Warning: mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home2/zero34po/public_html/index.php on line 1594
Objavljene nove upute HZJZ-a za treću i booster dozu
NASLOVNADRUŠTVO

Objavljene nove upute HZJZ-a za treću i booster dozu

26.11.2021. 16:14 | Index.hr IZVOR: Index.hr PREGLEDA: 2093

Hratski zavod za javno zdravstvo objavio je dopunjene upute za cijepljenje trećom i booster dozom.

U nastavku ih prenosimo:

Davanje treće doze određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba treba razlikovati od davanja tzv. booster doza. Treća doza primjenjuje se zbog ograničenog, tj. slabijeg imunološkog odgovora.


Treću dozu treba shvatiti kao dodatnu dozu osobama za koje je pretpostaviti da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor. Za razliku od dodatne doze, docjepna booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem, napominju.

Preporuke za primjenu treće doze cjepiva protiv covida-19 u imunokompromitiranih osoba:U sklopu programa cijepljenja protiv bolesti covid-19 i strategije zaštite cjepivom najugroženijih skupina u smislu sprečavanja ozbiljne bolesti, koja može rezultirati dugotrajnim posljedicama, važno je obratiti pažnju na određene kategorije imunokompromitiranih osoba. Naime, osobe s imunokompromitirajućim stanjima ili osobe koje uzimaju imunosupresivne lijekove ili terapije izložene su povećanom riziku razvoja teških oblika bolesti covid-19.

Trenutačno odobrena cjepiva protiv covida-19 u EU nisu živa cjepiva, stoga se mogu sigurno davati osobama s oslabljenim imunološkim sustavom. Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i zaključilo je 4. listopada 2021. da dodatna, treća doza cjepiva Comirnaty (proizvođača BioNTech/Pfizer) i Spikevax (proizvođača Moderna) protiv bolesti covid-19 može biti primijenjena u osoba sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom.

Za osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom koje još nisu cijepljene protiv bolesti covid-19 preporučuje se cijepljenje primarnom serijom od tri doze odobrenog cjepiva protiv mRNA u odobrenim dobnim skupinama. 

Za osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom koje su prethodno primile cjelovitu shemu cijepljenja protiv bolesti covid-19 s jednom (Janssen cjepivo) ili dvije doze (s homolognim ili heterolognim rasporedom cjepiva mRNA ili virusnih vektora) u odobrenim dobnim skupinama, preporučuje se ponuditi dodatnu dozu odobrenog mRNA cjepiva.

Vrijeme davanja treće doze za svaku imunokompromitiranu osobu odluka je specijalista koji osobu liječi. Općenito, cjepiva koja se primjenjuju u razdobljima minimalne imunosupresije (gdje je to moguće) imaju veću vjerojatnost stvaranja boljeg imunološkog odgovora. Potrebno je uzeti u obzir da se treća doza primjenjuje s minimalnim razmakom od četiri tjedna u odnosu na drugu dozu, uzimajući u obzir da u trenutku primjene cjepiva razina imunosupresije bude najniža moguća.

Važnost cijepljenja zdravstvenih radnikaMeđutim, odgađanje cijepljenja protiv bolesti covid-19 kako bi se povećao imunološki odgovor (uključujući odgodu davanja dodatne doze) potrebno je odvagnuti u odnosu na produljeno razdoblje osjetljivosti, uzimajući u obzir i čimbenike rizika za izloženost (uključujući lokalnu epidemiološku situaciju i širenje varijanti od značaja) i rizik od infekcije i kasnijih ozbiljnih komplikacija bolesti covid-19.

Neke osobe s oslabljenim imunološkim sustavom mogu biti i dalje osjetljive nakon prve ili dvije doze primarne serije, pa će se i njihovo razdoblje osjetljivosti do primanja dodatne doze također povećati ako se poveća interval između doza.

Učinkovitost/djelotvornost dodatne doze cjepiva protiv covida-19 nakon serije od jedne ili dvije doze u osoba s oslabljenim imunitetom trenutno je nepoznata. Može se pojaviti i smanjeni imunološki odgovor na dodatnu dozu. Stoga bi se osobe s oslabljenim imunološkim sustavom trebale i dalje dosljedno pridržavati preporučenih mjera za prevenciju i kontrolu infekcije i prijenosa SARS CoV-2.

Također je važno da se cijepe članovi kućanstva, zdravstveni radnici koji pružaju skrb i drugi bliski kontakti imunokompromitiranih osoba, kako bi im se pružila neizravna zaštita. Korisnost serološkog testiranja ili testiranja staničnog imuniteta za procjenu imunološkog odgovora na cijepljenje i usmjeravanje kliničke skrbi (npr. kao dio procjene potrebe za dodatnom dozom) nije utvrđena. Trenutno se ne preporučuje serološko testiranje ili testiranje staničnog imuniteta izvan konteksta istraživanja.

Preporuke za booster dozu:Preporučujemo docjepljivanje protiv bolesti covid-19 sljedećim kategorijama stanovništva:

a. korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom
b. radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle
osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja
c. zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene
zaštite
d. svim osobama u dobi 65 i više godina
e. svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i
izrazito osjetljivim osobama
f. svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik
za teže oblike bolesti covid-19.

Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja, kao i obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi 18 i više godina u kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom.

Osobama koje su preboljele covid-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza.

Kada docijepiti:Cjepivom Comirnaty ili Spikevax preporučuje se docijepiti minimalno šest mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja.

Kojim cjepivom docijepiti:S obzirom na to da je EMA dala odobrenje za primjenu docjepne doze za cjepivo Comirnaty te Spikevax, a kod dvodoznih shema cijepljenja se pokazalo da se kombiniranom shemom dva različita cjepiva postiže viša imunogenost nego pri primjeni dvije doze istog cjepiva, preporučujemo:
• Kod osoba koje su u primarnom cijepljenju primile cjepivo Spikevax (proizvođača Moderna) kao docjepna doza preporučuje se primijeniti isto cjepivo kojim je cijepljenje i započeto. Napominjemo kako se Spikevax kod docjepne doze primjenjuje u dozi od 0.25 ml, dok se kod primarnog cijepljenja primjenjuje u dozi od 0.5 ml u skladu s uputom u Sažetku opisa svojstava lijeka.
• Kod osoba koje su u primarnom cijepljenju primile cjepivo Comirnaty (proizvođača BioNTech/Pfizer) kao docjepna doza preporučuje se primijeniti isto cjepivo kojim je cijepljenje i započeto.

Kod svih ostalih koji su kao dio primovakcinacije primili druga cjepiva (Vaxzevria, Janssen ili druga cjepiva) smatramo da je trenutno za docjepljivanje opravdano primijeniti cjepivo Comirnaty ili Spikevax (0,25 ml) neovisno o tome kojim je cjepivom provedeno primarno cijepljenje.

S obzirom na to da je Sažetak opisa svojstava lijeka za cjepivo Comirnaty te Spikevax revidiran na način da se dozvoli mogućnost primjene docjepne doze u osoba koje su ranije primile dvije doze cjepiva Comirnaty odnosno Spikevax, primjena treće doze je u skladu s revizijom odobrenja.

Za osobe koje su se primarno cijepile drugim cjepivima, docjepljivanje cjepivom Comirnaty i Spikevax izlazi izvan odobrenih indikacija, tj. radi se o off-label primjeni koju smatramo opravdanom na temelju dostupnih medicinskih znanja.

Detaljne upute pročitajte ovdje.

(IZVOR: www.index.hr)

Tagovi: cijepljenje, treća doza, preporuke, koronavirus

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Husse savjetuje: Hranidba pasa s tumorom

.

S tržišta se povlače fileti skuše zbog kristala

.

Evo tko nakon Šprajca preuzima voditeljsku ulogu RTL Direkt-a

.

Sunčeva svjetlost negativno utječe na vidno polje vozača: Kako reducirati zasljepljivanje?!

.

Bujna Slavonka pozirala s ʼʼukrasomʼʼ oko vrata zbog kojeg se većina na prvu naježi

.

Ove godine pravo na starosnu mirovinu stječu muškarci rođeni 1957. godine i dvije godine mlađe žene

.

Zbog brutalnog ubojstva supruge u Ruševu dobio 13 godina zatvora, a njihova su djeca na kraju izgubila oba roditelja

.

Što se kralo u požeškom kraju prije 119 godina?

.

Iz Porezne uprave važan poziv građanima koji imaju inozemnih primitaka

.

Košarkašice Plamen Požege poražene na jučerašnjem gostovanju u slovenskom Kranju od domaćeg Triglava

.

Požežanin (35) prijavio prijevaru zbog posuđenih 1000 eura koji mu još uvijek nisu vraćeni

.

U Slavoniji uhićen muškarac za kojeg se sumnja da je 1991. sudjelovao u ubojstvu ljudi

.

Muškarac (26) pod utjecajem alkohola ispred ugostiteljskog objekta u Požegi vrijeđao policijske službenike

.

Iz policije upozoravaju: Vozači oprez – divljač na cesti

.

Prefina juha sa slanutkom: Recept za marokanski specijalitet od kojeg ćete odmah živnuti

.

PSŽ: I dalje velik broj novooboljelih, od jučer njih 164, ukupno je 1055 slučajeva zaraze

.

Danas pretežno oblačno uz mogućnost susnježice i snijega

.

Ako vidiš priliku tamo gdje drugi vide problem - prijavi se na Natječaj IDEJA 2022.

.

Rudinske glave na svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju

.

Kaptolski zvonci darivali novorođene bebe

.

Hrvatska u jednom danu broji preko 10 tisuća novozaraženih osoba

.

Tužna vijest: Preminuo jedan od najdugovječnijih požeških vatrogasaca Đuro Đurčević

.

Oni su napustili Hrvatsku, a ovo su njihove priče

.

Ovo je pet najvećih pogrešaka koje većina nas radi prilikom pranja rublja

.

Nogometaši Slavonije obavili prozivku i prvi trening u zimskim pripremama

.

Dvije prometne nesreće s materijalnom štetom u Požegi i Bučju

.

Poznati Slavonac napušta RTL Direkt, a evo i koji je razlog...

.

Jeste li znali? U Hrvatskoj postoje čak dva sela po imenu Korona

.

Kako izbjeći rak? Liječnik izdvojio 7 jednostavnih načina koji pomažu

.

U Slavoniji od koronavirusa preminuo 19-godišnjak

.

Varivo od riže i krumpira

.

Središnje biskupijsko ekumensko slavlje u Novoj Gradiški

.

PSŽ: zabrinjavajuće brojke novozaraženih, od jučer njih 185, ukupno je aktivno 1113 slučajeva zaraze

.

Danas pretežno sunčano uz dnevnu temperaturu od 4 do 9 °C

.

Ljudska glupost i bezobrazluk ruku pod ruku: Stado koza brsti vijence na spomen obilježju na Bučju!

.

Novinari, ne otkrivajte afere jer time destabilizirate državu!

.

Pleternici bezuvjetan nalaz Državne revizije: “Ovo je izvrstan poticaj da u narednim godinama radimo još više”

.

Baka Danica posljednja je stanovnica podpapučkog sela Nježić

FOTONALAZ

U Požegi još jedan „rasta“ semafor