NASLOVNADRUŠTVO
Održan okrugli stol u povodu 15. obljetnice projekta Cesarić u Cesariću

FOTO: OŠ D. CESARIĆ

Održan okrugli stol u povodu 15. obljetnice projekta Cesarić u Cesariću

27.1.2020. 13:30 | OŠ D. Cesarić IZVOR: OŠ D. Cesarić PREGLEDA: 1394

U Županijskoj  komori Požega u povodu obilježavanja 15.  obljetnice  školskog projekta Cesarić u Cesariću održan je okrugli stol. Na skupu koji je okupio brojne djelatnike škole, predstavnike kulture i medija, bivše učenike škole,  o životu i radu pjesnika Dobriše Cesarića  govorili su dr. sc. Ante Žužul, predsjednik uprave  Školske knjige, prof. Nataša Gjuran, direktorica projekata Profil Kletta,  prof. Branko Čegec, književnik, kritičar, direktor i urednik izdavačke kuće Meandarmedia,  prof. savjetnik Blanka Đimoti Zima,  dugogodišnja koordinatorica projekta Cesarić u Cesariću, Ivan Abibović, umirovljeni učitelj, magistrica informacijskih znanosti Renata Nović, bivša članica literarne skupine i Nina Klarić, učenica Matematičke gimnazije 3.b,  i Srednje glazbene škole 3.s,  bivša članica dramske skupine. Moderatorica okruglog stola bila je  učenica 8. a razreda i članica literarne skupine  Klara Janček.Čitajući Cesarićevu poeziju učenici su u dogovoru s mentorima dvadesetak različitih izvannastavnih aktivnosti odabirali kroz godine različite motive koji bi se ostvarivali kao godišnje teme projekta.


Dosada su  u izvannastavnim aktivnostima obrađene teme: Slavonija, ljubav, svjetlost, prijateljstvo, znanje, čarolija, putovanje, domovina, glazba, boja i ples.Osim recitiranja Cesarićeve  poezije,  o najnovijim književnim istraživanjima Cesarića  govorio je  dr. sc. Ante Žužul. Žužul  je posebno naglasio kako se današnji književno – teorijski aspekti hrvatske književnosti podudaraju s onim europskim, te da postoji sve više mladih koji čitaju i pišu, a ovakvi školski projekti izvrstan su i jedinstven primjer poticanja stvaralaštva u mladih.
O načinima na koji ovakav projekt sve više korespondira s današnjim vremenom govorila je prof.  Nataša Gjuran, ističući kako hrvatska književna scena danas na sreću nije previše konvencionalna, te da književne statistike pokazuju da je po trendu čitanja u porastu čitanje poezije. Cesarićev projekt krasan je primjer povezivanja na lokalnoj i široj razini, suradnji unutar škole i među školama, povezivanja kurikulskih tema sa projektnim ciljevima te želje učitelja hrvatskoga jezika da sjećanje na velikog pjesnika živi među mladim naraštajima. Sjeme znanja koje nikne u svakom ljubitelju pjesništva i književnosti uopće narast će u svakodnevno preispitivanje ljubavi prema životu.Hvalevrijedna aktivnost potaknuta željom profesorica  hrvatskoga jezika, rezultirat će afirmacijom mladih naraštaja i njihovim angažmanom u shvaćanju, razumijevanju i uživanju u Cesarićevoj Riječi naglasila je prof. Gjuran.Poezija je upravo najljepša forma ljudskog stvaranja, istaknula  je i prof. Blanka Đimoti Zima, koja je naglasila kako mladi danas čitaju zapravo više nego prije, jer osim fizičke knjige čitaju i na internetu. Potrebno ih je samo kvalitetno usmjeravati i njegovati pismeni izričaj. Prof. Zima osvrnula se i  na susrete s brojnim umjetnicima  prilikom kojih se  doprinos projektu ocjenjuje biranim riječima pohvale i zahvale. Važnost ovog projekta prepoznata je u Ministarstvu znanosti, sporta i obrazovanja i Agenciji za mobilnost i programe EU  te je on već nekoliko puta nagrađivan, a posebna nagrada je dodjela Europske oznake jezika.  Cilj i misao vodilja, kako navodi koordinatorica projekta, jest razvijanje ljubavi prema književnoj umjetnosti, ali i komunikacija i bliska interakcija između pisaca, ilustratora  i učenika.Branko Čegec, svestran i nagrađivan autor,  dugogodišnji urednik, aktivni voditelj radionice pisanja s polaznicima svih generacija, o projektu je progovorio sa stajališta književnika. Rad je u izvannastavnim aktivnostima bio slobodan, spontan, dinamičan, raznovrstan, polazio je  od dječjih želja, sklonosti i nadarenosti. Kroz aktualizaciju u izvannastavnim aktivnostima učenici su se  poticali na razvijanje osobnog identiteta. Učenici su po svojoj naravi uvijek otvoreni za nova iskustva i nikad se ne mire s postojećim znanjem, više vole kretanje nego mirovanje, istraživanje i provjeravanje, nego nekritičko i konformističko primanje gotovih podataka, stoga je  uloga učitelja u izvannastavnim aktivnostima izuzetno važna.

Između ostalih,  na okruglom stolu, postavila su se pitanja zašto uopće čitati, što čitati, kako čitati, što je književni kanon i zašto je on bitan, ima li mjesta za knjige u svijetu online medija, postoje li loše knjige, jesu li knjige nemoralne u svjetlu svog sadržaja, što knjige mogu učiniti za djecu i mnoga druga, s namjerom afirmiranja vrijednosti književnosti, čitanja i čitalačkih praksi.

Na završnoj svečanosti predstavili su se i članovi Velikog i malog zbora te dramske skupine.Mali zbor izveo je dvije skladbe: Himnu zadrugara i Pjevaj, sviraj, uz pratnju mr.sc. Lidija Pecko. 

Nia Barišić izvela je In a garden na violini. 

Marin Miletić, učenik 8. a izveo je dvije skladbe Jean Brouquieres: Serieux et comique uz pratnju naklaviru prof. glazbene kulture Danijele Petrinić Milosavljević i Fantazija 3. stavak na klarinetu. 

Dramci su izveli recital Cesarićeve poezije pod mentorstvom prof. Vesne Leopoldović. 

Jedna od aktivnosti u projektu je i predstavljanje učenicima novog književnika ili dramskog  umjetnika. Tako su  školom tijekom petnaest godina prošle brojne istaknute  osobe iz područja kulture: Matko Marušić, Branka Primorac, Božidar Prosenjak, Pajo Kanižaj, Mladen Kušec, Sanja Pilić, Enes Kišević, Jasminka Tihi Stepanić, Lana Derkač, Siniša Cmrk, Josip Bratulić, Dubravko Jelčić, Tito Bilopavlović, Hrvoje Kovačević, Nada Mihoković Kumrić, Željka Horvat Vukelja, Miro Gavran, Zijah Sokolović, Enes Kišević, Želimir Hercigonja, Sanja Pilić, Sonja Zubović, Irena Ivetić i Margareta Peršić.Mentori  iz godine u godinu ulažu i u umjetničko i kreativno  izražavanje učenika, te s ponosom predstavljaju već šest zbirki učeničkih literarnih radova  Staza objavljenih u sklopu projekta. Osnovna škola Dobriša Cesarić ponosi se ovako bogatim izdanjima, kao i brojnim likovnim izložbama otvorenim u prostorima škole.

Sudionici okruglog stola  svojim izlaganjima nastojali su što više približiti rad i djelo jednog od najvećih hrvatskih pjesnika, ali i otvoriti pitanja kamo i kako dalje u proučavanju Cesarića. Koje su teme još ostale otvorene? Na ova i druga pitanja učenici, njihovi mentori odgovor će dati dogodine radeći u novim projektnim aktivnostima.

Neskriveno zadovoljstvo učenika, njihovih mentora, roditelja, predstavnika kulturnog i javnog života grada Požege, uvaženih gostiju predavača na okruglom stolu dokaz je, da je ovogodišnji projekt, sada već tradicionalni imao odličnu viziju, a svoju misiju  nastavit će  i dalje, među novim generacijama učenika, istaknula je ravnateljica škole Zvjezdana Krip.

izvor: OŠ D. Cesarić Požega

Tagovi: škola, učenici, dobriša cesarić, okrugli stol

48 SATI NA 034PORTALU

.

IMAMO PREDSJEDNIKA: Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika Republike Hrvatske

.

Obveza uzdržavanja unuka neće biti ukinuta

.

Predavanje o razvoju i izvoru sličnosti i razlika među spolovima u Pakracu

.

53-godišnjak u Bektežu zatečen u činjenju više prometnih prekršaja

.

Studije tvrde da broj ljudi s kojima ste spavali povećava izgled oboljenja od raka

.

PU PSŽ u OŠ u Pakracu obilježila ʺDana sigurnijeg internetaʺ

.

Struje danas nema u .....

.

Danas u većini krajeva umjereno i pretežno oblačno, mjestimice uz malo kiše

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Veleučilište u Požegi dodijelilo certifikate japanskim studentima Kazukiu Hashimoti i Tomoyi Sadamoti

.

Prijem beba kod gradonačelnika Puljašića 17.2.2020.

.

Pogledajte gdje se na popisu najbogatijih i najsiromašnjih saborskih zastupnika nalaze naši Požežani

.

Treća godišnjica smrti Tomislava Ivančića u Davoru

.

Tečaj eura oko najnižih razina u gotovo tri godine

.

Ljubav je u Požegi: Je li na pomolu nova požeška afera koju donosi (ne)počasni građanin Požege?!

.

Tijekom vikenda zabilježene krađe, nekoliko pijanih vozača i dragovoljna predaja oružja

.

Dani ponosa i slave: 40 godina „Dudovog bureta“

.

RK Požega pobijedio RK Maksimir Pastela - ʺUfff, puno lakše se dišeʺ

.

NOVO NA TRŽIŠTU: Lozni cijepovi Cenbauer d.o.o. iz Kutjeva

.

Struje danas neće biti .....

.

Danas djelomice i pretežno sunčano, iznadprosječno toplo, na kopnu i razmjerno vjetrovito

.

Koncert Cvije i Valentinovo u Platinumu u Požegi

.

Obilježavanje 29. godišnjice početka Domovinskog rata

.

Održan 4. Zimski vatrogasni kup u Pakracu

.

ʺPomanjkanje i poskupljenje svinjetine uzrokovala afrička kuga, a tome pridonijela naša politikaʺ

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

Dost’ dobro parkiranje u Pleternici