U požeškoj bolnici štrajka većina, u pakračkoj skoro nitko

Opća županijska bolnica Pakrac
(FOTO: Mario Barać)

19.09.2013. | L. Galić/M. Barać
Pregleda: 11283

Štrajk medicinara nastavljen je i danas. U Općoj županijskoj bolnici Požega štrajku se pridružilo gotovo 95 posto od ukupno 48 članova Hrvatskog liječničkog sindikata.

- Na sastanku s kolegama svi su dobili demokratsko pravo izjasniti se podržavaju li štrajk ili ne. Odaziv je velik i nikakvih problema zbog toga nitko nije imao. Uobičajeno smo kao i do sada, u Ministarstvo imali obvezu poslati do deset sati broj liječnika koji su na svojim radnim mjestima. Međutim, nikakvih popisa s imenima i prezimenima, kao što je to u nekim gradovima bio slučaj, kod nas nije bilo - rekao nam je predsjednik požeške podružnice Sindikata Igor Ivanović.

Dodaje da je broj pacijenata jučer u bolnici bio manji u odnosu na inače. Time su i oni dali svojevrsnu potporu ovom potezu liječnika i medicinskih sestara.  Svima je pružena odgovarajuća usluga i skrb.


- Sutra u pet minuta do 12 u svim će hrvatskim bolnicama, pa tako i požeškoj, biti provedena akcija "5 do 12".  Izaći ćemo nakratko svi pred glavni bolnički ulaz te tako javnosti pokazati koliko nas je uistinu u štrajku - najavio je dr. Ivanović.


Akciji "5 do 12" pridružit će se i medicinske sestre i tehničari požeške bolnice. I njihov je odaziv štrajku oko 95 posto, a potporu im daju i kolege koje nisu članovi Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Prema riječima Nelice Petrović, predsjednice požeške podružnice broj sestara i tehničara u požeškoj je bolnici minimalan. Unatoč toj činjenici i štrajku koji će trajati sve do ispunjenja zahtjeva osnovna zdravstvena njega pacijenata se odrađuje.

Krunoslav Kelemen, sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Pakrac pojasnio je kako za potrebe rada bolnice i Ministarstva zdravlja vode dnevnu evidenciju rada.

- To znači da u evidenciji razlikujemo one koji su došli na posao i rade kao i do sada, uobičajene poslove i one koji su došli na posao i rade samo prijeko propisano poslove koje je tijekom štrajka propisao ministar. Prema takvoj evidenciji u našoj je ustanovi u štrajku 15 posto liječnika i svega 1 posto medicinskih sestara i tehničara. Razlog tako male brojke kod sestara i tehničara je upravo u evidenciji jer nekih 10-ak posto njih se izjašnjava da podržava štrajk, ali svakodnevno obavlja sve poslove na svom radnom mjestu, pojašnjava Kelemen i dodaje kako je u pakračkoj bolnici trenutno zaposleno 106 sestara ili tehničara, 34 liječnika i 40 ostalih zdravstvenih radnika.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI