Moguće rješenje: Zapušteni dvorac pretvoriti u Muzej baruna Trenka

Dvorac u Trenkovu
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 21210

Općina Velika je iskazala interes za uređenje dvorca u Trenkovu koji se danas nalazi u vlasništvu Kutjeva d.d. Tijekom Domovinskog rata dvorac bio je sjedište Zbora narodne garde i HV-a, kasnije postrojbe specijalne policije "Trenk". Nakon toga temeljito propada, veliko nevrijeme 2007. godine dodatno uništava dvorac i njegov jedinstveni arboretum. Temeljitom adaptacijom dvorac bi zasigurno postao važnim dijelom lokalne turističko-povijesne ponude.

- Radimo na tome i s Kutjevom d.d. pregovaramo, možda ćemo riješiti nešto u stilu javno-privatnog partnerstva da zajedno pristupimo renoviranju tog dvorca. Postoje neke naznake da bi predsjednik uprave, odnosno vlasnik išao u tako nešto. Razgovarali smo o partnerstvu, mi nismo vlasnik, ali u interesu nam je njegovo renoviranje. To bi mogao biti muzej Slavonije i baruna Trenka. Poželjno je da bude nešto edukativnog karaktera, da se uredi fasada i dvorac privede svrsi. U pregovorima smo, ali još nismo dobili konkretan odgovor - izjavio nam je Vlado Boban, načelnik Općine Velika.







Od 1945. godine do kasnih osamdesetih u njemu je bila smještena osnovna škola.

- Da je to vlasništvo Trenkovčana ili Općine Velika, mi bismo znali kako bismo s tim, u toj pretvorbi dvorac je završio "u paketu" s Kutjevom, a 1980. godine je tu bila osnovna škola. Danas je taj spomenik nulte kategorije privatno vlasništvo i ne možemo se petljati u to, ali ja sam za dijalog i interes je Općine da se to uredi - dodaje načelnik Boban.





Dvorac je imao mnogo vlasnika, no svi ga zovu po vojskovođi barunu Franji Trenku. Dok neki gradovi srednje Europe poput bavarskog Waldmünchenu održavaju igre posvećene Trenku, dvorac u kojem je povremeno prebivao, novačio pandure i kretao u brojne pohode propada. Sagrađen na prijelazu u 18. stoljeće, a "današnji" izgled dobiva u 19. stoljeću. Okružen je parkom u kojem raste stotinjak vrsta stabala od kojih 6-7 nema nigdje drugdje Slavoniji. Još uvijek u njemu stoji i "Trenkov hrast", za koji mještani kažu da je barun Trenk na njemu vješao neposlušne seljake.





Poslali smo pitanje upravi Kutjeva d.d. o tome što misle o ideji obnove dvorca putem javno-privatnog partnerstva s općinom Velika. Zanimalo nas je kada bi se ono moglo realizirati ako postoji interes i na koji način. Kada dobijemo odgovor objavit ćemo ga.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI