11.10.2018. 16:40 | Novinar 034 IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 3286

S 1. listopada u 200 četvornih metara prostranom i uređenom prostoru Poduzetničkog inkubatora 2 u Pakracu s radom je krenulo malo tekstilno poduzeće koje svoju budućnost vidi u proizvodnji svih vrsta promotivnih materijala tekstilne kategorije, a radit će uslugu proizvodnje šivanja te obrade i dorade rinfuznih ili već iskrojenih materijala.Tvrtka  Linteo (lat. tkanina) je filijala ili tvrtka kćer one zagrebačke – Umbra design –  što se dvadesetak godina bavi proizvodnim promotivnim programima za važnije hrvatske klijente (A1 Hrvatska, Hrvatski telekom, sarajevski BH telekom, splitsku Ultru…).. Osim direktora Srećka Žulja, u novootvorenoj pakračkoj filijali svoju će plaću ispočetka zarađivati pet žena s višegodišnjim krojačkim iskustvom.  O čemu se zapravo radi…?

Obim proizvodnje zagrebačke tvrtke prerastao je njihove kapacitete pa su rješenje za krojačke i usluge šivanja potražili u Pakracu znajući za tradiciju pakračke tekstilne škole, ali i tekstilne tvornice  „Moderna“ koja je zatvorena krajem devedesetih godina, a posljedično je bez posla ostalo više stotina žena s kvalitetnim krojačkim iskustvom. I nisu se prevarili, jer se na oglas postavljen na ploči pakračkog Zavoda za zapošljavanje odmah javilo dvadesetak žena, no proizvodni kapaciteti s početnih šest strojeva u ovom trenutku zahtijevaju njih pet. Trenutno pet, jer…

Uskoro nova zapošljavanja

„Već kroz mjesec dana iz Kine dolaze novi strojevi kojih će u pogonu u konačnosti biti dvadeset. Kako budu pristizali tijekom 2019. godine, tim ćemo tempom zapošljavati novih 10 do 15 žena kojima bismo pokrili jedan kompletan proces proizvodnje“, najavljuje Žulj te kaže kako će u idealnom scenariju u sljedećih nekoliko godina to značiti oko 30 zaposlenih i dvosmjenski rad.

Osim novih profesionalnih krojačkih strojeva od kojih je svaki specijaliziran za jedan segment unutar proizvodnje, u pogon će dopremiti i jumbo krojački stol te samoregulirajuću peglu na paru što će dodatno proširiti proizvodne mogućnosti.

Ono što se naglašava kao prednost ovakvih poduzeća je mali proizvodni prag gdje g. Žulj vidi priliku da kroz relativno male naklade, od primjerice dvadesetak pojedinih artikala pa sve do onih većih od nekoliko tisuća, može pokriti dobar dio tržišta. Prvi posao u Pakracu su poklon deke koje krojački dorađuje u 2000 primjeraka za jednu poznatu banku. Prilikom dolaska u pogonu su nas dočekale balirane čupave tkanine koje djelatnice finiširaju u malene poklon smotuljke.

Plaća dobra, nema norme

Kolika je plaća jedne krojačice? Osjetno viša od minimalca, kaže nam direktor i objašnjava da uz zagarantiranu plaću isplaćuju i putne troškove. „Današnji minimalac nije dostojan malog čovjeka“. Osim toga, ne radi se na normu jer ne želi radnika pod pritiskom. Tada je, tvrdi, efikasnost osjetno smanjena, što se odražava na kvalitetu konačnog proizvoda koji mora biti izvrstan.

„Kod nas žene, barem za sada, dolaze na posao nasmijane i dobro raspoložene, a takve i odlaze s posla. Nisam šef koji će vladati diktaturom, želim korektan dvosmjeran odnos jer smatram da je zdrava atmosfera u firmi preduvjet i temelj svega.“ Prekovremenog rada, naročito neplaćenog – nema. „Kad se i dogodi potreba, dogovorimo ranije da ljudi mogu isplanirati, a i to se financijski tretira drugačije nego redovan rad“, objašnjava.

Nakon svibanjskog odlaska s lipičkog „Studenca“ gdje je godinama radio, g. Žulj je odlučio iskoristiti poticajne mjere Zavoda za zapošljavanje od 55 tisuća kuna pri samozapošljavanju te onu Grada Pakraca u vidu subvencioniranog zakupa poslovnog prostora u Inkubatoru te već u lipnju počeo planirati kako realizirati ovu prilično sigurnu poslovnu varijantu koja je zaživjela ovih dana. Zašto sigurnu?

Zagrebačka tvrtka prebukirana poslom u Zagrebu, za Pakračanima solidnu plaću, nije mogla naći radnike, a niti kooperante. Uspjela je u Pakracu. Posla ima dovoljno, a ograničavajući faktor tek je strojna podrška koja, pročitali ste, stiže. Kad se firma opremi posla će u Pakrac dolaziti onoliko koliko ga mogu odraditi – punim kapacitetom i bez praznog hoda. Plasman robe je zagarantiran preko zagrebačke matične tvrtke. Dakle, sve izgleda idealno  posloženo i uigrano i iz ove perspektive doista nema razloga da ovaj poslovni projekt ne zaživi i da u njemu kruh pronađe spomenutih tridesetak zaposlenica.Tagovi: novi proizvodni pogon, pakrac, grad pakrac, Linteo doo Pakrac, 5 zaposlenih, Poduzetnički inkubator 2 Pakrac, poduzetnički inkubator

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Gostovao urednik tjednika Kronika požeško-slavonska

.

Ozbiljna iskušenja za Požegu i BSK

.

Predali policiji automatsku pušku s četiri spremnika, četiri ručne bombe i ukupno 567 komada streljiva

.

Misa večere Gospodnje u požeškoj Katedrali

.

Blagdan Velikog petka: Prisjećanje na Isusove muke i smrt

.

Pakrac: Filmovi u kinu ovog vikenda (19.4. - 22.4.)

.

Tehnička škola Požega odlična na 14. Državnom natjecanju i smotri ʺOpisujemo sustaveʺ

.

Misa posvete ulja u požeškoj Katedrali

.

PU požeško slavonska moli sve sudionike u prometu na povećan oprez tijekom blagdana Uskrsa

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

PAKRAC KAO BRDSKO-PLANINSKO PODRUČJE: Kandidiran projekt izgradnje nove prometnice

.

Proslava sv. Juraja Mučenika, zaštitnika župe Donji Čaglić

.

Danas će prevladavati sunčano i iznad prosječno toplo vrijeme

.

Biskup Škvorčević čestitao židovima Pesah

.

Još jedan uspjeh gradonačelnika Josipa Budimira: Novi projekt Grada Kutjeva - izgradnja sportskih terena za košarku i odbojku

.

Učenici OŠ Lipik i gradonačelnik Kasana sudjelovali na otvaranju 23. Plazma sportskih igara mladih

.

Video: Hrvatski iseljenik otkrio jesu li namirnice jeftinije u Hrvatskoj ili Njemačkoj

.

Kakav raritet – sedmerostruki bratski derbi!

.

Nepropisno pretjecao pa udario u drugi automobil koji je također nepropisno pretjecao

.

Veličanka Monika Jelić nastupila na seniorskom prvenstvu Hrvatske u Samoboru

.

Učenice požeške gimnazije i Srednje škole Pakrac na Državnom natjecanju iz povijesti

.

Tehnička škola u Požegi domaćin je Državnog natjecanja i smotre Opisujemo sustave

.

Rekonstrukcija trga u Kaptolu

.

KUGLAČKI TURNIR ʺBLJESAKʺ: Po masovnosti srušen lanjski rekord

.

Posjet Uskrsnog zeca i Veeelike mrkve

.

Biskup Škvorčević pohodio Dom za stare i nemoćne u Požegi

.

Vrijeme danas djelomice sunčano, najviša dnevna temperatura od 14 do 18°C

FOTONALAZ

Posljednji tjedan foto natječaja „Volim svoju županiju“