U kukuruznom labirintu djeca se snalaze bolje od odraslih (video)

Kukuruzni labirint kod obitelji Pilaš u Viškovcima
(FOTO: Aleksandar Grlić)

26.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14716

"Meni treba dvije i pol minute i mogu pretrčati cijeli labirint, a njemu je trebalo šest i pol. Ja sam ga prešao tri puta, a ja pet-šest i više. Ideja je odlična, samo da je na većoj tabli - kažu nam Ivan, Mateo, Borna i Petar dok trče i štopaju si vrijeme na danas otvorenom kukuruznom labirintu u Viškovcima kod Pleternice. Inicijativa za prvu ovakvu atrakciju u Požeško-slavonskoj županiji i šire pokrenuta je u obitelji Pilaš koja se bavi svinjogojstvom i obrađuje 60 hektara zemlje, a željela je proširiti ponudu i na turizam.



Na svečanom otvorenju su bili brojni Požežani, Pleterničani, Brestovčani... Djecu je privukla i edukativna nagradna igra u kojoj su morali tražiti namirnice koje se koriste za hranjenje praščića. Ono što je djeci bila obična igra, odraslima je bio problem. Čak se i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić "izgubila". Kako je to izgledalo pogledajte, u videu.





- Sestra mi radi u turističkom uredu i čula je da postoje takvi labirinti. Predložila je da i mi napravimo jedan. Šogor i ja smo išli na školovanje za ruralni turizam u Pakracu, ali nitko nije znao što treba napraviti. Onda smo rekli da ćemo kukuruz posaditi malo gušće i kosilicom smo napravili prolaze. Namjerno smo stavili neke strjelice pogrešno da bude teže. Djeca iz sela koja su to istražila već znaju, ali jedan stariji susjed se izgubio. Putove smo napravili prije mjesec dana, ali padala je kiša, čekali smo da malo kukuruz naraste pa smo čekali s otvorenjem. Do 30. listopada smo rekli da će biti tu, a poslije toga ćemo ga ovršiti kombajnom - ispričao nam je Branko Pilaš.



- Ima 4.000 četvornih metara, ali labirint je nepravilnog oblika. Evo, susjed već 15 minuta nije izašao, djeca izađu za par minuta. Ulaz za labirint nismo naplaćivali, samo smo ostavili kasicu prasicu za dobrovoljne donacije. Koliko vidim, to će biti dobro. Nagodinu pravimo dvostruko veći na drugom komadu zemljišta ispod sela. Bit će površine oko 8.500 četvornih metara - dodaje Pilaš.



- Posebno me raduje da sam danas na otvorenju kukuruznog labirinta, jedne turističke atrakcije na području Grada Pleternice koja je izazvala poprilično zanimanje medija i javnosti, a ponajviše djece. Iskreno želim čestitati obitelji Pilaš na ovoj ponudi. Nadam se da će i drugi ponuđači s područja Pleternice prepoznati da kroz poljoprivredu mogu dati još neku turističku atrakciju kao što je ova danas. Naša turistička zajednica je osnovana prije godinu dana i radimo na promociji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ponuđača na području Grada Pleternice. U konačnici ovo je promocija turističkog proizvoda ali i poljoprivrede, kojom se obitelj Pilaš prvenstveno bavi - rekla je gradonačelnica Antonija Jozić.

























Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI