Kuzmički aktivisti se organizirali i očistili staru utvrdu

Čišćenje Viškovačkog grada
(FOTO: GI Kuzmica)

25.09.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 5132

Udruga "Građanska inicijativa Kuzmica" organizirala je jučerašnju akciju čišćenja i uređenja Viškovačkog grada, stare utvrde na brdu iznad Viškovaca u okolici Pleternice. Priključili su im se Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Povijesno društvo Požega, planinari i drugi aktivisti. Radove su proveli u koordinaciji s Hrvatskim šumama i požeškim Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture.

Čistila se kompletna unutrašnjost utvrde i prostor oko zidina koje su obrasle u travu.




- Potrebno je očistiti i iskrčiti šumska stabla u širem pojasu oko utvrde kako se ne bi oslanjala na zidine, za što je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić iskazala volju pomoći. Planiramo postaviti info pano podno utvrde u Viškovcima (a kasnije i na samoj utvrdi) kako bi prolaznici mogli vidjeti da povrh naselja postoji vrijedna povijesna baština, a s obzirom da više nije zapuštena vrijedi se prošetati planinarskom stazom koja vodi od prometnice Požega - Pleternica. Viškovački grad je jedna od najbolje očuvanih tajanstvenih građevina u požeškom kraju o kojoj se gotovo ništa ne zna - rekao je Miro Rašić, predsjednik Građanske inicijative Kuzmica.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI