NASLOVNAKULTURA
Objavljena je nova knjiga Vinka Tadića o prošlosti Požeške kotline

FOTO: Povijesno društvo Požega

Objavljena je nova knjiga Vinka Tadića o prošlosti Požeške kotline

17.7.2020. 16:41 | Goran Đurđević PREGLEDA: 4490

Nakon knjige „Pukovnik s violinom. Svijet Miodraga Bjelića (1920. – 2017.)“, koja je izazvala interes hrvatskih i stranih znanstvenika, profesor i povjesničar Vinko Tadić pripremio je knjigu svojih izabranih ogleda, eseja, polemika, prikaza i osvrta, napisanih u rasponu od 2014. do 2019. godine, pod naslovom „Sat povijesti i čas (h)istorije“. Objavljena je u izdanju Povijesnoga društva Požega i Biro tiska d.o.o. Urednik je autor ovih redaka. Recenzenti su prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, doc. dr. sc. Dragan Karan i doc. dr. sc. Aleksandra Kučeković.

Lektorica je Sara Del Vechio, a korektorica Mirna Obradović. Za izvrsno grafičko oblikovanje zaslužan je Mislav Bošnjak. Kao urednik svima iskazujem veliko hvala.

Povijest dolazi od glagola povjediti što je stara verzija glagola pripovijedati ili pričati, a u hrvatskom se jeziku ustalila kao višeznačnica koja obuhvaća prošlost (i prošlu zbilju, te prošlu sadašnjost), školski predmet (od osnovnih škola do sveučilišta) i znanstveno bavljenje prošlošću (historiografski rad). Istorija koja dolazi od grčke riječi istoria/ἱστορία također ima višestrukost značenja počevši od termina istraga, sustavno istraživanje i znanost preko značenja pripovijesti i povijesti do pojma znanja. Historija potječe od latinske inačice historia. Dijeli značenje s grčkim terminom. Sve tri riječi zajednički oblikuju publikaciju i djelovanje profesora Vinka Tadića.


Knjiga „Sat povijesti i čas (h)istorije“ ima višestruku važnost koja se ogleda na najmanje tri razine. S jedne strane, ona je pokazatelj djelovanja i hrabrosti povjesničara i intelektualca u javnom prostoru u vidu objavljenih eseja, ogleda, polemika i kraćih gotovo kontroverznih zapisa. Ocrtan je mentalni sklop te intelektualni i duhovni habitus autora. Napuštajući stroge znanstvene forme u pripadajućoj publikaciji, autor širi svoje horizonte i intelektualne ideje čime ova knjiga postaje studija slučaja za proučavanje intelektualnih ideja pojedinca, aktivista i intelektualca u ranom 21. stoljeću Požeške kotline koji je pozicioniran izvan okvira dominantnog diskursa.S druge pak strane, Tadić ulazi u važne diskusije i doprinosi javnoj povijesti postavljajući pitanje: Čija je povijest? Je li povijest zbirka ukoričenih narativa službene historiografije, memorije prostora i vremena u vidu nazivlja ulica i datuma, koji su određeni od strane državnih i lokalnih institucija, ili niz zgrada, knjiga, zapisa, artefakata? Je li povijest skupina fragmenata prešućenih i zaboravljenih ličnosti, njihovih iskustava, emocija, ideja, postupaka i djelovanja? Drugim riječima, tko ima pravo na povijest i je li povijest imenica u jednini ili množini? Vinko Tadić jasno se određuje oko toga i zastupa čvrsti stav o revalorizaciji nekadašnjih i sadašnjih sugrađana te ocrtava širu društvenu, religijsku i političku zavičajnu povijest opredmećenu likom i djelom pojedinca ili skupine (ponajviše pripadnika intelektualnih, ideoloških, religijskih i nacionalnih manjina). Ovakvi su tekstovi važan doprinos aktualnim društvenim problemima i izazovima oko Drugih što se u zapadnoj Europi i SAD-u najbolje uočava kroz #metoo i Black lives matter pokrete koji se, među ostalim, dotiču spomeničke i kulturne baštine te oblikovanja pamćenja. Za Tadića, povijest je uvijek u množini.

Ovako složena publikacija daje čitatelju uvide u tematsku i kronološku raznolikost sugrađana, vjerskih i nacionalnih manjina te pokušaja brisanja, zaborava, prekrajanja i negativnog povijesnog revizionizma u lokalnoj sredini proteklih desetak godina čime knjiga postaje i prvorazredan izvor za sve buduće generacije. Čitajući ovu knjigu na sve tri razine (povijesni izvor, javna i intelektualna povijest, odnosno povijest ideja), čitatelj dobiva drugu dimenziju sadašnjosti i prošlosti Požege i Požeštine. Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko su takve druge dimenzije sadašnjosti i prošlosti u duhu vremena odnosno u komparaciji s drugim slavonskim i hrvatskim sredinama. Ova nas knjiga, satkana riječima i rečenicama svoga autora Vinka Tadića, poziva na promišljanje o nama samima i Drugima što će dovesti i do boljeg razumijevanja, tolerancije i sklada.Završit ću riječima povjesničara Tvrtka Jakovine o knjizi Vinka Tadića: „Zadaća povjesničara je objasniti, otkriti ili iznova osvijetliti one događaje i ličnosti iz prošlosti koji su zbog nekog razloga bili vrijedni, paradigmatični, zanimljivi za sredinu u kojoj su djelovali. Dobra historiografija propituje mitove, nastoji razobličiti ono što je krivo ili laž, bez obzira što mnoge sredine u zabludama žele živjeti, žele puno toga zaboraviti. Zadaća angažiranog intelektualca jest pokazati da unatoč dominantnoj atmosferi u društvu, oportunitetu i vladajućoj ideologiji, postoje oni koji znaju da glasni govor sada, nije samo borba za našu prošlost, već budućnost. Ova knjiga progovara na oba načina.”

AUTOR: Goran Đurđević


Tagovi: povijesno društvo požega, vinko tadić, povijest požeške kotline, Sat povijesti i čas (h)istorije

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Danas promjenljivo oblačno uz moguću kišu

.

Susret trajne formacije mladih svećenika i đakona u Požegi

.

Učenici OŠ Julija Kempfa osvojili 7 medalja na državnom prvenstvu Školskih sportskih društava učenika s intelektualnim teškoćama u Poreču

.

Hrvatski barokni ansambl održao koncert u Glazbenoj školi Požega

.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

.

Planulo 600 milijuna kuna: Natječaj za energetsku obnovu zgrada obustavljen nakon samo 15 minuta

.

Nakon dvije godine pauze, u Velikoj nas opet čeka tri dana dobre hrane i zabave, Najduži stol i čak tri koncerta

.

MOGUĆE PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA: Od danas se provode redovite letačke aktivnosti lovačkih aviona HRZ-a

.

Pogledajte nove cijene benzina i dizela

.

Cijena zemljišta u porastu, prodaje se i za 6000 eura po jutru

.

„Izlet planinara HPD ʺSokolovacʺ Požega na Rupnicu, Arboretum Lisičine te posjet Geo info centru Voćin“

.

POŽEGA: 21-godišnjak i 37-godišnjak pod utjecajem alkohola narušavali javni red i mir

.

35-godišnjak s područja Kutjeva iz vatrenog oružja ustrijelio psa

.

SAVJETI STRUČNJAKA: Kako da nas ne varaju u moru poskupljenja?

.

Požežanka Lana Derkač na 54. Međunarodnom susretu pisaca na Bledu i predstavljanju antologije u Ljubljani

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 76 slučajeva zaraze korona virusom

.

PRIJATELJI ŽIVOTINJA: Zaustavljanje klimatske krize nije moguće bez promjene načina prehrane i svijesti

.

Održana vježba Stanice planinarskih vodiča Slavonija, a na istoj sudjelovalo čak pet vodiča HPD-a Sokolovac Požega

.

Pogledajte trik za meso s roštilja koje se samo odvaja od kosti

.

Danas promjenljivo uz moguću kišu

.

Priča iz požeškog ženskog zatvora: ʺKad mi je sin prvi put dolazio u posjetu, mislila sam da me neće prepoznatiʺ

.

Danas je blagdan sv. Ivana Nepomuka, pogledajte kako ga Požežani slave

.

Hrvatska iskustva: Kako završavaju pokušaji osporavanja prekoračenja brzine utvrđenih kamerom?

.

Još danas vruće, a zatim stiže promjena vremena

.

11. MOTO SUSRETI U PLETERNICI: ʺPred nama je vikend pun zanimljivog sadržajaʺ

.

Josip Bilić, učenik SŠ Pakrac osvojio 1. mjesto na državnom natjecanju u fizioterapeutskoj skrbi

.

Kaufland upozorava: Izrađuju lažne profile i šalju poruke da ste osvojili vrijednu nagradu, evo kako prepoznati prevaru

.

Od sutra nove cijene goriva

.

REKORDER VIKENDA: 30-godišnjak ʺzaradioʺ kaznu od 13.800,00 kn zbog vožnje u pijanom stanju

.

Policijski službenici tragaju za počiniteljem koji je ubio psa u Hrnjevcu

.

Cijene hrane divljaju, kilogram piletine skuplji od janjetine!

.

Pogledajte tko sve u Hrvatskoj ima pravo na priziv savjesti

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ nema novozaraženih

.

OPASNE LJEPOTICE: Ovih pet (mnogima omiljenih) biljaka mogle bi biti kobne za vaše zdravlje

.

Recept za hrskave popečke od šarana, idealne za domaći fish burger

.

Najveći distributer slušnih pomagala u Hrvatskoj otvorio svoju poslovnicu u Požegi

FOTONALAZ

FOTKE DANA: Kutjevački vinogradi u proljeće