Povrtlari se udružuju da bi zajedno bili jači na tržištu

Berba paprike u staklenicima
(FOTO: Mario Barać)

13.02.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 16063

- Samo čekamo tri ponuđača za izgradnju i opremanje hladnjače, pakirnice i sortirnice i jednog pogona za preradu - kaže nam poljoprivrednik Dragutin Dukić, jedan od osnivača zadruge "Domaće blago" kojoj je zasad središte u Jakšiću i ima 7 članova.

- U startu planiramo zaposliti najmanje desetak ljudi u pogonima i na preradi. Potpisali smo ugovor s Podravkom, Franckom, Badelom i u razgovorima smo s Prehranom. Od ponedjeljka potpisujemo i ugovore s kooperantima. Idemo u otkup krastavaca, paprike, feferonki, patlidžana, graha, šljive, višnje, jabuke, a širimo se i na kupusnjače. Imamo tristotinjak potencijalnih kooperanata. Svi znate da je najveći problem proizvođača bio plasman i naplata. Jednostavno smo bili primorani osnovati zadrugu - nastavlja Dukić.

Zadrugari ističu kako će iskustvo dijeliti svim budućim članovima i kooperantima kao i tehniku. Kooperanti dobivaju repromaterijal, a rok isplate je 60 dana.


- Pozivamo sve da nam se jave. Za grah smo ugovorili otkup od 500 tona, sve druge kulture su neograničene. Sve imamo gdje plasirati. Kooperante snabdijevamo sjemenom, zaštitom i mineralnim gnojivom. Za one koji nemaju svoju mehanizaciju, a htjeli bi se baviti proizvodnjom, imamo i mehanizaciju. Ići ćemo u nabavu najsuvremenijeg strojnog prstena koji će omogućiti da svi ne moraju imati sve. Njihovo je samo da poberu i izvezu pred kuću. Od njive do dvorišta je njihova briga, a sve ostalo naša - kaže Dukić.


Novi pogoni bi trebali biti na području između Požege i Pleternice, a u "Domaćem blagu" su se pohvalili kako odlično surađuju s ministarstvima i kako planiraju iskoristiti i EU-fondove za eko-proizvodnju.

- Idemo na to da udružimo sve male i srednje poljoprivrednike da mogu izaći na tržište i živjeti od toga. S dva-tri-pet hektara u ratarskim kulturama ne može se živjeti, ali se u povrtlarskim može - ustvrdio je Dukić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI