U godinu dana ugašeno 105 obrta

24.01.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 15754

U samo godinu dana u našoj je županiji s radom prestalo čak 105 obrtnika. Krajem 2012. godine bilo ih je 1053 dok ih je danas aktivnih 948.

- Najviše je stradala građevina budući da nema proizvodnje. Obrtnici se vežu na proizvodnju jer ako se, primjerice, nešto gradi ima posla i za zidare i za keramičare i za vodoinstalatere - pojašnjava Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije.
Zatvoreni su i obrti iz uslužnih djelatnosti kao što su knjigovodstveni servisi, trgovina i prijevoz.

- Sve više obrtnika dolazi kod nas po pravne savjete. Interesiraju se za kredite koji im trebaju kako bi mogli dalje poslovati. Međutim, rijetki su oni koji se na kraju odluče kreditno zadužiti jer se boje da ih neće moći vraćati. Dajemo im savjete kako se kandidirati za natječaje Ministarstva poduzetništva i obrta kojih ima dovoljno. I tu postoji problem jer su orijentirani prema velikim firmama i sufinanciraju milijunske projekte. Našim obrtnicima to ne treba, njima su potrebna značajno manja sredstva između 50 i 100 tisuća kuna - kaže Barukčić.


Kao dodatni problem navodi smanjenje komorskog doprinosa s 38 na jedanaest kuna čime je upitan i rad same Županijske komore.


- Najmanja smo županijska komora u Hrvatskoj, ali istovremeno imamo najviše projekata. Jedini smo u Hrvatskoj koji samostalno organiziramo Obrtnički sajam. Imamo najviše registriranih vinara obrtnika i sudjelujemo u brojnim manifestacijama u cijeloj županiji. Ukidanjem Županijske obrtničke komore upitni su ne samo projekti i sajmovi, nego i edukacija učenika, budućih obrtnika - požalio se Barukčić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI