Đurđica je među rijetkima koji izrađuju slike od slame

Đurđica Jurić izrađuje slike od slame
(FOTO: Lidija Galić)

27.01.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 23673

Izradom slika od slame u Hrvatskoj se malo tko bavi. Đurđici Jurić iz Požege to je hobi posljednje tri godine. U tako kratkom vremenu napravila je više od stotinu ovih jedinstvenih slika.



- Vidjela sam negdje već gotove slike od slame i odlučila se okušati u tome. Sama istražujem načine pletiva i slaganja. U početku sam radila jednostavnije slike, a danas mislim da nema toga što ne mogu napraviti. Ipak, još uvijek volim naučiti nešto novo i gdje god odem kupim neku sitnicu od slame te sama skidam uzorke za različita pletiva – kaže Đurđica. U njezinoj su, besprijekorno organiziranoj radnoj sobi na zidovima i slike od svile te ulja na platnu.











- Ne znam otkud talent za umjetnost. To je nešto što je u meni prisutno oduvijek, ali život vas odvede nekim drugim putem. Jednostavno, u tome sam našla sebe – prepričava Đurđica.



Izrada slika od slame cjelogodišnji je posao. Slama se bere od proljeća, dok je još zelene boje, sve do kasne jeseni i to od svih vrsta žitarica i u svim fazama sazrijevanja. Na taj se način dobivaju različite nijanse.

- Najsvjetlija je slama od raži, pšenica malo vuče na roza boju, a zlatno-žuta je slama od zobi. Sakupljam slamu cijele godine. Potom je razvrstavam i slažem po bojama. Upravo to slaganje najveći je i najdugotrajniji posao – pojašnjava postupak nastanka slika Đurđica Jurić.



Obično radi noću kad završi sve kućanske poslove. Tada, kaže, ima svoj mir i zna raditi do kasno u noć.

Najčešće izrađuje cvjetne motive, a najtraženiji su slavonski.

- Njih najviše vole naši ljudi koji žive u inozemstvu. Neki čak gledajući izdaleka pomisle da je to zlatovez. Vole slike od slame jer ih podsjećaju na ovaj kraj – prepričava Đurđica.



Svoje slike prodaje na sajmovima diljem Hrvatske. Cijene su od 50 pa čak i do 700 kuna, ovisno koliko je materijala i truda uloženo u izradu. Već je nekoliko puta pozvana na izložbe u Tavankut, u Vojvodini, ali još nije uspjela odvojiti desetak dana i otići u grad gdje su slike od slame izuzetno cijenjene i gdje je svojevrsna prijestolnica onih koji se time bave.

Đurđica je članica Udruge "Paleta suvenira" iz Osijeka. Često gostuje u drugim gradovima gdje održava radionice. Jednu je takvu održala u suradnji s požeškom Ligom protiv raka. Prošli je tjedan radionicu održala i u Našicama. Upravo ovih dana priprema svoju treću izložbu u Požegi. Održat će se u malom salonu Gradskog muzeja Požega od 1. veljače. Do tada se slike mogu pogledati i na Đurđičinom Facebook profilu.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI