NASLOVNAPOŽEGAPOLITIKAARHIV

Za Dan Općine Kaptolčani dobili novi trg i bistu Franje Tuđmana

27.06.2014. | Lidija Galić PREGLEDA: 9345

Kaptol danas obilježava svoj dan i blagdana sv. Petra i Pavla, zaštitnika župe i općine.

Tom je prigodom, na inicijativu mještana i branitelja, u središtu mjesta otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.
- Globalna gospodarska kriza zahvatila je i našu zemlju što je za izravnu posljedicu imalo pad investicija i zaposlenosti i smanjenje prihoda na svim razinama pa tako i razini općinskih proračuna. Navest ću samo jedan primjer glavnog našeg proračunskog prihoda, odnosno prihoda od poreza na dohodak koji u strukturi proračuna čini skoro 90 posto naših prihoda, a koji je u razdoblju od 2009. do 2013. godine manji za 350 tisuća kuna na godišnjoj razini. To je smanjenje oko 16 posto našeg budžeta. To je za posljedicu je imalo i smanjenje naših aktivnosti u razvoju komunalne infrastrukture. Lani od države nismo dobili ni jednu kunu za realizaciju projekata koje smo kandidirali. Ove smo godine uspjeli dobiti jedan ugovor za sufinanciranje završetka obnove zgrade stare škole u naselju Ramanovci u vrijednosti 135 tisuća kuna - rekao je načelnik Mile Pavičić na svečanoj sjednici Vijeća.Dodao je da su unatoč tome u protekle dvije godine završili nekoliko velikih investicija financiranih sredstvima izvan proračuna.

- To su pilot projekt navodnjavanja na području županije vrijedan 3,5 milijuna kuna financiran sredstvima Požeško-slavonske županije i Hrvatskih voda te izgradnja magistralnog cjevovoda Kaptol – Ramanovci – Alilovci - Treštanovci ukupne vrijednosti oko dva milijuna kuna, kojim su napokon naselja Alilovci i Ramanovci dobili pitku vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava. Ovaj su projekt financirale Hrvatske vode. Rekonstrukciju Školske ulice i raskrižja županijskih cesta s izgradnjom semafora u Kaptolu, vrijednu 1,9 milijuna kuna i financirala je Županijska uprava za ceste - rezimirao je Pavičić.

- Moramo spomenuti i činjenicu da smo uspješno aplicirali za sredstva EU kroz IPARD program, Mjera 301, gdje smo kandidirali izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Češljakovci i Golo Brdo. Pred sklapanjem smo ugovora o gradnji s novim izvođačem radova, zbog financijskih problema prvotno izabranog izvođača radova, tako da ponovni početak izgradnje navedenoga sustava očekujemo tijekom jeseni ove godine, a sustav je trebao biti završen još lani. Vrijednost investicije po ponovno provedenom natječaju iznosi 4,5 milijuna kuna bez PDV-a. Ovdje svakako veseli činjenica da su sredstva IPARD-a bespovratna - najavio je Pavičić konačno rješenje ovog problema.Kaže da je Općina radila i na razvoju i sanaciji komunalne infrastrukture odnosno niskonaponskih prilika, rekonstrukciji javne rasvjete u Požeškoj i Zelenoj ulici u Kaptolu, završena je rekonstrukcija mreže i javne rasvjete u ulicama Malca, Zagradska i Češka, dok bi Trg Vilima Korajca suvremenu i štedljivu led rasvjetu trebao dobiti do kraja godine. rekonstruirana je vodovodna mreža u Kaptolu i Novim Bešincima, dograđen sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Kaptol i Komarovci u Zelenoj i Ulici Tomislava Pranjkovića.

- Za razliku od prijašnjih godina, u protekle dvije nismo dobili nijednu kunu za nastavak izgradnje ovog sustava iz Hrvatskih voda i resornih ministarstava, tako da nam je nejasna činjenica da se nešto započeto i odrađeno više od 70 posto više ne sufinancira, a prihvaćaju se neke nove investicije koje su čak na razini idejnog projekta- ustvrdio je.

U Kaptolu je osnovan vlastiti komunalni pogon koji djeluje u okviru Jedinstvenog upravnog odjela općine opremljen nužnom mehanizacijom za održavanje javnih površina u ljetnim i zimskim uvjetima. Ova investicija vrijedna oko 800 tisuća kuna.

Pavičić je istaknuo i ulogu protupožarne zaštite na području općine te naglasio da su za društveni život i standard općine zaslužne brojne udruge građana koje rade na području športa, kulture, kao i udruge koje se bave mladima, socijalom, braniteljima i umirovljenicima. Svima njima općina daje značajan suport kroz osiguranje sredstava za rad kao i kroz pomoć u osiguranju i poboljšanju uvjet za njihov rad. U području školstva osiguravaju se kvalitetniji uvjeti rada za učenike i učitelje, odnosno profesore, kako bi podigli standard za još kvalitetniji odgoj i obrazovanije učenika.

- Posebno se danas ovdje zahvaljujem na iskrenoj suradnji svim općinskim vijećnicima na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća, gospodinom Damirom Poljancem, koji su bez obzira na stranačke boje iskazali jedno zajedništvo i razumijevanje kada su u pitanju interesi Općine Kaptol, jer ti su interesi njima uvijek bili iznad svih ostalih - rekao je na kraju Pavičić.

Uručene su i nagrade ovogodišnjim dobitnicima. Zahvalnice Općine dobili su DVD Kaptol, Češka beseda Kaptol, Ivica Pezerović i Josip Lukačević. Nagradu općine Kaptol dobila je Ines Kopunić, učenica petog razreda OŠ Vilima Korajca za izvanredne uspjehe u školi. Uz povelju joj je uručena i novčana nagrada u iznosu od tisuću kuna.

FOTO Više fotografija pogledajte u galeriji.
Tagovi: dan općine kaptol, otkriven spomenik franji tuđmanu. mile pavičić

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Napustio nas je nagrađivani novinar

.

VELIKA: Došlo do požara u napuštenoj zgradi, izgorio razni otpad

.

Ove nedjelje slavi se 25. obljetnica Požeške biskupije u Voćinu

.

PSŽ: Tijekom posljednja 24 sata zabilježeno 60 novih slučajeva zaraze korona virusom

.

Pečene punjene paprike: Recept koji spaja dva savršenstva

.

Danas sunčano i vruće

.

Tko radi bolji posao? U N. Gradišci deseci tisuća posjetitelja, u Požegi logorska vatrica

.

Zbog štetnih sastojaka iz Konzuma se povlači jedan proizvod, može biti opasan...

.

VIDEO: Tinejdžeri u Slavoniji igraju vrlo opasnu igru! Čekaju nalet vozila, a onda...

.

Bolesti i vožnja: S kojim dijagnozama je opasno sjesti za upravljač automobila?!

.

Mladi par u nedjelju pao s motocikla i preminuo. Prijatelji se na društvenim mrežama opraštaju od njih

.

Lorena o životu u Austriji: ʺSada za istu cijenu umjesto 15 proizvoda kupim pet! Ali vaučeri su velika pomoćʺ

.

INFLACIJA U HRVATSKOJ: Pogledajte što je zbog krize najviše poskupjelo...

.

Liječnici savjetuju da ne uzimate ove lijekove navečer

.

Ženu iz Sl. Broda na šetnici blizu plaže na Hvaru napao ʺpomahnitaliʺ srndać

.

22-godišnjak upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 1,98 promila

.

Zbog štedljivih kupaca Lidl nagodinu uvodi velike promjene u svoj asortiman?

.

Biskup Škvorčević predvodio hodočašće obitelji s brojnom djecom u Voćin

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 197 slučajeva zaraze korona virusom

.

Samo 3 sastojka: Brzi recept za Oreo tortu koja se napravi za 15-ak minuta

.

Danas pretežno sunčano i vruće

.

Požežani sudjelovali u aktivnosti pod nazivom „Potraga za europskim blagom vol. 2“

.

Drama u Slavoniji! Jedan telefonski poziv uništio je svadbenu svečanost: ʺPrekidajte svadbu u sali je bombaʺ

.

Prijatelji životinja traže potpunu zabranu držanja pasa kao alarmnih sustava

.

Stručnjak objasnio građanima kako štedjeti energiju...

.

U službu uvedeni novi župnici Požeške biskupije

.

NESTAŠICA LIJEKOVA: Nedostaje lijekova za djecu, a nema ni nekih antibiotika...

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine