Izviđači u akciji: Klinci kroz igru uče kako preživjeti u prirodi (video)

Mali izviđači uče paliti vatru
(FOTO: Anđelko Banović)

18.08.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 8936

"Bit je u tome da djeca sama pronađu materijale u prirodi i pokušaju zapaliti vatru u što kraćem roku. Podijeljeni su u skupine, rade timski i svaki tim ima svoga voditelja", opisuje nam Dalibor Blažević, načelnik požeškog Odreda izviđača "Jozo Koutni" natjecanje u paljenju vatre.



Požeški izviđački odred osnovan je nedavno, ali već je uvelike aktivan. Dvadesetak djece, uglavnom do 12 godina starosti, uživaju svakog vikenda u prirodi, uče se snalaziti, preživljavati i usput se odlično zabavljaju.







Mali izviđači, svi redom, pažljivo upijaju sve što nauče te iskazuju svoje zadovoljstvo i oduševljenje sudjelovanjem u izviđačkim aktivnostima. Filip (9) kaže da mu je jako lijepo, a najviše voli natjecanje u paljenju vatre. Eugen (12) najviše voli igru u prirodi, Sara (9) voli šetnju, paljenje vatre i nogomet, a Doria (11) također naglašava kako joj je najzanimljivije kad pale vatru. Načelnik Blažević izražava nadu da će početkom nove školske godine biti još više zainteresiranih požeških osnovnoškolaca za ove aktivnosti.





- Trudimo se svakog vikenda imati neku aktivnost u prirodi, svaki put na drugoj lokaciji. Prošle nedjelje bili smo u Brestovcu, danas smo u Velikoj. Danas ih učimo odrediti strane svijeta, kako da se orijentiraju u prirodi s kompasom, ali i bez njega. Osim toga, uče kako iskoristiti predmete koji se nalaze u šumi za preživljavanje. Djeca to odlično prihvaćaju kao i njihovi roditelji. Za godišnju članarinu od 100 kuna automatski je član našeg odreda uz dijete i svaki član njegove obitelji pa roditelji dolaze skupa sa svojom djecom i svi su uključeni - kaže Blažević dodavši kako uskoro planiraju ugostiti izviđačke odrede iz drugih dijelova Hrvatske.















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI