Poznata glumica posjetila rodni grad: ¨Djeca su iskrena i spontana¨

Antonija Stanišić Šperanda u Kanižlićevoj školi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

09.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13057

Antonija Stanišić Šperanda, glumica poznata po brojnim kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama (Zauvijek susjedi, Žutokljunac, Zakon ljubavi) posjetila je Požegu, grad u kojemu je počela svoju danas iznimno uspješnu karijeru. Antonija je sada zaposlena u Dramskom kazalištu Gavella, a jučer je djeci iz Kanižlićeve škole približila svijet glume, što je sve potrebno da bi se postalo glumac, a odglumila je i Heidi i tako skoro do suza nasmijala djecu u prepunoj školskoj knjižnici. Kaže kako se uvijek rado vraća kući.

- Kad dođem kući, najviše me vesele moji mama tata, sestra i njezina djeca. Obitelj mi je prva i zadnja stvar kad dođem u Požegu. Profesorica Ana Pejković me pozvala i tako smo dogovorile. Meni isto ovakva vrsta susreta nije svakodnevna, tako da sam se trebala pripremiti. Kazalište za djecu ima svoju čar, a kazalište za odrasle ima opet neke svoje tajne koje me vesele. S djecom mi je uvijek drago jer su oni iskrena i spontana publika. Kod njih ili imaš pažnju ili se moraš maknuti sa scene što prije - kaže uvijek vedra i nasmijana Antonija Stanišić.




Antonija je dosad nanizala nekoliko nagrada hrvatskog glumišta te nagrade "Ivo Ficl" i "Ivo Serdar". Podijelila nam je nekoliko anegdota vezanih uz njezine početke.


- Bile smo šesti razred. Glumila sam Klaru iz Heidi. Profesor hrvatskog jezika nam je bio Tin Kolumbić, pisac za djecu. Osmislio je male predstave da nam lektire budu zabavnije. Od kuće smo donosili kostime. Mama mi je posudila neku novogodišnju haljinu jer Klara mora biti fino obučena. Nakon predstave sam u uzbuđenju potpuno zaboravila tu vrećicu. Izgubila sam haljinu, maramu i cipele. Dalija, koja je glumila Heidi, me je gurala u običnom školskom stolcu koji je glumio kolica. Onda smo upali u utor između parketa i odletjela sam na pod, a nisam se smjela podići jer Klara ne može hodati - ispričala je opet uz smijeh.



Glumica je djeci pokazala i zip zap bong vježbu koja joj pomaže u koncentraciji. Opet je bilo puno smijeha.

- Bilo mi je super. Idem pet godina u kazališnu družinu i želim biti glumica. Imam već nešto iskustva sa sličnim vježbama, ali nisam radila takve. To će mi biti od pomoći pred predstavu. Drago mi je što je došla u Požegu, najbolji dio mi je kad je glumila Heidi - rekla nam je učenica Ana Matoković.



Antonija djeci poručuje da moraju čitati ako žele postati dobri glumci.

- Mislim da čitanje strašno izgrađuje taj unutarnji svijet. Danas je dosta vidljiva razlika između "naturščika" u sapunicama i glumaca s formalnim obrazovanjem. Zapravo su to četiri godine čitanja i rada na govoru, literaturi. To je isto kao da slikar nema platno ili da završi slikarstvo, a da nema crtež - poručila je na kraju glumica.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI