Izviđači u akciji: Klinci kroz igru uče kako preživjeti u prirodi (video)

Mali izviđači uče paliti vatru
(FOTO: Anđelko Banović)

18.08.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 8977

"Bit je u tome da djeca sama pronađu materijale u prirodi i pokušaju zapaliti vatru u što kraćem roku. Podijeljeni su u skupine, rade timski i svaki tim ima svoga voditelja", opisuje nam Dalibor Blažević, načelnik požeškog Odreda izviđača "Jozo Koutni" natjecanje u paljenju vatre.



Požeški izviđački odred osnovan je nedavno, ali već je uvelike aktivan. Dvadesetak djece, uglavnom do 12 godina starosti, uživaju svakog vikenda u prirodi, uče se snalaziti, preživljavati i usput se odlično zabavljaju.







Mali izviđači, svi redom, pažljivo upijaju sve što nauče te iskazuju svoje zadovoljstvo i oduševljenje sudjelovanjem u izviđačkim aktivnostima. Filip (9) kaže da mu je jako lijepo, a najviše voli natjecanje u paljenju vatre. Eugen (12) najviše voli igru u prirodi, Sara (9) voli šetnju, paljenje vatre i nogomet, a Doria (11) također naglašava kako joj je najzanimljivije kad pale vatru. Načelnik Blažević izražava nadu da će početkom nove školske godine biti još više zainteresiranih požeških osnovnoškolaca za ove aktivnosti.





- Trudimo se svakog vikenda imati neku aktivnost u prirodi, svaki put na drugoj lokaciji. Prošle nedjelje bili smo u Brestovcu, danas smo u Velikoj. Danas ih učimo odrediti strane svijeta, kako da se orijentiraju u prirodi s kompasom, ali i bez njega. Osim toga, uče kako iskoristiti predmete koji se nalaze u šumi za preživljavanje. Djeca to odlično prihvaćaju kao i njihovi roditelji. Za godišnju članarinu od 100 kuna automatski je član našeg odreda uz dijete i svaki član njegove obitelji pa roditelji dolaze skupa sa svojom djecom i svi su uključeni - kaže Blažević dodavši kako uskoro planiraju ugostiti izviđačke odrede iz drugih dijelova Hrvatske.















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI