NASLOVNAPOLITIKA
Održana 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika, aktualni sat pun pitanja

FOTO: Matija Kulhavi

Održana 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika, aktualni sat pun pitanja

24.9.2020. 13:14 | Matija Kulhavi IZVOR: compas.com.hr PREGLEDA: 500

Dvadeset i prva sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika 23. rujna je ponovno , zbog protuepidemijskih razloga održana u prostoru Vatrogasnog doma u Lipiku, a odmah nakon pozdravnih riječi predsjednika Gradskog vijeća Mladena Dolića (HDZ), započeo je aktualni sat koji je pak trajao tek 36 minuta.

Ovog se puta prvi s pitanjem javio vijećnik Darko Derenj (Nezavisna lista Jasne Molnar Kukić) kojeg je zanimao tijek radova na asfaltiranju cesta u Japagi i Šeovici, odnosno samo financiranje radova, dok je njegovo drugo pitanje bilo usmjereno na projekt aglomeracije na području Jagme, Bujavice i donjeg dijela Subocke. – „U dva navrata smo dobivali novčana sredstva iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Dakle cjelokupni iznos je negdje oko 450.000 iz programa za nacionalne manjine.“, odgovorio je gradonačelnik Vinko Kasana (HDZ). Što se tiče navedenih sela i vodovodne infrastrukture, gradonačelnik je rekao kako će se kontaktirati Hrvatske vode u vezi inicijative za izradu projektne dokumentacije.
Vijećnica Mihaela Žili Petrović (SDP) se interesirala o produženom radu vrtića, o tome jesu li roditelji anketirani i ako jesu kakvi su rezultati anketiranja te ima li nade da se pokrene produženi rad. Gradonačelnik je odgovorio da nade ima, međutim rečeno je da zbog epidemiološke situacije zasad još sve „stoji na mjestu“. Vijećnicu je zanimao i problem rasvjete na Mačkovcu, o čemu je bilo govora i prilikom sastanka s predstavnicima MO Donjeg Čaglića, a gradonačelnik je odgovorio kako se na rješavanju tog problema radilo te će se raditi i dalje, međutim problem je financijske naravi. Takvih problematičnih dionica koje nemaju rasvjetu ima još, rekao je, ali na soluciji ovog problema će se nastaviti raditi tako što će se ponovno kontaktirati HEP, ali i Hrvatske ceste.
Milan Vlajković (HDZ) je ukazao na problem jakog i neugodnog mirisa u centru grada, odnosno u neposrednoj blizini Toplica Lipik u Ulici Marije Terezije, do kojeg je došlo prilikom radova raskopavanja na projektu aglomeracije. Gradonačelnik je ovom prigodom zamolio građane za razumijevanje. Kako je istaknuo, trenutno živimo na jednom velikom gradilištu i život nam je malo drugačiji nego inače, kako zbog prometne regulacije, tako i zbog čitavog niza drugih čimbenika. Tu se uključio i direktor tvrtke Vode Lipik Marijan Pierobon koji je rekao kako se na navedenoj lokaciji nalazi svojevrsni tehnički problem. Naime, izvođač ne može završiti izgradnju kanalizacijske cijevi zato što je između glavnog vodoopskrbnog cjevovoda za Lipik koji prolazi kroz park te se križa s kanalizacijskom cijevi otkriveno da se u blizini nalazi i „staklanski“ cjevovod putem kojeg se voda iz Pakre transportira na Staklanu. Stoga bi u skoro vrijeme problem oko toga trebao biti riješen.Vijećnicu Tinu Gadžić Husko (HDZ) je zanimao dugoročniji plan sanacije nogostupa, kolnika i pločnika nakon provedenih aglomeracijskih radova, odnosno hoće li se to financijski pokriti iz samog projekta Aglomeracije Lipik Pakrac i u kojem vremenskom roku se može očekivati da će biti uređeno. Kako je rečeno, postoji dinamika koja je propisana, ali u pravilu, izvođač bi to trebao vratiti u prvobitno stanje. Isto tako, vjerojatno će i lokalna samouprava morati participirati u jednom dijelu sanacije, o čemu će još biti pregovora s izvođačima.

Pitanje javne rasvjete u Subockoj bilo je u fokusu vijećnice Dijane Kuprešak (HDZ), a gradonačelnik je rekao kako će veoma brzo doći do izvođenja. Vijećnicu je zanimao i problem s vodom u navedenom naselju, a rečeno je kako bi se s pitanjem vodoopskrbe u naselju Subocka trebalo obratiti Hrvatskim vodama te u slučaju prihvaćanja od njihove strane moglo bi se krenuti s realizacijom tog problema.

Igor Papić (SDP) je govorio o radovima izmještanja vodomjera u kućanstvima i shodno tomu problemu s katastarskim česticama jer se te nove lokacije ne nalaze na privatnom vlasništvu dotičnog kućanstva. Rečeno je kako problema oko toga neće biti, a direktor Pierobon je ukazao na to da se u sklopu projekta rekonstrukcije i obnove vodoopskrbne mreže europskim sredstvima financira i obnova svih kućnih priključaka. Tako je prihvatljivi trošak postavljanje priključka, odnosno vodomjernog okna što bliže uličnoj mreži. Stoga je kod pojedinih kućanstava pronađeno kompromisno rješenje da se ono postavi na granici javnog i privatnog zemljišta.

HSS-ov vijećnik Vinko Strganac i ovom je prigodom upitao gradonačelnika o aktualnoj situaciji vezanoj za kapitalne investicije, a ukazao je i na neugodne mirise u Gaju koji dolaze iz kanala u neposrednoj blizini Bioplinskog postrojenja u Gaju.

Gradonačelnik Kasana je odgovorio kako u pogledu Kursalona i Wandelbahna zasad nema novosti, osim što se, kao što je već najavljeno, traže neka nova rješenja u koja bi se uključio Grad Lipik i koja bi do kraja ove godina trebala u konačnici biti jasno definirana. Ovom se prigodom gradonačelnik osvrnuo i na to da je Grad protekle sezone preuzeo brigu oko bazenskog kompleksa što se pokazalo kao puni pogodak, unatoč brojnim barijerama s kojima se susreće kako naša zemlja, tako i čitav svijet. Kursalon, Wandelbahn i bazeni imaju potencijala, oni su prepoznatljivi i na njima će biti naglasak u buduće vrijeme.Vezano za problem neugodnih mirisa u Gaju, gradonačelnik se složio s vijećnikom te je rekao da je već upozoravao vlasnika i da će se o tom problemu još porazgovarati i reagirati kako bi bio riješen.

Kanalizacija i nogostupi u Poljani bili su tema koja je zanimala vijećnika Vladu Stakora (HDZ). U vezi kanalizacije, gradonačelnik je rekao kako su građevinski radovi završeni, još treba odraditi određenje ateste i snimanje tog kanalizacijskog sustava da bi se dobila uporabna dozvola. Izvođač radova – Vodoprivreda Daruvar je još u problemima i zbog toga je došlo do zastoja. Što se tiče nogostupa, krenulo se s izradom dokumentacije pa se trenutno stalo, ali kontaktirat će se ŽUC te bi se na taj način to trebalo srediti.

Nakon aktualnog sata vijećnici su prešli na Dnevni red sjednice o čemu ćemo Vas informirati naknadno tijekom dana.
Tagovi: lipik, sjednica, kasana

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Grad Kutjevo dobio odluku o financiranju projekta Reciklažno dvorište

.

Odigrane dvije zaostale utakmice 3. Hrvatske nogometne lige - Istok

.

17-godišnjak i 18-godišnjak provaljivali u trgovine u Velikoj

.

Zbog salmonele s tržišta se hitno povlači meso poznatog proizvođača

.

Od jučer 14 novopozitivnih osoba, ukupno 139 aktivnih slučajeva

.

Bivši šef JANAF-a oslobođen optužbi jer je prilikom primanja mita držao propisanu distancu od 2 metra

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas pretežno oblačno

.

Čuli ste da je netko dobio pozitivan nalaz, a nije se uopće testirao? Evo, što se krije iza toga

.

Završila izobrazba 57. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe u Požegi

.

U ožujku na 50-ak zaraženih apsolutni lockdown, a trenutno na 2378 skoro pa ništa?!

.

Požeška kava za ljudska prava s Martinom Vlašić-Iljkić

.

Sve službene nogometne utakmice do daljnjeg će se igrati bez prisustva gledatelja

.

Vozači, evo, jedne dobre vijesti

.

Novi Studentski dom u Požegi primio prve stanare, mada manje zbog provođenja epidemioloških mjera

.

Samo 3 sastojka: Recept za prefine browniese bez grama brašna i ulja

.

Stožer CZ PSŽ: Imamo žarišta u velikim požeškim tvrtkama jer se skrivaju kontakti!

.

Novi podaci Nacionalnog Stožera. Rekordan broj preminulih

.

Grad Požega nastavlja sufinancirati troškove sterilizacije i kastracije kućnih ljubimaca

.

U Ruševu pronađena mrtva ženska osoba, sumnja se na nasilnu smrt

.

Čak sedam razreda Obrtničke škole u samoizolaciji

.

Učenici Katoličke gimnazije u Požegi darivali potrebite

.

U našoj županiji tijekom listopada zabilježeno 20 naleta vozila na životinje na cesti

.

Za sve navijače Hajduka: Torcida spektakularnim prizorima iz Splita proslavila 70. rođendan

.

PSŽ: Ukupno 132 aktivna slučaja, od jučer 14 novopozitivnih osoba

.

Danas će bez struje biti...

.

Vrijeme danas pretežno sunčano s mjestimičnom naoblakom

.

Ovo su stvari na koje trebate paziti ako dobijete opomenu za stari račun

.

Obična, na prvi pogled gej, reklama izazvala pravi mali ʺrat u komentarimaʺ

.

Biskup Škvorčević primio požeškog gradonačelnika i župana

.

Obavijest korisnicima vodoopskrbe

.

U PSŽ u 2019. godini 962 poduzetnika. Agronom najveći dobitaš, Lipik Glas d.o.o. najveći izvoznik

.

ʺSrce pjeva, duša slušaʺ naziv je novog CD-a 14 marljivih snaša

.

U požeškoj bolnici opskrba lijekovima nije ugrožena

.

SIRUS: ʺMolimo ljude dobrog srca i ljubitelje životinja, koji su u mogućnosti, da udome ovu ljepoticuʺ

.

Prirodni lijek: Napitak od 2 kune koji bismo trebali uzimati svaki dan

.

1.413 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 897 osoba

.

U Županiji održan sastanak povodom Popisa stanovništva 2021. godine

.

Sutra iza Gradske kuće u Požegi počinje prodaja cvijeća

.

34-godišnji Kutjevčanin prijavio nedozvoljenu uporabu osobnih podataka

.

Samoizolacija skraćena na 10 dana

.

Danas će bez struje biti...

FOTONALAZ

Za sve navijače Hajduka: Torcida spektakularnim prizorima iz Splita proslavila 70. rođendan