Svi upozoravaju na blato, ali još nitko nije kažnjen

Traktori - ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

17.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 5375

Blato na kolnicima koje izlaskom s njiva ostavljaju traktori velika je opasnost za ostale sudionike u prometu. Iz Policijske uprave požeško-slavonske upozoravaju stoga poljoprivrednike da prije izlaska na cestu očiste od blata kotače traktora i poljoprivrednih strojeva.

Komunalni redari upozoravaju

Grad Požega u Odluci o komunalnom redu propisuje kazne za počinitelje i to 400 kuna za fizičke osobe, dvije i pol tisuće kuna za pravne, 400 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi te tisuću kuna za fizičku osobu-obrtnika. Iz Ureda za komunalne djelatnosti doznajemo da komunalni redari redovito obilaze prometnice na području Požeštine te na teren izlaze i po dojavama građana. Kažnjavanja ipak nije bilo, nego se uglavnom upozoravalo nakon čega bi poljoprivrednici sami očistili kolnik.


Sve manje prekršitelja?


U Pleternici je svojevremeno postojala komunalna odluka o kažnjavanju zbog izlaska na cestu s blatnim traktorima. Međutim, lani su je ukinuli, odnosno uskladili sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

- To je u naležnosti policije s kojom surađujemo na taj način da im proslijedimo dojave, bilo naše komunalne službe, bilo građana. Svjedoci smo posebno u ovim jesenskim danima da još uvijek ima nesavjesnih vozača. Čini mi se da ih je ipak sve manje - rekla nam je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.
Dodaje da je teško pronaći one koji onečiste kolnike, a taj problem posebno je prisutan u pleterničkoj Industrijskoj zoni gdje su u blizini velike poljoprivredne površine.

Ni u Kutjevu ne postoji izdvojena odluka o tome. Postoji općenita odredba u kojoj se ističe da se javne površine ne smiju uništavati i onečišćavati, a propisane su kazne od 500 do 1.000 kuna za pravne osobe te 100-200 kuna za fizičke osobe i odgovornu osobu u pravnoj osobi.
 
- Onečišćenja ima, posebice u vrijeme radova u vinogradima te izvoženja drva iz šume. Nemamo komunalnog redara, tako da do sada još nije ni bilo intervencija iz Grada. Policija uglavnom opominje, ali i zapisuje počinitelje kako bi ih u slučaju ponavljanja prekršaja ipak kaznili – doznajemo od Tomislava Posedija, pročelnika jedinstvenog upravnog odjela.

Uloga policije je prvo upozoriti

Očito je postupanje u slučaju onečišćenja kolnika blatom uglavnom na policiji. Kazne koje propisuje policija su tisuću kuna za fizičku osobu te pet do 15 tisuća za pravnu ili fizičku osobu-obrtnika. Međutim, ona može biti još i veća. Ako počinitelji sami ne uklone blato i druge predmete koji s njegova vozila padnu na cestu to će učiniti pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno održavanje cesta, ali na račun počinitelja.

Od Ivane Radić, glasnogovornice PU požeško-slavonske, doznajemo kako ove godine na području ove policijske uprave nije napisana nijedna kazna zbog ovog prekršaja.

- Očito se građani u velikom broju pridržavaju naših uputa i upozorenja. Isto tako, treba napomenuti da je uloga policije prvo upozoriti, a tek onda sankcionirati prekršaj - ističe glasnogovornica Radić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI