Imaju puno djece, vrijedni su i složni: ¨Ništa nam ne nedostaje¨

Dio obitelji Ament iz Jakšića
(FOTO: Aleksandar Grlić)

15.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 18456

Hodočašće u povodu blagdana Velike Gospe u Voćinu je danas okupilo obitelji s mnogo djece. Svečanu misu je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, nakon nje je organizirana procesija s Gospom voćinskom, a potom i druženje. Između ostalih, tu su se našle obitelj Ament iz Jakšića sa sedmero djece i požeška obitelj Černušak s desetero djece. Uz puno rada, ljubavi i odricanja žive složno i pristojno što i puno manjim obiteljima danas teško polazi za rukom.

- Vjenčali smo se 1995. godine i danas imamo sedmero djece, živimo skromno i ništa nam ne nedostaje. Dvoje djece je završilo srednju školu, jedan se zaposlio. Troje ih ide još u školu, a ove godine će im se pridružiti Rafaela koja kreće u prvi razred. Bez sloge i ljubavi nema života. Lakše nam je s njima nego nekome s dvoje djece. Mama samo kuha, pegla i čisti po cijeli dan, ali svi su dobro odgojeni i pomažu. Dobri su u školi, jedni drugima pomažu kad treba učiti - kažu Ivana i Rudolf Ament.

Oboje su pritom zaposleni kako bi mogli prehraniti deveteročlanu obitelj.


- Radimo jutro duhana, imamo nešto kukuruza, držimo svinje za sebe to nam dosta pomogne. Uz to sam zaposlen u Hrvatskoj vojsci, uz plaću pomognu malo i roditelji, tako da ne ovisimo ni o kome. Zna biti nesuglasica između djece, ali kako kažu: "Dok kobac dođe, pilići utihnu". Imamo autoritet, bez toga se ne može. Mogu vam reći da djeca nisu zahtjevna, sve kreće od odgoja. Zadovoljni smo time koliko imamo i to je to - dodaje Rudolf.


- Kad smo išli na pripremu za brak, pričali smo s fratrom. Rekao sam mu da mi je brat poginuo u ratu, a on mi je rekao "Dvoje za sebe, dvoje za brata", ali ispalo je više - objašnjava uz smijeh Rudolf.

Robert i Jasna Černušak imaju čak 10-ero djece. Obiteljski automobil im je kombi, a morat će uskoro nabaviti još jedan jer djeca rastu. Robert radi u HEP-ovom nastavno-obrazovnom centru, a povremeno nalazi i dodatni posao da prehrani obitelj. Jasna je kućanica s punim radnim vremenom.



- Uz Božju pomoć smo prihvatili taj blagoslov. Bilo nam je bitno samo da je zdravlja i ljubavi, a u našoj obitelji toga uopće ne nedostaje. U kući nam nikad nije dosadno. Svi imaju svoje obaveze. Veći pomažu od škole do posla. Svi su vrlodobri i odlični učenici. Ove godine imamo šestero đaka, ali imamo vremena i za sebe. Suprug i ja često idemo u šetnju gradom, obično navečer kad manja djeca zaspu. Veća tada imaju obaveze poput spremanja sobe ili gledaju televiziju. Od zajedničkih aktivnosti najdraži nam je nogomet. Budem im sudac i vratar pa se prekrijem rukama kad pucaju prema meni, a djeca se smiju. Obavezno su tu nekakve aktivnosti, zajedno uređujemo naš kamenjar. Sve radimo u slozi. Nekad zna biti i "Neću", ali kasnije kažu "Idem pomoći mami". Nema tu muškog i ženskog posla. Kad su svi vrijedni, nema problema - kaže Jasna Černušak.

- Dosad još nismo nikoga tražili pomoć. Ove godine sam prvi put poslao pismo Gradu jer imam toliko školaraca, ali nisam dobio odgovor. Sve uspijemo pokriti svojim radom, malo više treba i truda i žrtve, ali nađemo vremena za sve i za odmor i za obitelj. Kad se dobro rasporedi, sve se može. Blagdanom nikad ne radimo - kaže Robert Černušak.

Ipak, obitelj Černušak ima i poruku - nije to za svakoga.

- Prije sam bila uvjerena da je to za svakoga ako imaš dovoljno ljubavi za svoju djecu, ali potrebno je puno više. Potrebna je neka materijalna sigurnost, ozbiljnost i sve ostalo - kaže Jasna. - Svaki dan je nova radost. Nekad je i malo teže, ima situacija i kad je ovako i kad je onako, ali uz ljubav, slogu i dogovor se sve može - nadopunjuje je Robert.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI