Najavljeno spajanje bolnica izazvalo negodovanje u Pakracu

Opća županijska bolnica Pakrac
(FOTO: Mario Barać)

17.12.2013. | Mario Barać
Pregleda: 17500

Najavljeni prijedlog koji bi se trebao naći pred Vladom još ovaj tjedan, a prema kojem bi se Opća županijska bolnica Pakrac pripojila Općoj županijskoj bolnici u Požegi, među Pakračanima i Lipičanima je top tema koja je izazvala puno bure i negodovanja.

Ključno je pitanje u kojem bi obimu nastavila raditi pakračka bolnica, odnosno koliko bi ljudi ostalo bez posla. S obzirom da nema službenih informacija, na ta pitanja je trenutačno teško odgovoriti iako doznajemo da ovim pripajanjem ne bi trebalo biti otpuštanja, ali će sigurno biti premještanja, što će Pakračanima, koji su od Požege udaljeni 50 kilometara, predstavljati prilično veliki problem. Za očekivati je i da će biti i „poticajnog“ umirovljavanja, osobito u dijelovima gdje se posao preklapa, a sigurno je da bi pakračka bolnica u tom slučaju ostala bez nekih odjela.

Kelemen: Ne znam ništa o pripajanju


Komentar smo zatražili od Krunoslava Kelemena, sanacijskog upravitelja pakračke bolnice koji tvrdi kako nema informacija o ovom najavljenom spajanju i kako je za to doznao iz medija.


– Nemam nikakvih službenih informacija o eventualnom pripajanju, a u petak je u Ministarstvu zdravlja održan i sastanak sa sanacijskim upraviteljima gdje nam je rečeno da će nam masterplan biti prezentiran iza Nove godine. Na tom sastanku uopće nije bilo govora o bilo kakvim pripajanjima - tvrdi Kelemen.

Bolnica – najveća pakračka „tvornica“

Bolnica Pakrac danas ima sva četiri odjela bitna za postojanje bolnice: ginekologiju, kirurgiju, pedijatriju i internu. U Objedinjeni odjel hitne medicine koji je nedavno otvoren, uloženo je više od 6 milijuna kuna. Pakračka bolnica danas ima 115 kreveta i 265 zaposlenih, od čega 33 liječnika specijalista i 9 specijalizanata, po čemu je jedna od većih „tvornica“ u gradu.

Za Pakrac bi ovo pripajanje bolnice, odnosno smanjeni obim rada, mogao imati lančanu reakciju s vrlo negativnim posljedicama. Osim što bi postala ispostava požeške bolnice i što bi bili ukinuti neki odjeli, u Požegu bi preselilo i praktički sve administrativno osoblje, pa i kuhinja i praonica rublja.

Huška: Udaraju u najosjetljiviju točku

- Za Pakrac bi to bilo ravno katastrofi - tvrdi gradonačelnik Davor Huška i dodaje: - Udaraju u najosjetljiviju točku Pakraca, a to je bolnica koju nisu uništili ni okupatori za vrijeme Domovinskog rata, a na ovaj način je uništava Vlada RH. U bolnici je izvedena najhumanija akcija evakuacije duševnih bolesnika, na njenim su vratima ginuli branitelji od snajperskih hitaca, ali nikada nije pala. Bojim se da će pasti sada - ne krije razočaranje Huška.

Dodaje da će, prema njegovim procjenama, broj radnika u bolnici biti smanjen za trećinu, Pakrac će izgubiti odjele, radnike, vrhunske liječnike, ali i pacijente od kojih je veliki broj i s područja Bjelovarsko–bilogorske i Sisačko–moslavačke županije.

Upitna opstojnost i razvoj školstva


– Dovodi se u pitanje i opstojnost srednje medicinske škole jer čemu proizvoditi nove medicinske sestre ako za njih nema mogućnosti zaposlenja? Upitan je i razvoj visokog zdravstva koje se temelji na radu bolnice, argument za dopusnicu za rad je postojanje opće bolnice u Pakacu, a upitna je i izgradnja Doma za ratne veterane koji se također temelji na blizini bolnice. Ovakav katastrofalan scenarij bi direktno ugrozio i osjetio se i u proračunu Grada koji se u velikoj mjeri puni poreznim prihodima kada u bolnici prođe plaća. Manje novca u proračunu osjetili bi svi njegovi korisnici - pojašnjava Huška.

Pripajanje bolnica je dio reformskih mjera koje se provodi u skladu s Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine. Osim najavljenog pripajanja pakračke bolnice požeškoj, najavljeno je i pripajanje bolnice u Novoj Gradišci onoj u Slavonskom Brodu, zatim pripajanje bolnice u Novom Marofu i Klenovniku varaždinskoj te pripajanje klinike u Lovranu riječkom KBC-u.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI