I nakon 40 godina: Budućnost - Vama na usluzi

Robna kuća u Pakracu
(FOTO: Arhiv)

25.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 14517

Starije generacije znaju da je u bivšem sistemu današnji dan, 25. svibnja, poznatiji i kao Dan mladosti, bio vrlo značajan. Ovaj datum je posebno danas značajan za Pakrac, a razlog je što je prije točno 40 godina, na današnji dan 1974. godine u Pakracu otvorena tada vrlo moderna robna kuća.

Vrijednost milijardu i 700 milijuna starih dinara

Robnu kuću je otvorio Stevica Kijuk, generalni direktor tadašnjeg Trgovačkog poduzeća "Budućnost". "Svim radnim ljudima poduzeća treba odati puno prizanje jer su se u nedostatku potrebnih sredstava odricali osobnih dohodaka te u vlastitoj režiji i dobrovoljnim radovima gradili prodavaonice širom komune. Sve što je do tad učinjeno predstavljalo je osnovu za izgradnju robne kuće u Pakracu", poručio je Kijuk na velikoj svečnosti otvorenja koja je organizirana ispred robne kuće.





Kako je zapisano u tadašnjem "Pakračkom vjesniku", robna kuća ima 4 tisuće četvornih metara prodajnog, skladišnog i poslovnog prostora, a vrijednost radova je bila milijardu i 700 milijuna starih dinara. Izgradnja je financirana dijelom iz investicijskih kredita, a 50-postotno učešće je dao sam kolektiv "Budućnosti". Navodi se kako je u robnu kuću ugrađeno 2.350 prostornih metara betona, 176 tona željeza, 215 tisuća komada opeka, a iskopano je preko 5 tisuća prostornih metara zemlje.

Skoro tri stotine zaposlenih

Tvrtka "Budućnost" osnovana je 1. travnja 1964. godine i u prvim godinama imala je 11 prodavaonica i 50 zaposlenih. U godini otvaranje pakračke robne kuće "Budućnost" je narasla na 53 prodavaonice, 5 centralnih skladišta i imala je 293 zaposlena radnika i službenika, a robne kuće su izgrađene i u Lipiku i Poljani.

Robna kuća u Pakracu danas je praktički u stanju u kojem je bila nakon ratnih razaranja 1991. godine i kasnije. Tvrtka "Budućnost" je danas stvar prošlosti, robna kuća, kao i većina opstalih prodavaonica je u privatnim rukama. Iako je vlasnik prije mjesec i pol dana najavio upravo u povodu 40. godišnjice otvaranja, simbolično oživljavanje ovog objekta obnovom dviju njihalica, sve je ostalo na obećanju.

"Budućnost - vama na usluzi"



Za razliku od prije 40 godina, kada je prostor ispred robne kuće bio pretijesan da primi sve građane koji su htjeli nazočiti svečanosti otvaranja, danas ispred robne kuće nema nikoga i ničega. Tek poneki posjetitelj Multipaka, kojih je bilo iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, je uočio i fotografirao zanimljiv detalj na današnjoj robnoj kući s kojim su Pakračani toliko saživjeli da ga više i ne primjećuju. Naime, na derutnom pročelju isto tako derutne zgrade i danas je ispisana poruka "Budućnost - vama na usluzi".

Savršena simbolika ironije.


Klikni na fotografiju za uvećani pregled



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI