Neaktivnost i debljina uzrokuju skoliozno držanje

Sastanak dječjih ortopeda u Požegi
(FOTO: Lidija Galić)

23.11.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 10821

Neaktivnost i sjedalački način života najčešći su uzrok skolioznog držanja kod djece, posebice adolescenata. O tome je danas bilo riječi i na sastanku Hrvatskog društva za dječju ortopediju održanom u Požegi.

Teme sastanka bile su displazija kukova i skolioza, a 50-ak liječnika iz cijele Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine razmijenili su iskustva u prevenciji i liječenju ovih bolesti.

- Početkom 90-ih godina krenuli smo s probirom djece na displaziju kukova u tek novorođene djece. Imamo odličnu suradnju s pedijatrima i niti jedno novorođenče ne ode iz naše bolnice, a da nije napravljen screening kukova. U početku smo imali dosta velik broj djece koja su imala nerazvijene ili iščašene kukove. Posljednjih nekoliko godina mi takve djece više nemamo što znači da je itekako važno djelovati u prvoj fazi kada je je liječenje jednostavnije, a posljedice daleko manje – pojašnjava Damir Matoković, ortoped u požeškoj bolnici.


Dodaje da je od ukupnog broja novootkrivenih bolesnika oboljelih od skolioze u našoj županiji, u pet do deset posto slučajeva potrebno ozbiljnije liječenje poput operativnih zahvata. Ostali se uglavnom liječe pomoću ortroza.




- Probir skolioze radi školska medicina i on je u Hrvatskoj izvrstan. Potrebno je jedino poboljšati tzv. konzervativno liječenje jer je najnovija studija dokazala da liječenja steznjacima itekako djeluju u liječenju skolioze. Važno je pažljivo promatrati populaciju od deset do dvanaest godina, a posebno djevojčice kod koji se iskrivljenja kralježnice javljaju najčešće upravo u toj dobi. Preventivna je medicina u cijeloj priči itekako važna - pojašnjava . doc. dr. sc. dječje ortopedije Tomislav Đapić.



Dodaje da je uloga roditelja vrlo važna jer oni moraju biti potpora djeci koja nose ortopedske aparate. Vježbe koje djeca dobivaju u školi zbog skolioznog držanja mogu pomoći razvijanju mišića i ispravnom držanju.

- Djeca se danas sve manje kreću i sve više vremena provode pred računalima. Imaju više bolova u križima nego što su to imala djeca prije dvadesetak godina. Osim neaktivnosti dodatni su problem nekvalitetna ishrana i debljina – zaključio je Đapić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI