Kaptolčanin proizveo uređaj koji će zamijeniti standardnu utičnicu

Ivan Jelušić (u sredini) i njegov u-Plug tim
(FOTO: Iz priv. kol. I. Jelušića)

03.06.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 15096

"Tržište zidnih utičnica zadnjih nekoliko desetaka godina nije ponudilo uređaj koji bi išao u korak s vremenom, tehnologijom i razumnim cjenovnim razredom. S tim na umu započela je priča o u:Plugu", kaže 23-godišnji Kaptolčanin Ivan Jelušić, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, koji je sa svojim tročlanim timom osvojio drugu nagradu na trećem po redu Startup Campu, održanom proteklog vikenda u Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci.

Ivanov je tim s izumom "u:Plug" bio drugi u jakoj konkurenciji 16 timova iz osam zemalja u dobi između 18 i 35 godina. Program su vodili uspješni američki i hrvatski poduzetnici i investitori. Ostatak Ivanovog tima čine Daniel Rupić, student Pravnog fakulteta u Osijeku i Mitko Cabevski iz Skopja, koji iza sebe ima menadžersku karijeru u telekomunikacijama.

- "u:Plug" je zidna utičnica koja omogućuje punjenje mobilnih uređaja samo USB kablom, bez potrebe za klasičnim punjačem. Pametnim dizajnom i izvrsnom elektronikom uspjeli smo se odvojiti od nekolicine proizvoda koji već postoje na tržištu te već sada biti prepoznati na svjetskoj razini. Ideja je došla iz problema koje imamo s hrpom produžnih kablova, punjača i ostalog. Shvatio sam da rješenja za taj problem postoje, ali nisu dovoljno kvalitetna te sam odlučio stvoriti zidnu utičnicu koja će se odmaknuti od dosadnih bijelih komada plastike na našim zidovima - pojašnjava Ivan.





Stvaranje je počelo stotinama različitih skica, gdje su se orijentirali na kvalitetan dizajn i što jednostavniju instalaciju na mjesto postojeće utičnice.

- Format utičnice i jednostavnost postavljanja su ono što nas je izdvojilo od svega što je do sad napravljeno na svijetu te smo na to izuzetno ponosni. Također, u:Plug je prvi uređaj na tržištu koji ambijentalnim svjetlom signalizira status punjenja baterije vašeg mobilnog uređaja. Elektronika u pozadini je takva da omogućuje punjenje gotovo svakog mobilnog uređaja.

Nakon skiciranja, uslijedila je izrada prototipa i testiranje dizajna i formata uređaja.

- Trenutačno imamo digitalne 3D modele utičnice te je sve spremno za početak procesa proizvodnje. Ono što slijedi je prozivodnja kalupa za masovnu proizvodnju i to nam je sada najveći i najskuplji korak. U potrazi smo za elektroničarima najvećeg kalibra jer na tržištu postoji nekolicina problema iz kategorije zidnih utičnica koje jedva čekamo riješiti. Paralelno s tim smo u potrazi za partnerima u distribuciji. Također, tražimo i investiciju koja bi nam omogućila što skoriji pohod na tržište. Kako već sad imamo nevjerojatan interes hotelskih lanaca, veleprodaja i tvrtki za uređenje interijera, uopće ne sumnjam u veliki uspjeh - ustvrdio je Ivan pred kojim je zasigurno bogata poduzetnička i inovatorska karijera.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI