NASLOVNADRUŠTVO
OBLJETNICA ODJELA PAKRAČKE DIJALIZE: U 20 godina 300 pacijenata i sto tisuća postupaka

FOTO: Pakrački list

OBLJETNICA ODJELA PAKRAČKE DIJALIZE: U 20 godina 300 pacijenata i sto tisuća postupaka

11.11.2018. 09:19 | Pakrački list IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 940

Prije točno 20 godina nakon sedmogodišnje pauze uzrokovane ratom proradio je u pakračkoj bolnici ponovo odjel hemodijalize. Do rata odjel je radio na prvom katu. S radom je prestao među zadnjima, krajem rujna 1991. kada više nije bilo tehničkih uvjeta i nakon što je prostor izravno pogođen granatom, prisjećaju se medicinske sestre koje su radile u to doba, a rade još i danas.Pacijenti su preusmjereni na okolne dostupne bolnice, kao i osoblje. Nakon obnove, kako građevinske tako i tehničke odjel je ponovo otvoren 6. listopada 1998. godine u prizemlju, u aneksu zgrade južno od glavnog ulaza. Započelo se s devet stalnih pacijenata i taj broj je rastao brzo do pune tadašnje kapacitiranosti. Od tada do polovine ovog tjedna odradio je  ukupno 97.884 postupaka dijalize na 294 bolesnika, kaže medicinska sestra Mica Božoki iz Daruvara.


Modernizacija 2014. godine

Značajni napredak po pitanju radnog prostora, ali i kvalitete uređaja dogodio se krajem 2014. godine kada je prizemlje u južnom krilu bolničke zgrade, veličine oko 400 četvornih metara, do tada namijenjen radu raznim ambulantama, preuređeno u novi odjel hemodijalize pri čemu je  uloženo samo u građevinske radove oko 650.000 kuna te još najmanje toliko u nove suvremene uređaje što je omogućilo i povećanje broja priključnih mjesta na 13 u jednom četverosatnom ciklusu čime su bili u mogućnosti i povećati broj dnevnih pacijenta. Pored toga, novi prostor je pružio puno više komfora, kako pacijentima tako i osoblju.

Trenutno tri puta tjedno na četverosatnu dijalizu dolazi 33 pacijenta od kojih su 11 s područja Pakraca i Lipika, 14 iz Daruvara i 8 iz Novske. Zbog toga odjel od ponedjeljka do subote radi od sedam do 19 sati, a nedjeljom se obavlja postupak sterilizacije uređaja. To radno vrijeme pokrivaju dvije liječnice (trenutno dr. Slavica Penezić i dr. Martina Vuco Repić), devet medicinskih sestara/tehničara od kojih jedna viša, jedan elektrotehničar i dvije spremačice.

Osim stalnih pacijenata postoje i takozvani „turistički“. Kako osobe s oboljelim bubrezima kojima je za život neophodna dijaliza ne bi bile stalno vezane uz boravak neposredno u blizini svoje bolnice, na razini Europe je uređeno da se takve osobe mogu za dijalizu javiti bolnici najbližoj trenutnom boravištu. Tako i pakračka bolnica povremeno ima „turističke“ pacijente, trenutno jednog takvog koji se nalazi na fizikalnoj rehabilitaciji u Lipiku.

Pacijentica od prvog dana

Sadašnji stalni pacijenti su u starosti od 32 do 86 godina, uvijek postupak dijalize primjenjuju u isto vrijeme na istom krevetu i aparatu što je, uz sve ostalo, važan dio uspješnosti takve medicinske pomoći.  Kako pacijente iz Daruvara i Novske dovozi sanitet u grupama, raspored se uvijek prilagođava tako da ne izaziva čekanje u istoj grupi. Osoblje se tjedno rotira po smjenama i salama. Kako je riječ o višegodišnjim pacijentima, ali i praksi da se na ovom odijelu osoblje zadržava dugo,  stoga se svi poznaju.To nam je potvrdila i 72-godišnja Franciska Marendić iz Novske koja postupak dijalize koristi već 37 godina. Prije rata i do 1998. godine za dijalizu je koristila više bolnica u Zagrebu i Sisku, a kao „turistička“ pacijentica sedam drugih među ostalima i u Munchenu i Ohridu. Kako joj je nakon ’98. i otvaranje pakračke hemodijalize ona bila najbliža, došla je u nju i ostala sve do sada, tako da je stažom to sada najstarija pacijentica. Kaže da joj je to najbolje iskustvo s hemodijalizom i ovaj odjel joj je, s obzirom na vrijeme koje ovdje tjedno provodi, drugi dom, a osoblje za koje ima samo riječi hvale, drugi domaćini. Njoj kao nekome tko je ovisan o ovom postupku liječenja, to puno znači.

Dvadesetogodišnjica rada ovog vrijednog, ali i medijski i na druge načine samozatajnog odjela, protekla je bez ikakvih službenih obilježavanja. Krajem mjeseca osoblje će si samo organizirati rođendansku proslavu koja će proteći u neformalnom druženju izvan bolnice, a pozvani su i dugogodišnji bivši zaposlenici koji su sada u mirovini.


Tagovi: pkarac, bolnica, dijaliza, godišnjica

48 SATI NA 034PORTALU

.

Nogometni savez Požeško - slavonske županije klubovima 4. HNL donirao kamere za snimanje prvenstvenih utakmica

.

U Drškovcima jučer svečano otvoren novi nogostup, igralište i postavljena spomen ploča u čast braniteljima

.

Susret mladih križara u Požegi

.

4. AJVAR FEST: Ekipa ʺUdruga mještana Donji Čaglićʺ napravila najbolji ajvar!

.

Struje neće biti ...

.

Vrijeme danas pretežno sunčano i vrlo toplo, najviša dnevna temperatura uglavnom između 25 i 30 °C

.

Strašna prometna nesreća u Resniku nedaleko Pleternice: “Vrištao je od bolova”

.

Oktansko moto ludilo na Glavici 15.9.2019.

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

POŽEGA IZNAJMLJUJEM 1-SOBAN STAN

Ormar za cipele

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Svečano otvoren ʺŠportski centar Martinaʺ u Drškovcima u spomen na Martinu Tokić - Franić

.

Služavke Malog Isusa Sarajevske provincije hodočastile u Požegu

.

Marko Blašković asistirao četiri puta u čast svom najboljem prijatelju

.

Na 13. županijskom vatrogasnom natjecanju djece i mladeži okupilo se više od 500 mladih vatrogasaca

.

Monika Vojvodić- košarkašica požeških Plamenih postala novi Top model Hrvatske

.

4. kolo Prvenstva Hrvatske za osobe s invaliditetom održano u Požegi

.

Pretežno sunčano i toplo, u Požegi temperature do 27°C

.

GENERAL MARKAČ U SLAVONSKOM BRODU: ʺBrodsko-posavska županija i grad Slavonski Brod su junaci Domovinskog rataʺ

.

28. obljetnica evakuacije pakračke psihijatrije; premijera filma “Pouke o čovječnosti”

.

Eshatologija gluposti, iliti beskrajan dan

.

Uživajte u ljetnom vikendu pred nama, stiže nagla promjena vremena i drastično zahlađenje

.

Subotnja šetnja Požegom 14.9.2019.

.

NOGOMETAŠ POŽEGE I HRVATSKI VOJNIK: U sinoćnjoj prometnoj nesreći poginuo je Ivica Zeba

.

Skupili smo nove fotke požeških ʺinvalidnihʺ vozača, dobre su, pogledajte!

.

Ove slatkice su se izgubile te traže svog vlasnika ili udomljavanje

FOTONALAZ

Skupili smo nove fotke požeških ʺinvalidnihʺ vozača, dobre su, pogledajte!