U 65 godina braka posvađali se samo jednom - zbog čerpića

Luca i Dane Meštrović
(FOTO: Iz priv. kol. obitelji Meštrović)

20.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13738

Luca (83) i Dane Meštrović (85) iz Novoselaca kod Pleternice danas slave 65 godina braka. Imaju sedmero djece, 25 unučadi, 14 praunuka i jedno šukununuče. Oboje rodom iz Prozora u Bosni, upoznali su se na radnoj akciji u okolici Jablanice. Luci je lakše pričati pa nam ona pripovijeda.

- Malo poslije rata smo gurali tačke i radili s krampom na cesti prema hidrocentrali Jablanica. On je bio nekako zgodan i "vražji" i zaljubila sam se, a bila sam iz obitelji sa šestero djece, oca su mi ubili četnici i gledala sam kako da nađem muža. Nakon godinu dana smo se vjenčali. Samo mjesec dana kasnije morao je u vojsku pa sam ga čekala još godinu i pol - prisjeća se Luca Meštrović.




U Novoselce dolaze 1957. godine. Načekala se Luca opet jer je Dane radio 18 godina u Njemačkoj, ali prava ljubav nikad nije pukla. U svih 65 godina braka imali su samo jednu ozbiljnu svađu.


- Došli smo u Slavoniju s četvero djece i jednim kovčegom. On je radio u ljevaonici, kasnije u Končaru pa 18 godina u Njemačkoj. Dolazio bi jednom, nekad dvaput mjesečno, a ja sam čekala i čuvala djecu. Nikad nije bilo među nama svađe, osim jednom kad se vratio iz Njemačke pa se još nije snalazio. Ja sam se brinula o kravama i svinjama i radila takve stvari. Jednom smo izrađivali čerpiće (sušene opeke od blata). On je htio da se suše spojeno, a ja sam mu rekla da to nitko ne radi nego ih treba razmaknuti. Krenuo je kao da će me udariti, ali nije. Rekla sam mu tada: "Nikad više" i stvarno nije bilo - opisuje nam jedinu veliku svađu u životu punom razumijevanja i ljubavi.



Na 65. godišnjicu braka doći će im samo manji dio obitelji jer djeca su se raselila i više ih je u Kanadi i Njemačkoj negoli u Hrvatskoj, ali praunuke imaju u Novoselcima i Mihaljevcima pa kuća nikad nije prazna. Pričamo samo s Lucom dok doziva praunuka "Lukicu" i pitamo je što bi poručila mladima.

- Ne razumijem kako je danas mladima sve dobro dok tri ili četiri godine hodaju, a kad se vjenčaju za dva mjeseca nešto ne valja. Poštujte se, volite se i slušajte. Uvijek neka jedno bude vatra, drugo voda i obratno, da ugasi i neće biti problema. Ako se svađate oko nečega, ne mora biti uvijek da je jedno u pravu, a drugo u krivu, možda ste oboje - ustvrdila je na kraju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI