Natopljen rumom: Recept za blagdanski kolač koji ćete trebati već sada početi pripremati


(FOTO: Shutterstock)

8.12.2022. | 11:33 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1160

Božićne blagdane na Karibima, ali i različite druge proslave nemoguće je zamisliti bez voćnog kolača s rumom, koji se zbog svoje boje na Jamajci naziva i crnim kolačem. Crnu boju kolaču daju sastojci, a posebice umak browning, koji se priprema od vina i začina.

Da bi kolač bio što ukusniji, sušeno voće treba se namakati u rumu nekoliko tjedana, a neki ostavljaju da se marinira u alkoholu i po nekoliko mjeseci prije nego što ga dodaju u tijesto i termički obrade do savršenstva.

Tehnički gledajući, većina je već započela s pripremom ove blagdanske slastice. Uz malo organizacije i truda, i vi je možete pripremiti za svoju obitelj i prijatelje.


Sastojci za natopljeno voće:


300 ml ruma

250 ml tamnog desertnog vina

150 g sušenih šljiva bez koštica

150 g običnih grožđica

150 g zlatnih grožđica

75 g sušenih višanja bez koštica

35 g organske korice limuna i naranče

Za browning:

1,5 žlice smeđeg šećera

1,5 žlice tamnog desertnog vina

Za kolač:

150 g maslaca

150 g šećera (mješavina smeđeg i bijelog šećera)

100 g brašna

4 jaja

1 čajna žličica ekstrakta badema

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

1 čajna žličica praška za pecivo

½ čajne žličice cimeta

¼ čajne žličice muškatnog oraščića

1/8 čajne žličice mljevenog klinčića

malo naribane korice limuna

malo naribane korice naranče

Za preljev:

35 ml ruma

Priprema:

Pomiješajte sušeno voće s koricom limuna i naranče te sve prelijte vinom i rumom. Pustite da se marinira nekoliko tjedana ili čak mjeseci.Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva.Namastite okrugli lim za pečenje i obložite papirom za pečenje. Stavite sa strane.Za pripremu browninga: u lončić ubacite žlicu i pol smeđeg šećera i pustite da se otopi. Kada se šećer počne karamelizirati, dodajte jednu i pol žlicu desertnog vina, pomiješajte i pustite da se ohladi do kraja.Jaja istucite u jednoliku smjesu pa u nju umiješajte ekstrakt vanilije i badema te malo limunove i narančine korice. Stavite sa strane.U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i klinčić te stavite sa strane.U mikseru istucite maslac sa šećerom dok ne dobijete glatku smjesu.Postupno dodajte mješavinu na bazi jaja.(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
KOLAČ
RECEPT
HRANA
JELO
IDEJA
RUČAK

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI