Sve što je radio 5 godina nestalo za 10 minuta

Nikola Mirolović pokazuje uništene košnice
(FOTO: Mario Barać)

19.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 10154

"Pčelarstvom se bavim pet godina, nezaposlen sam i to mi je jedini izvor prihoda. Sve što sam imao, uložio sam u pčelarstvo. Imao sam 82 košnice, a onda mi je u noći s četvrtka na petak voda sve uništila za 10 minuta. Ne znam ni sam šta da radim". Nikola Mirolovoć, 49-godišnji stanovnik Jagme nedaleko Lipika susprezao je suze dok nam je pokazivao posljedice poplave koja mu je, kako sam kaže, uništila život.

Od ukupno 82 košnice, fizički je pronašao svega desetak, ali i one su praktički neupotrebljive. Suho drvo je namočeno, a pčele koje su uspjele preživjeti, vidno su usporene.




- Ni od njih neće biti ništa. Evo, ove su prije sat vremena bile žive, a pogledajte ih sada - rekao je Nikola otkrivajući jednu od "spašenih" košnica u kojima su beživotno ležale uginule pčele.




Košnice pretvorene u beskorisno drvo

Tvrdi da je voda sve uništila u 10 minuta, a oko 4 sata u noći sve je još izgledalo u redu.

- Pakra se prelila u ovaj kanal stare Pakre pored moje kuće u kojem vode nema već više od 40 godina. Odjednom je sve bilo pod vodom, nije bilo vremena da išta napravim. Mogao sam samo bespomoćno gledati. Sad moram pričekati da se sve prosuši, a tek onda ću otvoriti ove košnice koje sam spasio i vidjeti što je u njima. Uglavnom, šteta je ogromna.



Šteta oko 130.000 kuna

Vrijednost jedne košnice je oko 1.000 kuna pa je direktna šteta na njima veća od 80.000 kuna. Nikola dodaje da su pčele bile u najmoćnijoj fazi, spremne za ispašu bagrema koja se tempira cijele godine pa ova nesreća nije mogla doći u gori trenutak. Šteti treba pribrojati i uginule pčele kojih je u svakoj košnici bilo između 50 i 60 tisuća, a velika šteta je i u medu s kojim je Nikola računao.

- Realno je bilo da dobijem oko tonu i pol meda koji se lani prodavao po 28 kuna po kilogramu. Ove godine je najavljena i veća cijena. Znači u medu je šteta minimalno oko 45.000 kuna. Neću imati ni kilogram meda, neki okviriu košnicama su bili potpuno zatvoreni u med i bili su spremni za vrcanje, a šta to sada vrijedi? Katastrofa - rekao je Nikola.

Pčelinak je prijavljen i registriran, a Nikola je razmišljao ove godine i registrirati OPG, ali sada se sve promijenilo.



Nemam više ni snage, ni volje, ni novca

Na pitanje što će sada učiniti, Nikola samo sliježe ramenima.

- Ne znam. Nemam više novca za neka nova ulaganja, nemam ni snage ni volje ni vremena. Ovo mi je bio jedini prihod, supruga je na bolovanju i teško je bolesna. Sve mi se loše poklopilo i stvarno ne znam što da radim. Najradije bih... Ne znam. Radiš da nešto postigneš, zaradiš, da ne ovisiš o nekome. Dođeš do nekog broja koji ti omogućuje da od toga živiš i onda ovako pukneš i u sekundi nemaš ništa. Javio sam za štetu pčelarskom i veterinarskom inspektoru, prijavit ću i u Gradu Lipiku, ali ne očekujem da će mi šteta biti nadoknađena. Stariji pčelari su pričali da su ranije za prijavljene štete dobivali po desetak kuna, što je smiješno - zaključuje Nikola.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI