NASLOVNADRUŠTVO
OBLJETNICA ODJELA PAKRAČKE DIJALIZE: U 20 godina 300 pacijenata i sto tisuća postupaka

FOTO: Pakrački list

OBLJETNICA ODJELA PAKRAČKE DIJALIZE: U 20 godina 300 pacijenata i sto tisuća postupaka

11.11.2018. 09:19 | Pakrački list IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 591

Prije točno 20 godina nakon sedmogodišnje pauze uzrokovane ratom proradio je u pakračkoj bolnici ponovo odjel hemodijalize. Do rata odjel je radio na prvom katu. S radom je prestao među zadnjima, krajem rujna 1991. kada više nije bilo tehničkih uvjeta i nakon što je prostor izravno pogođen granatom, prisjećaju se medicinske sestre koje su radile u to doba, a rade još i danas.Pacijenti su preusmjereni na okolne dostupne bolnice, kao i osoblje. Nakon obnove, kako građevinske tako i tehničke odjel je ponovo otvoren 6. listopada 1998. godine u prizemlju, u aneksu zgrade južno od glavnog ulaza. Započelo se s devet stalnih pacijenata i taj broj je rastao brzo do pune tadašnje kapacitiranosti. Od tada do polovine ovog tjedna odradio je  ukupno 97.884 postupaka dijalize na 294 bolesnika, kaže medicinska sestra Mica Božoki iz Daruvara.

Modernizacija 2014. godine

Značajni napredak po pitanju radnog prostora, ali i kvalitete uređaja dogodio se krajem 2014. godine kada je prizemlje u južnom krilu bolničke zgrade, veličine oko 400 četvornih metara, do tada namijenjen radu raznim ambulantama, preuređeno u novi odjel hemodijalize pri čemu je  uloženo samo u građevinske radove oko 650.000 kuna te još najmanje toliko u nove suvremene uređaje što je omogućilo i povećanje broja priključnih mjesta na 13 u jednom četverosatnom ciklusu čime su bili u mogućnosti i povećati broj dnevnih pacijenta. Pored toga, novi prostor je pružio puno više komfora, kako pacijentima tako i osoblju.

Trenutno tri puta tjedno na četverosatnu dijalizu dolazi 33 pacijenta od kojih su 11 s područja Pakraca i Lipika, 14 iz Daruvara i 8 iz Novske. Zbog toga odjel od ponedjeljka do subote radi od sedam do 19 sati, a nedjeljom se obavlja postupak sterilizacije uređaja. To radno vrijeme pokrivaju dvije liječnice (trenutno dr. Slavica Penezić i dr. Martina Vuco Repić), devet medicinskih sestara/tehničara od kojih jedna viša, jedan elektrotehničar i dvije spremačice.

Osim stalnih pacijenata postoje i takozvani „turistički“. Kako osobe s oboljelim bubrezima kojima je za život neophodna dijaliza ne bi bile stalno vezane uz boravak neposredno u blizini svoje bolnice, na razini Europe je uređeno da se takve osobe mogu za dijalizu javiti bolnici najbližoj trenutnom boravištu. Tako i pakračka bolnica povremeno ima „turističke“ pacijente, trenutno jednog takvog koji se nalazi na fizikalnoj rehabilitaciji u Lipiku.

Pacijentica od prvog dana

Sadašnji stalni pacijenti su u starosti od 32 do 86 godina, uvijek postupak dijalize primjenjuju u isto vrijeme na istom krevetu i aparatu što je, uz sve ostalo, važan dio uspješnosti takve medicinske pomoći.  Kako pacijente iz Daruvara i Novske dovozi sanitet u grupama, raspored se uvijek prilagođava tako da ne izaziva čekanje u istoj grupi. Osoblje se tjedno rotira po smjenama i salama. Kako je riječ o višegodišnjim pacijentima, ali i praksi da se na ovom odijelu osoblje zadržava dugo,  stoga se svi poznaju.To nam je potvrdila i 72-godišnja Franciska Marendić iz Novske koja postupak dijalize koristi već 37 godina. Prije rata i do 1998. godine za dijalizu je koristila više bolnica u Zagrebu i Sisku, a kao „turistička“ pacijentica sedam drugih među ostalima i u Munchenu i Ohridu. Kako joj je nakon ’98. i otvaranje pakračke hemodijalize ona bila najbliža, došla je u nju i ostala sve do sada, tako da je stažom to sada najstarija pacijentica. Kaže da joj je to najbolje iskustvo s hemodijalizom i ovaj odjel joj je, s obzirom na vrijeme koje ovdje tjedno provodi, drugi dom, a osoblje za koje ima samo riječi hvale, drugi domaćini. Njoj kao nekome tko je ovisan o ovom postupku liječenja, to puno znači.

Dvadesetogodišnjica rada ovog vrijednog, ali i medijski i na druge načine samozatajnog odjela, protekla je bez ikakvih službenih obilježavanja. Krajem mjeseca osoblje će si samo organizirati rođendansku proslavu koja će proteći u neformalnom druženju izvan bolnice, a pozvani su i dugogodišnji bivši zaposlenici koji su sada u mirovini.Tagovi: pkarac, bolnica, dijaliza, godišnjica

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Izbor sportaša godine u Pakracu: Za tri priznanja 14 kandidata

.

Članovi atletskog kluba Požega sudjelovali na humanitarnim i memorijalnim utrkama

.

Podsjetnik - odvoz kartona i papira u Lipiku

.

Publika uživala u stihovima ukrajinske lirike u Lipiku

.

Palio lišće i granje u Podgorju, pa mu izgorjela nadstrešnica, a u Trenkovu gorjela trava

.

Provalio u obiteljsku kuću i otuđio peć na kruta goriva

.

Održan završni sastanak partnera na projektu Danube GeoTour u Mađarskoj

.

U zadnjih par godina uloženo oko milijun kuna

.

Netko je dva psića zatvorio iza ograde na alilovačkom groblju!??

Stolarska kombinirka HOBI89

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Stižu veće kazne za vozače! Evo koliko će se kažnjavati prometni prekršaji

.

Mladu Slavonku Sanju koja se liječi od raka opljačkala ʺnajboljaʺ prijateljica

.

Gojzerice na Bjelolasici: Na vrhu led, u dolini procvali kukurijeci- Dva dana gušta u brdima s dobrom ekipom

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme i dalje iznad prosječno toplo, najviše dnevne temperature od 12 do 16°C

.

Tragedija u Golobrdcima: U ribnjaku pronađen mrtav 64-godišnjak

.

Mara Tomašević: ʺNa DVD-u se nalazi snimka na kojoj mi prijeti da će me ubitiʺ

.

Sportski psiholog Matija Mesić u Požegi održao predavanje ʺSportska psihologija i mentalno zdravljeʺ

.

Preuzmite odgovornost za svoje misli, osjećaje i ponašanje - u tome je kvaka!

.

Hrvatski duhani investirali 6 milijuna kuna u strojne berače za kooperante

.

U ponedjeljak, 25. veljače u Požegi će se održati plenum klubova 1., 2. i 3. ŽNL

.

25-godišnji vozač koji je naletio na pješake u Grabarju imao 3 promila alkohola

.

Policija će u idućem razdoblju posebnu pozornost usmjeriti na nadzor prometovanja vozača traktora i radnih strojeva

.

Bogat program povodom obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu

.

LIDRANO 2019. Smotra učeničkog stvaralaštva u Pakracu

.

Pobratimili se DVD Dobrovac i DVD Stara Jošava

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas sunčano, najviše dnevne temperature od 12 do 16°C

FOTONALAZ

BUĐENJE PRIRODE: Na Papuku viđeni prvi vijesnici proljeća