Odvajanjem Brođana požeški GSS će ostati bez 150.000 kuna

GSS - ilustracija
(FOTO: GSS Požega)

17.09.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 4887

Problemi s financiranjem koji muče Hrvatsku gorsku službu spašavanja na državnoj razini ne zaobilaze ni požešku stanicu.

- Mi smo svi volonteri. No, tu su troškovi "hladnog pogona" koje za sada još uvijek uspijevamo pokriti. Naime, pokrivamo i Brodsko-posavsku županiju te imamo članove i s toga područja. Dio sredstava za rad dobivamo iz te županije. Pred nama je ubrzo odvajanje Brođana u zasebnu stanicu čime ćemo ostati uskraćeni za oko 150 tisuća kuna godišnje. Bez toga novca teško ćemo dalje funkcionirati, a još uvijek nemamo definiran model financiranja s jedinicama lokalne samouprave u našoj županiji - kaže Dražen Mlinarić, pročelnik požeške stanice HGSS-a.

Kako bi u svom radu bili što efikasniji dogovorena je čvršća suradnja s policijom i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Sa svojim su aktivnostima upoznali novoimenovanog inspektora za potrage u PU požeško-slavonskoj Dragutina Pršu.


- Onoga trenutka kada policija dobije dojavu o nestanku neke osobe, a izuzme se postojanje kriminalnih radnji te posebice kada je riječ o odlascima u neurbana područja, o tome će obavijestiti HGSS kako bismo bili pripravni ili se odmah uključili u akciju potrage - pojašnjava Mlinarić.


Iza požeških je HGSS-ovaca radno ljeto. Kao i dosadašnjih su godina odradili dežurstva u NP Paklenica tijekom turističke sezone kada je najveći broj potraga i spašavanja te SAR helikoptersko dežurstvo u Splitu. Od početka su godine sudjelovali u desetak akcija potraga, tu su i brojna dežurstva i pripravnosti tijekom različitih događanja na području naše i Brodsko-posavske županije, a u travnju su bili uključeni u veliku akciju zaštite stanovništva i imovine na poplavljenom području oko Novske.

Trenutačno se pripremaju za ljetni tečaj, tečaj medicine i speleo tečaj. Postoji još i zimski tečaj, a tek po njihovom završetku članovi mogu pristupiti ispitu za spašavatelja. Podsjetimo, upravo je član požeške stanice Marko Lukačević svojevremeno sudjelovao u do sad najvećoj akciji spašavanja speleologa iz jame Kita Gaćešina na Velebitu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI