Život na glumačkoj akademiji: ¨Nema male uloge, svaka je bitna¨

Dajana Čuljak
(FOTO: Aleksandar Grlić)

22.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 20050

Među rijetkima koji uspijevaju ostvariti dječje snove je Pleterničanka Dajana Čuljak, studentica četvrte godine Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kćer domara i kućanice, koji su se nedavno preselili u Požegu, nezaustavljivo grabi prema zadnjoj godini akademije. Didi, kako je zovu prijatelji iz gimnazijskih dana u Požegi, sakuplja zapažene uloge u predstavama, reklamama, na filmu.

- Kad sam se upisala Srednjoškolsku kazališnu družinu shvatila sam da mi je to super i da baš to želim raditi. Razmišljala sam o prijemnom ispitu na akademiji. Onda je došao Ivan Grčić (glumac iz Požege, op.a.) predstaviti Akademiju u požešku Gimnaziju i pitala sam ga ide li to preko veze i imam li ja uopće šanse. On je odgovorio: "Ma daj! Nemoj se obeshrabriti, spremi se, nemaš što izgubiti, dođi i pokaži što znaš!" i tako je pala odluka - prisjeća se Dajana.

Upisati smjer koji godišnje upiše 12 studenata bio je lakši dio posla. Bilo je kolebanja na prvoj godini, ali pomažu obitelj i prijatelji pa je Dajana danas uspješna studentica koja daje ispite u roku.


- Mama je prvo rekla: "Super. ali od toga se, drago dijete, ne može živjeti u Hrvatskoj, pazi kuda ideš." Tata je više sanjar i njegov stav je bio: "Želiš to, nema lijevo-desno, ideš na taj prijemni." Davidu, mom bratu je to također bilo super. Kad sam "upala", mama je bila jednako oduševljena i svi su se složili. Prva godina je bila teška. Mislila sam da je to možda prevelik zalogaj, bilo je plakanja i svega. Od nas 12, deset je iz Zagreba, jedna je djevojka iz Rovinja i ja iz Požege. Svi na kraju dana odu doma roditeljima. Mnogima je ovo drugi fakultet i nije toliki šok. Znala sam da je Grčić, barem netko iz Požege, tu. Kad bi mu se požalila, on bi rekao: "Sve ti je to dobro danas" i bilo je OK - nastavlja Dajana.


Najveća uloga dosad joj je "Candide ili optimizam" u kojoj je mijenjala Natašu Janić. Nakon stručno odrađene uloge stekla je brojne pohvale i od poznate glumice. Tu je nastup u jednom njemačkom filmu, nekoliko reklama, nastup na međunarodnom studentskom festivalu u Beogradu... "Nema male uloge" - to je Dajanina strategija za uspjeh.

- Radili smo u Lovranu reklamu za National Geographic. Bila je "masa" ljudi. Ti si jedna sitna ulogica, kadrovi idu jako brzo. Ja se vidim u jednoj stotinki. Ponosan si što si dio ekipe, nema male uloge, to naučiš s vremenom. Na prvoj godini se pitaš: "Zašto ja imam tri rečenice, a ona 15? Je li bolja od mene?". Ti s tri rečenice možeš biti deset puta bolja. Vidjela sam puno puta da u predstavi sporedna uloga "pojede" glavnu. Nadam se da će uvijek biti nešto za raditi. Koliko god je to pitanje talenta i rada, to je i pitanje sreće. Moraš biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, znati "ljude koji znaju ljude". Bitno je da se boriš i ne spavaš u 8 ujutro, već si negdje i rondaš po gradu, ne propuštaš castinge samo tako.

Dajana je za Uskrs kući dovela dečka Ivana Penovića, studenta dramaturgije iz Blaca na ušću Neretve. Slavonsko-dalmatinska romansa započeta na Akademiji traje dvije godine.

- Gotovo dvije godine smo zajedno. Radili smo zajedno projekt "Nepobjediva lađa". Ja sam radio na dramaturgiji, ona je glumila. Još se nismo odlučili tko je kome prišao prvi. Pričali smo o tome. Nitko nije bio prvi, na kraju ćemo morati bacati kocku da odlučimo. Uvijek je vedra, nasmijana i energična, to me privuklo. Većinu projekata smo radili zajedno iako nismo to planirali. To je dobro koliko i loše jer na pozornici odnos mora biti profesionalan - kaže Ivan.

- Zapravo je krenulo dosta prijateljski. Išli smo zajedno statirati za nekakav kratki film. To mi je super što nije to odmah bilo nešto, nego smo radili zajedno. Krenulo je "`Ajmo na piće", "`Ajmo zajedno tamo" pa "OK". Na njegov rođendan sam igrala predstavu i došli su me gledati roditelji i tu su upoznali Ivana - nadopunjuje Dajana.

- Tetoše me. Skaču oko mene. Požega je miran i simpatičan grad, idealan za odmor - dodaje Ivan.

- To ti je ono kao kad dođeš kod bake, jedi pa jedi. U Zagreb ćemo se vratiti nekoliko kila teži - uskače na kraju Dajana, nakon čega ih prepuštamo na "nemilost" mame Marine i tate Mladena.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI