Požeški GSS-ovci na vrhu Austrije: ¨To je samo trening za nešto veće¨

Na vrhu Grossglocknera
(FOTO: Facebook)

22.07.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 5405

"Sve je to priprema za nešto veće", rekao je zagonetno Dražen Mlinarić, član požeške stanice HGSS-a nakon povratka s Grossglocknera.

Ovaj najviši austrijski vrh od 3.798 metara osvojio je po četvrti put, a išao je kao vodič planinarima iz HPD-a Strmac. U ekipi ih je bilo petero. Osim njega bili su tu još planinari iz Nove Gradiške i Zagreba.

- Otputovali smo u četvrtak, prenoćili u Sloveniji te u petak ujutro iz hotela na dvije tisuće metara nadmorske visine krenuli prema Grossglockneru iz smjera Kalsa. Putem je bilo puno snijega. Budući da je bilo vrlo toplo, topio se i lijepio na dereze, što nam je otežavalo penjanje - prepričava Mlinarić.





Prvi su dan do planinarskog doma Erzherzog-Johann-hüttena na visini od 3.450 metara hodali oko sedam sati.

- Išli smo lagano jer nije nam cilj bio utrka s vremenom već popeti se na vrh.  Posljednjih i najtežih 300 metara uspona ostavili smo za subotu. Kod nekih se na toj dionici pojavila i visinska bolest, srećom samo u vidu glavobolje i bezvoljnosti. Ipak, svi smo došli do vrha i istim se putem spustili natrag u dolinu - dodaje Mlinarić te ponavlja još jednom da prava avantura tek predstoji.



- Ostali smo sami sebi dužni uspon na Eiger, vrh u švicarskim Alpama na 3.970 metara nadmorske visine. Lani nam je u osvajanju Eigera vrijeme pomrsilo račune. Bilo je puno snijega. To je tehnički jako zahtjevan uspon i dodatne probleme često prave lavine po kojima je ovaj planinski masiv poznat - pojašnjava Mlinarić.

Na "popravak" će krenuti za 15-ak dana. Lani ih je išlo četvorica dok su ove godine oslabljeni za jednog požeškog člana. No, ovaj će se puta Mlinariću, Tomislavu Bogojeviću i Vedranu Kardumu u osvajanju Eigera pridružiti i dvojica članova pulskog GSS-a.

- Najgore je to što pet dana pred polazak ne možemo biti sigurni hoćemo li moći ispenjati Eiger jer je vrijeme vrlo promjenjivo. Ako nam opet poremeti planove, ispenjat ćemo neki drugi vrh u tom dijelu Alpa i čekati novu priliku za osvajanje ovog najtežeg i najatraktivnijeg svjetskog vrha - zaključuje Mlinarić.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI