Ronko: HDZ je oštetio građane za 100 mil. kuna

Anita Kramberger, Zdravko Ronko i Vladimir Višinger
(FOTO: Lidija Galić)

09.12.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 9321

"Mi za proračun glasati nećemo", ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare Zdravko Ronko, predsjednik županijskog SDP-a i član Gradskog vijeća Požege.

- Gledajući rebalans proračuna, 2013. je godina očito za Požegu i Požežane bila loša. Od planiranih 112 milijuna kuna u proračunu, 52 milijuna su bile investicije. Do izbora smo odradili investicije teške 35 milijuna kuna i tada se stalo. HDZ-ova je ekipa, od kada je došla na vlast, odradila samo dva milijuna kuna investicija, a to je dovršetak Glazbene škole i dijela Babukićeve ulice ispred nje. Čak ni za to nisu osigurali sredstva - kaže Ronko dodajući da HDZ obmanjuje Požežane jer su u rebalansu neutemeljeno na prihodovnoj strani dodali pet milijuna kuna kako bi zbog neostvarenog prihoda od poreza, prireza i komunalne naknade postigli ravnotežu u proračunu.

- Obećavajuća HDZ-ova ekipa je cijelo vrijeme nesuvislo optuživala prethodnike, trošila novac na privatne revizije i paradirala po Zrću, umjesto da se angažirala u iznalaženju sredstava za projekte u gradu. Zbog toga se neće ostvariti i neki već dogovoreni projekti. Direktna šteta za Požežane dolaskom HDZ-ove ekipe na vlast je preko 100 milijuna kuna u ovih sedam mjeseci - tvrdi Ronko.


Dodaje da je SDP-ova ekipa i bez famoznog Odjela za EU fondove ostvarila za Požegu u godinu i pol dana pola milijarde kuna iz EU fondova.
- Nadobudni prvak HDZ-a si je i ove i u planu za iduću  godinu zacrtao nula kuna iz EU fondova dok će istovremeno trošak tog ureda za ovu i iduću godinu biti veći od osam milijuna kuna - osvrnuo se Ronko na prijedlog proračuna za iduću godinu.


Nezadovoljan je što je u njemu za investicije planirano samo 16 milijuna kuna.

Neferović: Neka Ronko prestane zbrajati milijune

- Svu dokumentaciju za projekte koja je postojala 7. lipnja uskoro ćemo izložiti javnosti i pokazati što smo imali pripremljeno, a što smo mi pripremili, osigurali novac i za koje projekte. Što znači dogovor za projekte ako ne postoje potpisani ugovori i način njihova financiranja? - prokomentirao je Neferović Ronkove tvrdnje da je HDZ oštetio grad i građane za 100 milijuna kuna.

Podsjetio je na to da je potpredsjednik njegove Vlade poništio već potpisani ugovor što govorio o njihovoj ozbiljnosti. Poručio je Ronku da prestane zbrajati milijune jer dok ih je on svako jutro zbrajao imao ih je sve više, a na kraju ni zgrada Porezne uprave nije bila u vlasništvu Grada.

Komentirajući primjedbe na Odjel za EU fondove pojašnjava da će rokove za pojedine natječaje EU komisija donijeti tek u lipnju. Najavio je izradu strateškog dokumenta koji će do tada biti gotov i koji je preduvjet za te natječaje.

- Mi ćemo tada biti na vlasti godinu dana, a taj dokument neki nisu uspjeli napraviti niti za 11 godina koliko su bili na vlasti - zaključio je Neferović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI