NASLOVNAPOLITIKA
Neovlašteno snimali političare, novinare i druge: Zbog čega DORH ne pokrene postupke protiv požeških snimača razgovora?

FOTO: criminallawyers.com.au/ 034 portal

Neovlašteno snimali političare, novinare i druge: Zbog čega DORH ne pokrene postupke protiv požeških snimača razgovora?

7.7.2022. 10:17 | Ante Mandarić PREGLEDA: 6132

Nakon što smo ekskluzivno objavili podatak o broju neovlašteno snimanih razgovora, a koje je načinio nekadašnji direktor tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Požege, Komunalca Požega d.o.o., Josipa Viteza, uzburkala se požeška javnost.

Doznajemo kako su vještaci utvrdili da je na diktafonu nekadašnjeg direktora Komunalca Požega d.o.o., Josipa Viteza načinjeno preko 500, riječima: pet stotina, (većinom ili sve) neovlaštenih snimaka, dok je njih nešto više od 200 uspješno sačuvano, a na kojima se osim nekadašnjeg gradonačelnika Grada Požege i zamjenika gradonačelnika, Darka Puljašića i Maria Pilona, nalaze i brojni drugi danas aktivni političari, novinari, poduzetnici, a prema osobnom priznanju Viteza, i sami zaposlenici tvrtke kojom je direktorovao. Zapravo, teže je odgovoriti tko se na spornim snimkama ne nalazi, a podrugljivo ću reći da je na njima svatko tko drži do sebe.

Da se ne radi o izoliranom slučaju i praksi neovlaštenog snimanja mnogobrojnih društveno političkih osoba Požeštine svjedoči još jedan slučaj u koji sam osobno „upleten“. Nekadašnji vječni vijećnik Gradskog vijeća Grada Požege, Dražen Pekčec, svojedobno je u njemu poznatoj maniri pljuvanja svega i svakoga (čitaj kvazi moraliziranja) javno dostupno na njegovom FB profilu, „Rimu i svijetu“ širio mnogobrojne poluistine među kojima me osobno nazvao svakakvim pogrdnim riječima koje ovim putem ne želim niti ponoviti, a zbog čega sam ga prije nekoliko godina i tužio za naknadu nematerijalne štete.


E sad, nije problem navedene privatne parnice to što sam čekao nekoliko godina da se zakaže ročište nego jedna druga stvar. Pitate se koja je to stvar? Za rubriku vjerovali ili ne, kao jedan od dokaza za nešto protiv mene odnosno u svoju obranu, a stvarno ne znam ni sam za što točno, Dražen Pekčec priložio je (neovlašteno) zvučno snimanje razgovora koji se odvijao između njega i mene. Hajde što je mene kao novinara (ali i laika) iznenadila činjenica da netko sam sebe na sudu kompromitira neovlaštenom zvučnom snimkom, ali kad je moj odvjetnik, inače uvaženi gospodin iz Slavonskog Broda, Mijo Kladarić, pao na dupe, sve mi je bilo jasno kao dan. Kratko mi je rekao da ovako šta nije nikad vidio, a ni čuo, a nakon čega je zanijemio. Njegov izraz lica mi je govorio više nego li i ono malo izrečenih riječi. Moram priznati da sam pratio i poglede ostalih prisutnih u sudnici, a kojima također nije bio jasan performans uvaženog gospodina Dražena Pekčeca.

Osim toga, daljnjim istraživanjem i novinarskim radom došao sam do informacije kako je isti taj gospodin svoje koalicijske partnere najvjerojatnije također neovlašteno snimao, a sve u svrhu kako bi ih danas-sutra potencijalno mogao ucjenjivati? Pitate se odakle znam da je snimao svoje koalicijske partnere? Pa jednostavno. Nakon svakog upućenog poziva prema g. Pekčecu isti bi razgovar trajao vrlo kratko, a nakon toga bi Pekčec uputio poziv natrag onome tko je prethodno zvao njega, a gdje bi u međuvremenu uključio diktafon ili pitaj jarca što već, s obzirom da tada nisu postojale napredne aplikacije koje mogu snimati svaki razgovor, ili barem nisu bile u masovnoj uporabi. Izlanuo se Dražen Pekčec oko svega na jednom mjestu, valjda misleći kako se to neće doznati.

Za one koji ne znaju što je kazneno djelo neovlašteno zvučno snimanje i kako je ono opisano, isto vam citiramo iz Kaznenog Zakona.

Neovlašteno zvučno snimanje i prisluškivanje, Članak 143.

(1) Tko neovlašteno zvučno snimi nejavno izgovorene riječi drugoga ili tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje nejavno izgovorene riječi drugoga koje mu nisu namijenjene, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko snimljene riječi iz stavka 1. uporabi ili učini dostupnim trećoj osobi ili tko prisluškivane riječi iz stavka 1. doslovce ili u bitnim crtama javno iznese.
(3) Ako kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(4) Nema kaznenog djela ako su radnje iz stavka 1. i 2. ovoga članka učinjene u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe.
(5) Kaznena djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka progone se po prijedlogu.
(6) Snimke i posebne naprave kojima je počinjeno kazneno djelo iz ovoga članka će se oduzeti.

Dodat ću podatak da se novinara smatra za službenom osobom.

Ovim putem postavljam pitanje DORH-u i ostaloj nadležnoj kompaniji koja očigledno zabija glavu u pijesak, ako do sada nisu procesuirali navedene slučajeve, zašto i zbog čega je to tako? Ako imamo spoznaju da je Vitez, osim što je snimao dužnosnike, svoje zaposlenike po vlastitom priznanju, novinara (ili više njih), a u ovom slučaju mene sigurno je, navodno i projektante, i tko zna koga još sve ne, ne pokrene kaznenu prijavu protiv Josipa Viteza ?!?!

Je li normalno da netko snimi ne 5, ne 10, ne 50, ne 100 već više od 200 razgovora s više osoba?!?!?!? I to apsolutno ne-o-vla-šte-no !!! Koga se štiti? Koga je to sve Vitez snimio? Javnost želi i mora znati zbog čega se na tom predmetu radi selektivno?!?! Može li se to uopće ikako opravdati ili takve osobe imaju određenih dijagnoza za koje mi ne znamo? Također, doznajemo da je Vitez na upit suca koga je sve snimao, odgovorio:”sebe”, dakle nije snimao druge, nego sebe i svoje razgovore, valjda u svom iracionalnom svijetu misleći da je to dovoljno dobro opravdanje za takva neovlaštena zvučna snimanja drugih osoba. Ljudi moji, samo u komentare su nam se javile dvije osobe, javno, bez ikakve prisile koji tvrde da ih je Josip Vitez snimao, a potom im dao otkaz za vrijeme dok je bio jedan od direktora u Kutjevu d.d.?!?! Zamislite čega sve u pozadini ima i što nam čitatelji sve javljaju, tajno, bojeći se osude javnosti. Jadno, grozno, bijedno, tužno!

Zašto se štiti i Dražen Pekčec koji je također neovlašteno zvučno snimao mene i onda to sam dostavi, zamislite paradoksa, kao dokazni materijal na sud?!?! Ako znamo da postoje indicije da je to radio više puta, nekim koalicijskim partnerima, a vrlo vjerojatno i nekadašnjem njemu dragom gradonačelniku Vedranu Neferoviću, zašto se ne pokrene kazneni postupak? Do kad će netko nonšalantno snimati razgovore s desecima ljudi?! Krajnjom nuždom ili strahom za sebe, svoju obitelj ili posao smatralo bi se da netko snima učestalo jednu osobu od koje dobiva prijetnje ili (in)direktno egzistencijalno ovisi, ali ne njih na desetke s kalkulacijom ucjene ovisno o potrebi!!! Primjerice, u Njemačkoj bi osobe za koje se utvrdi da snimaju novinare, političare i ostale društveno političke aktere, masovno i neovlašteno, prvo napravio pretres mjesta na kojoj osoba stanuje da se utvrdi koliko takvog materijala ima, je li umnožavan i slično, a potom bi takva osoba završila u istražnom zatvoru, ukoliko bi se sumnje potvrdile, jer to jednostavno nije normalno!

Ako se ovakvoj praksi ne stane kraj na vrijeme, u budućnosti ćemo imati tisuće, ali i sate i sate neovlaštenih zvučnih zapisa. Bolesno! Još jednom, postavljam pitanje DORH-u i ostaloj kompaniji, zbog čega se štite požeški snimači razgovora?!

Tagovi: DORH, josip vitez, dražen pekčec, snimanje, neovlašteno snimanje, neovlašteni zvučni snimak, kazneno djelo, kazneni zakon, snimanje, požega, vitez, komunalac

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

FOTO: „Cosa Nostra“ tuning i style show u Grabarju, 14.08.2022.g

.

Ljetna sezona kupanja na Gradskim bazenima Požega završava 05. rujna

.

Prometni prekršaji: Može li vam se nakon prigovora izreći stroža kazna?

.

Što slavimo na svetkovinu Velike Gospe?

.

Prometni stručnjak: ʺPolicijski presretači su nepotrebni, a kazne previsoke!ʺ

.

SL. BROD: 20-godišnjak osobnim automobilom prešao preko stopala 72-godišnje pješakinje

.

HRVATI I KORONA: Koliko se Hrvata cijepilo u prvih sedam mjeseci ove godine?

.

Judo klub Slavonac nastupio na turniru „Mala Evropa“ i ostvario odlične rezultate

.

Planinari HPD Gojzerice Požega na Požeškoj gori promatrali Lovrine suze

.

Pogledajte kako danas rade trgovine i šoping centri...

.

29-godišnji vozač pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću

.

POŽEGA: Nepoznati počinitelj razbio desno bočno staklo na osobnom automobilu 51-godišnjaka i pobjegao

.

Kao iz najboljih restorana: U nekoliko jednostavnih koraka pripremite svečano talijansko pečenje

.

Danas pretežno sunčano uz temperaturu i do 32 °C

.

HDZ-ova većina u požeškom vijeću poljuljana: Dijana Krpan napustila Domovinski pokret?!

.

Popularno voće poskupljuje za čak 25 posto: Od 8 do 12 kuna za kilogram

.

Koliko kilometara mogu prijeći pojedini modeli automobila s uključenom lampicom rezerve?

.

I prije 118 godina ljude u požeškom kraju je mučila suša i skupoća

.

Stranci i dijaspora primaju naše mirovine: Evo koliko je novca isplaćeno u inozemstvo

.

Jučer je održan 2. Biškupački Chill & Grill

.

Zbog nove europske norme automobili bi mogli poskupjeti i do 5 tisuća eura

.

S dolaskom eura oko 4000 radnika u mjenjačnicama moglo bi ostati bez posla

.

Suša pokosila začinsku papriku- i ona će poskupjeti

.

Od utorka jeftinije gorivo, pogledajte koliko će koštati

.

ODMARALIŠTE HCK-A “CVRČAK“PAKRAC Odlična sezona nadišla očekivanja

.

POŽEGA: Pijani vozač (1,38 promila) sletio s kolnika i udario u betonske stepenice

.

Osobnim automobilom zabili se u drvo- dvije osobe ozlijeđene

.

Ljetni susret bogoslova Požeške biskupije

.

Pržena riža: Lagani recept za fini ručak koji će biti gotov za 10-ak minuta

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Požeški franjevci 1909. godine