Postavljeni panoi za Viškovački grad, slijedi poučna staza (foto)

Postavljeni info panoi u Kuzmici i Viškovcima
(FOTO: 034portal)

25.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 15632

Udruga "Građanska inicijativa Kuzmica" privela je kraju postavljanje info panoa ispred kurije Kušević i u Viškovcima na pleterničkom području, za utvrdu Viškovački grad. Nakon njihove promocije, članovi HPD Sokolovac, učenici Osnovne škole fra kaje Adžića, predstavnici raznih institucija i kuzmički župnik razgledali su staru kuriju i grad.






- Prije par mjeseci ovdje je bilo jako zapušteno i strašno zakrčeno, naša udruga je to počistila. U našem kraju imamo četiri značajna spomenika, a to su: kurija Kušević, stara "munjara", crkva Sv. Kuzme i Damjana te Viškovački grad koji je jedna od najočuvanijih srednjovjekovnih građevina na našem području. Osim info panoa u dogovoru s Turističkom zajednicom smo podnijeli zahtjev za postavljanje takozvane smeđe signalizacije. Čekamo samo odobrenje Hrvatskih cesta. Tako da će se i vozači moći upoznati s našim znamenitostima. Kao udruga nastojimo rasteretiti lokalnu zajednicu pa smo projekt realizirali uz pomoć zaklade Slagalica iz Osijeka. Sudjelovali su i Grad Pleternica, LAG Požega i Županija - kaže Miro Rašić, predsjednik Građanske inicijative Kuzmica.






Viškovački grad je jedna od najbolje očuvanih utvrda u Požeštini zbog kvalitetnog kamena, ali i činjenice što se nalazi izvan glavnih putova. O njemu ima vrlo malo podataka, a nepoznato je kada je nastao i zašto je napušten. Tek se zna da se 1400. godine spominje kao vlasništvo plemića Vrbovskih, čije je sjedište bilo u Požeškim Sesvetama. Kurija Kušević nalazi se pak na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. U Građanskoj inicijativi kažu da nisu gotovi s uređenjem. Planiraju raditi na poučnoj stazi te poručuju da nisu zaboravili ni uređenje stare hidroelektrane na Orljavi. Grad Pleternica je nositelj tog projekta, ali se žele uključiti uređenjem okoliša i postavljanjem informativnih ploča.

















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI