je vodio na pješačenja Požeškom gorom zadnjih par godina dok smo bili kod bake. Najviše nam se svidio stari Vrhovački grad. Sad smo na Sokolovcu vidjeli zvonik na kojem piše "Pozvoni", a nema zvona. Vrlo je lijepo što se obnovila izviđačka tradicija u Požegi. Sakupilo nam se dosta djece. Dobro su počeli, nadamo se da će im tijekom sljedećih godina biti još bolje. Nama je to puno pomoglo, dosta smo se osamostalili. Naučili smo vještine koje nam pomažu i van izviđača. Znamo se brinuti za sebe, postali smo društvenije i odgovornije osobe. To u biti nismo ni shvatili jer smo odmalena u izviđačima - ispričali su nam Matija i Vlatko Crnković.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI