NASLOVNAPOLITIKA
Održana 12. Županijska Skupština Požeško slavonske županije

FOTO: M.M.

Održana 12. Županijska Skupština Požeško slavonske županije

29.10.2019. 19:56 | Andrea Staklarević PREGLEDA: 2524

Danas je održana 12. sjednica Županijske Skupštine Požeško slavonske županije, a na dnevnom redu sjednice našle su se 4 točke od kojih su sve usvojene većinom glasova te je Skupštini bilo prisutno 27 od 37 vijećnika.

Prva točka dnevnog reda bila je  II. Izmjena i dopuna Proračuna Požeško-slavonske županije za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu – Prijedlog, druga točka dnevnog reda bila je Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije o usklađenju djelatnosti Zavoda s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, treća točka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Općoj županijskoj bolnici Požega i četvrta točka dnevnog reda bila je Različito.
Na samom početku Skupštine SDP-ov vijećnik Bruno Horvat postavio je tri pitanja županu Tomaševiću koja su se odnosila na novootvoreno predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxelles-u te koji su ciljevi i prioriteti Požeško – slavonske županije, odnosno koji su to projekti koje će Županija kandidirati u tom predstavništvu? Drugo pitanje bilo je projekt Svijeta graševine koji živi od 2016. godine u okviru toga projekta zasigurno je razvoj vinskoga turizma kroz tri grada u našoj županiji, a to su: Kutjevo,Pleternica i Pakrac te do koje razine je taj projekt došao s obzirom na to da je on pod ingerencijom regionalnog koordinatora razvoja u Požeško-slavonskoj županiji. Treće pitanje odnosilo se za izgradnju azila za životinje na području Požeško – slavonske županije odnosno jeli Požeško – slavonska županija nešto napravila u tom smjeru i hoće li se nešto napraviti?
"Otvorili smo zajednički ured u Bruxelles-u pet slavonskih županija na bazi projekta Osječko – baranjske županija koja je imala svoj ured i jasno za jednu županiju to je financijsko opterećenje, a s druge strane je obveza sve veća. Tu su obuhvaćene potrebe svih pet županija i s naše strane značajnije bolje povezivanje kako s Europskom komisijom tako i s Europskim parlamentom .

U suradnji sa svih pet župana mi smo dogovorili da možemo imati jedan zajednički ured i taj isti prostor sufinancirati kao i djelatnike koji će tamo raditi, a sve to s ciljem kako bi bili brže i jednostavnije povezani s djelatnicima Vlade RH koji su tamo pri Vladi i pri Europskoj komisiji, a isto tako i prema novim prijedlozima prema Europskom parlamentu .

Određeni župani su dali svoje prijedloge, a naši projekti su jasni i standardni i svi znate dobro da brza cesta je projekt županije broj jedan, a akumulacija broj dva. Tako smo ih nominalno stavili na prioritete naših županija i financiranje Europske unije. Projekti su u izradi i nakon svih onih rješavanja leptira i svega toga očekujem završetak dokumentacije koji će biti izrađen do iduće polovice naredne godine.Ostali projekti o turizmu, Zvečevu, sve je to primarno gdje mi očekujemo da će na ovaj način s djelatnikom kojeg ćemo plaćati biti nama na raspolaganju i da ćemo na tjednoj bazi imati komunikaciju i prijedloge vezano za probleme koje imamo. Između ostaloga važno je kada sam spomenuo projekt Akumulacija gdje se opet vraćamo na taj čuveni leptir.

Mi smo dobili uvjete, nama se stvaraju novi problemi i sada je važno da Europska komisija tj. natura dvije tisuće puno prije dođe do Bruxelles-a. Sve je promjenjivo i sve je moguće promijeniti zato je ured tamo i otvoren." - rekao je župan Tomašević"Vaše drugo pitanje bit će uvršteno 3. prosinca kada će biti i proračun. Tada će biti i vama dani na prijedlog novi dokumenti, a to je novi ugovor koji ćemo napraviti zajednički.

Grad Kutjevo i Županija žele zajednički kupiti središnji dio Grada Kutjeva kako bi izgradili Kuću graševine, a u kontekstu Svijeta graševine, a Svijet graševine povezuju tri vinogorja Kutjevačko, Pleterničko i Pakračko.

U tome dijelu mi smo dogovorili i definirali cijenu koja će koštati Županiju, a i Grad Kutjevo te ćemo 50% biti suvlasnici uz Grad Kutjevo. Taj projekt koji će biti tamo izgrađen bit će na površini jednoga hektara sa sedam objekata trenutno važećih. Možda slikovito rečeno to je ona kinodvorana u samom centru Kutjeva gdje zajednički to želimo kupiti i mislim da je to prihvatljivo.Zašto je to važno pokazali su Dani turizma ne samo za nas već i za Hrvatsku, a samim time i poveznicu Slavonije. Mi smo premali da bismo turizam razvijali kroz jednu općinu ili jedan grad pa i sama Županija je mala." - dodao je župan Tomašević

"U vezi azila obavljeno je već tri sastanka i azil u Bučju se mjesečno plaća više nego dječji vrtić. Što se tiče projekta Azila za napuštene životinje uz Županiju sudjelovat će gradovi i općine, te će se do iduće godine riješiti pitanje gdje bi to moglo biti najprihvatljivije. Upućeni smo u taj projekt i razgovaramo o njemu i to je projekt koji pripremamo za iduću godinu." - odgovorio je župan Alojz Tomašević

 Tagovi: županija, požega, skupština

48 SATI NA 034PORTALU

.

A ovako je netko odlučio parkirati neki dan u Treštanovcima...

.

11. lipnja dođite na 3. rođendanski party Moto kluba ʺTsunamiʺ iz Požege

.

Zar opet?!?!

.

U srpnju počinje izgradnja nogostupa u Dragi

.

KAD NIJE UNIŠTILA KORONA, NETKO ĆE DRUGI: Jednom Slavoncu ukrali čak 100 kilograma jagoda

.

Pleterničanka Amadea Mjertan u Španjolskoj dobila nagradu za borbu protiv koronavirusa

.

22 dana smo bez novozaraženih koronavirusom, ukupno testirano čak 1308 osoba

.

Danas će bez struje biti...

.

I danas nestabilno vrijeme s mogućim pljuskovima

.

Jutros u Pasikovcima srušio betonski stup, u 24 sata zabilježene tri prometne nesreće

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Realizirajte svoje projekte u trenu

haljina, duga, lagana

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Požeški policijski službenici održali online predavanje „Sigurno korištenje interneta“

.

Vacom ima novu internet trgovinu! U ponudi više od 10.000 artikala iz svijeta tehnologije – vacom.hr

.

Samo 48 Hrvata ima koronu. Objavljeni novi podaci

.

Odgođeno ocjenjivanje kvalitete vina u Kaptolu održat će se 8. srpnja

.

Završena obnova Vatrogasnog doma u Brestovcu, pogledajte fotke

.

Pročitajte kako će funkcionirati skraćeni radni tjedan

.

Ove subote u Lipiku šesti lipički Breveto, zainteresirani još se stignu prijaviti

.

Objava biračima za predstojeće parlamentarne izbore kako bi izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka

.

Evo kako ćete po novome moći naručivati kave i pića u kafićima

.

Primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva isplaćen 51 milijun kuna potpore

.

Duhovski ponedjeljak u požeškoj župi Duha Svetoga

.

Danas je 21. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji

.

U prometnoj nesreći kod Ožegovaca teško ozlijeđen 64-godišnjak

.

Danas povremeno s kišom i pljuskovima

.

Donosimo presjek radova na projektu ʺKuća tambure - Slavonska notna bajka - infrastrukturni radoviʺ

.

Susret mitropolita Porfirije, episkopa Jovana i biskupa Škvorčevića u Požegi

.

U PSŽ trenutno je aktivan 1 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19)

.

Razgovor sa zamjenikom župana za gospodarstvo Željkom Jakopovićem: - U sustavima navodnjavanja potrebno je više krajnjih korisnika

.

Super vijesti iz Nacionalnog stožera

.

Objavljen natječaj za upis na studijski centar za izobrazbu trenera pri Kineziološkom fakultetu

FOTONALAZ

A ovako je netko odlučio parkirati neki dan u Treštanovcima...